Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 22 /18:08

Rokiškio rajono ūkyje nustatytas afrikinio kiaulių maro židinys

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad penktadienį, ištyrus savo reikmėms paskerstos kiaulės kraujo mėginius, Rokiškio rajono Kriaunų seniūnijos privačiame ūkyje nustatytas naujas afrikinio kiaulių maro (AKM) židinys. Iš viso ūkyje buvo laikomos dvi kiaulės. Šiemet tai jau penktasis AMK židinys šalyje, nustatytas kiaulių ūkyje, dar trys židiniai užfiksuoti laukinėje faunoje.
Kiaulių maras
Kiaulių maras / BFL nuotr.

„Akivaizdu, kad virusas atėjo ne iš Baltarusijos, o iš Latvijos, kadangi naujausi afrikinio kiaulių maro židiniai šioje šalyje buvo užfiksuoti netoli sienos su Lietuva. Situacija yra labai įtempta, nes Lietuva supama viruso beveik iš visų pusių“, – BNS sakė J.Milius.

Nustatyto židinio vietoje kiaulių laikytojai buvo paskerdę abi laikomas kiaules. Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ištyrus vienos jų mėginius, rezultatai dėl AKM viruso buvo teigiami.

Nedelsiant buvo imtasi visų būtinų apsaugos priemonių ligos plitimui sustabdyti. VMVT pareigūnai surinko visą ūkyje laikomą kiaulieną ir kiaulienos produktus, kurie bus saugiai sunaikinti. Šiuo metu vykdomas tyrimas, kaip užkratas pateko į ūkį, pradedama ūkinių pastatų ir teritorijos dezinfekcija.

Aplink židinį 3 ir 10 km spinduliu nustatytos AKM apsaugos ir stebėsenos zonos, iš kurių draudžiama išvežti kiaules, kiaulieną ir kiaulienos produktus. Tikslinama, kiek minėtose zonose yra laikoma kiaulių, imami jų kraujo mėginiai afrikiniam kiaulių marui nustatyti.

Mėginiai galutiniam AKM viruso genotipo patvirtinimui išsiųsti į Europos Sąjungos referentinę laboratoriją Ispanijoje.

Kiaulių laikytojai įtariantys, kad jų gyvuliai serga, turi nedelsiant kreiptis į vietos privatų veterinarijos gydytoją arba teritorinės Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistus. Taip pat galima visą parą skambinti nemokamu telefono numeriu 8 800 40 403.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius