-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaudi tėčio nelaimė nuo ūkininkavimo neatgrasė

Ūkininkas Vidas Žymančius iš Traksėdžio seniūnijos (Šilalės raj.) šeimos ūkį perėmė po skaudaus, gyvybę nusinešusio įvykio. Vyro tėvai augino karves ir bulius, kurių vienas mirtinai subadė Vido tėtį. Šis atsitikimas šilališkio planų nepakeitė – V. Žymančius ūkininkauja ir augina galvijus.
Galvijai
Galvijai / Sauliaus Žiūros nuotr.

„Nuo mažens buvau „prie ūkio“, pratęs prie gyvulių. Ūkininkavimas man yra malonumas, jo į kitą darbą nekeisčiau. Patinka gamta, esu kaimo vaikas“, – tvirtina V. Žymančius.

Modernizavo ūkį

32 m. vyras perėmė mamos ūkį – seną 40-50 galvijų fermą – ir jį modernizavo bei išplėtė pasinaudojęs Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 m. programos priemone „Jaunųjų ūkininkų įsikūrimas“. Dabar V. Žymančiaus fermoje telpa 110 mėsinių galvijų banda. Joje daugiausiai yra simentalų veislės galvijų, kurie, pasak pašnekovo, pasirinkti dėl to, kad yra ramūs, jaukūs ir gražūs.

„Darbo užtenka ir su mėsiniais galvijais, bet yra mažiau monotoniškas – nereikia kiekvieną dieną tą pačią valandą melžti karvių, gali būti lankstesnis“, – kodėl augina mėsinius galvijus paaiškino vyras.

Pagal priemonę „Jaunųjų ūkininkų įsikūrimas“ gautą paramą vyras įsigijo traktorių, šienapjovę, frontalinį krautuvą, pasistatė naują tvartą, mėšlidę ir srutų kauptuvą. Vyras, padedamas mamos, dirba apie 100 ha žemės, kuriose augina pašarą ir gano galvijus.

„Mama padeda ūkyje, o žmona Jovita padeda namuose, augina dukrą ir dirba“, – priduria pašnekovas.

Žinias kaupė Airijoje

Aleksandro Stulginskio universitete agronomijos mokslus baigęs vyras Kaune apie porą metų dirbo vadybininku. Tačiau Vidas tikina, kad didmiestis jo niekada netraukė.

„Dėl to ir tokius mokslus rinkausi.  Man kažkodėl su gyvuliais geriau bendrauti, nei su žmonėmis. Gal lengviau“, – juokiasi ūkininkas.

V. Žymančius ūkininkavimo žinių įgijo ir Airijoje – kurį laiką darbavosi vietinio ūkininko fermoje. Vyras teigia, kad jam didelį įspūdį paliko tenykštė darbo susiskirstymo sistema: lauko darbus ūkininkams su sava technika atlieka kooperatyvai.

„Ūkininkams Airijoje užtenka turėti vieną traktorių, nereikia leisti daug pinigų kitokiai technikai, kaip Lietuvoje. Galbūt ta tradicija ateis ir į Lietuvą. Norėtųsi, kad ir kainos tokios paslaugos būtų prieinamos, nes dabar samdant techniką tenka atiduoti kone visą pelną, todėl labiau apsimoka turėti savo“, – pastebi nuo 2008 m. ūkininkaujantis vyras.

Pagalbininkas – internetas

Naujausių žinių apie ūkio modernizavimą V. Žymančius semiasi specializuotose parodose bei internete.

„Internetas – pirma vieta, kurioje ieškau informacijos. Šiuolaikiniam ūkininkui jis yra didelis pagalbininkas“, – įsitikinęs šilališkis.

Ūkininkas  internete dažnai pasitikrina informaciją apie gyvulių laikymo reikalavimus, ligų prevenciją, gydymą ir kitas temas. Pasak pašnekovo, daug naudingos informacijos jis randa moksliniuose darbuose bei internetiniame zootechniko žinyne.

Jaunieji ūkininkai paraiškas kviečiami teikti gruodžio 1-31 d. Paramos gali kreiptis asmenys, ne vyresni kaip 40 metų amžiaus ir kurių žemės ūkio valda ir ūkis įregistruoti ne daugiau kaip prieš 2 metus iki paraiškos pateikimo. Su priemonės įgyvendinimo taisyklėmis galima susipažinti čia. 

Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk prie NMA „Facebook“ paskyros arba apsilankyk NMA svetainėje.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius