Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijoje – nauji afrikinio kiaulių maro protrūkiai

Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos tarnyba išplatino oficialią informaciją, kad Belgorodo srityje, Aleksevsko rajone, nustatytas naujas afrikinio kiaulių maro protrūkis.
Šernai
Šernai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Afrikinio kiaulių maro virusas nustatytas 7 šernams. Nugaišusių šernų patologinius mėginius ištyrus Belgorodo regioninėje laboratorijoje, buvo patvirtinta afrikinio kiaulių maro diagnozė. Pasak Rusijos veterinarijos pareigūnų, miške, kuriame rasti šernai, imtasi visų saugos priemonių, tačiau nerimą kelia tai, kad Belgorodo srityje sukoncentruota beveik 20 proc. šalies kiaulių populiacijos.

Rusijos Federacijos veterinarijos tarnybos atsakingų pareigūnų teigimu, epidemiologinė situacija jų šalyje yra blogiausia per paskutiniuosius 40 metų. Vien šiais metais šešiose Rusijos srityse: Belgorodo, Briansko, Kalugos, Maskvos, Smolensko ir Tulos jau nustatyta 18 afrikinio kiaulių maro protrūkių. Be to, prieš savaitę Primorės krašte patvirtinta labai pavojinga snukio ir nagų liga.

„Rusijoje nuolat pasireiškiantys nauji afrikinio kiaulių maro protrūkiai rodo, kad kovai su šia liga nepakanka įprastinių saugos priemonių, būtina taikyti itin griežtas veterinarinės kontrolės ir prevencijos priemones. Nuo šių metų sausio 24 d., kai Lietuvoje buvo patvirtinti du afrikinio kiaulių maro atvejai šernams, Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ištirta daugiau kaip 9,3 tūkst. kiaulių ir 12 tūkst. šernų mėginių afrikiniam kiaulių marui nustatyti. Visų tyrimų rezultatai buvo neigiami, maro virusas nenustatytas“,– teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Skubios veiklos skyriaus vedėjo pavaduotojas Artūras Šimkus.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena medžiotojams, kad radus nugaišusį laukinį gyvūną privaloma nedelsiant (ne vėliau kaip per 48 valandas) pranešti teritorinei valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai. Rastas gyvūnas neturi būti judinamas, kol jo neapžiūri veterinarijos specialistai ir nepaima mėginių ištirti dėl užkrečiamųjų ligų. Gyvulių augintojai turi būti budrūs ir dėmesingi, laikytis biosaugos reikalavimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius