Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šilta žiema paskubino daržininkus pirkti sėklas

Sėklomis prekiaujantys verslininkai sako, kad tokių metų, kaip šie dar nebuvo – žmonės perka viską ir daug. Spėjama, kad ankstesnę prekybą daržovių ir gėlių sėklomis paskatino šilta žiema.
Daigeliai
Daigeliai / Fotolia nuotr.

Dažnai nuo vasario vidurio į specializuotas sėklų parduotuves skubantys daržininkai, šiemet jų duris pradėjo varstyti jau vasario pirmomis dienomis, o kai kurie ir sausio pabaigoje. Sėklų pakelių nuperkama penktadaliu daugiau nei pernai tuo pačiu metu.

„Tas pirkimas šiemet toks įdomus, nebuvo tokių bangų. Tiesiog eina ištisai ir pastoviai. Sakyčiau, gal net pirmi tokie metai. Tai mes bandome daryti tokį spėjimą – kadangi žiemos kaip ir nėra, ji pas mus kaip pavasaris, tai tiesiog ir parduotuvėje jaučiasi, kad yra grynas pavasaris. Ir sėklų kiekiai, užsakymai (tą rodo) – tiesiog viską perka – ir daržoves ir gėles“, – pasakojo „Žemaitijos sėklos“ pardavėja Dalia Mačiuitienė.

Šiuo metu šluojamos paprikų, pomidorų, salotų, agurkų, krapų, ridikėlių sėklos.

Šiuo metu šluojamos paprikų, pomidorų, salotų, agurkų, krapų, ridikėlių sėklos. Kai kurie, ypač Žemaitijoje, kur šiltesni orai, jau yra sudaiginę ne vieną daržo kultūrą. Dažnas pirkėjas esą atsižvelgia į vadinamąjį mėnulio kalendorių.

„Kai mėnulis pilnėja, aktyvesnė yra viršutinė augalų dalis, nes teka augalo syvai antžeminėje augalo dalyje. O per jaunatį visos augalo gyvybinės jėgos yra požeminėje dalyje. Atitinkamai atkreipia dėmesį sėdami“, – paaiškino Klaipėdos „Žaliojo centro“ direktorė Kristina Eitavičienė.

Pastebima, kad populiarėja sėjimas rudenį, tačiau sėklų prekyba rudenį pavasarinės nepranoksta.

Sėklų kainos, pasak kai kurių prekybininkų, nekito. Kiti pripažįsta, kad dalis jų brango, nes jų kaina pakilo kilmės šalyje. Kai kurios sėklos ir atpigo. Pakelių kainos svyruoja nuo 40 centų iki keturių eurų. Brangiau tenka mokėti už kokybiškas sėklas. Vienoje sėklų parduotuvėje Plungėje jų parduodama iki 70 proc.

Prekybininkai sako, kad pasitaiko pirkėjų, vis dar ieškančių lietuviškų sėklų, tačiau jų prekyboje jau senokai nebėra. Lietuviškas sėklas išstūmė atvežtinės iš Nyderlandų, Vokietijos, Anglijos, Italijos, Lenkijos ar Čekijos. Kai kurie verslininkai importuotas sėklas tiesiog perpila į lietuviškas pakuotes. Nemažai pirkėjų esą nebijo naujovių ir kasmet išmėgina naujų augalų rūšių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius