-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Specialistai patikrino prekiautojus braškėmis – daugelis meluoja apie uogų kilmės šalį

Šiais metais braškių sezono metu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai mažmeninėje prekyboje patikrino 3,12 t braškių, užaugintų Kipre, Ispanijoje, Lenkijoje ir Lietuvoje. Patikrų metu daugiausiai užfiksuota ženklinimo pažeidimų – buvo klastojamos uogų kilmės šalys, nenurodoma arba klaidingai nurodoma klasė.
Braškės Palangos turguje
Braškės Palangos turguje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tokie neatitikimai sudarė daugiau kaip 80 proc. visų pažeidimų, o kokybės ar saugos pažeidimų – beveik nenustatyta, praneša VMVT.

Kaip kasmet, vykdant augalinio maisto produktų taršos stebėsenos programą, šiemet atrinkta 18 braškių mėginių pesticidų likučiams nustatyti. 6 mėginiuose buvo rasta pesticidų likučių, tačiau jų kiekiai neviršijo didžiausių leistinų normų. Pesticidų pėdsakų aptikta Lietuvos ir Lenkijos braškių augintojų produkcijoje.

Šiais metais gauta ir mažiau vartotojų skundų dėl netinkamoms prekybos braškėmis. Pernai tokių skundų gauta 20, iš jų pasitvirtino 3, šiais metais iš 13 pasitvirtino 4 skundai. Dviem atvejais prekeiviai braškėmis neturėjo tokiai prekybai būtinų leidimų (dokumentų), o kitais dviem atvejais buvo pateikta klaidinanti informacija apie uogų kilmės šalį ir prekiauta nešvariomis, žemėtomis braškėmis.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atkreipia vartotojų dėmesį, kad pirkdami turguose, jie gali prašyti pardavėjų pateikti dokumentus, įrodančius produktų kilmės šalį. Įtariant, kad prekiautojas parduoda netinkamai paženklintus ar nekokybiškus produktus, galima apie tai pranešti nemokamu telefono numeriu 8 800 40403.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius