Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trakų rajono kiaulių ūkiuose nustatyti dar 2 afrikinio kiaulių maro atvejai

Afrikinis kiaulių maras (AKM) užfiksuotas dar dviejuose ūkiuose Trakų rajone – Grendavės kaime esančiame 16 kiaulių ir Grupžininkų kaime esančiame 9 kiaulių ūkyje, praneša Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.
Paršeliai
Paršeliai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Trakų rajonas priskiriamas AKM užkrėstai teritorijai, joje šiais metais užfiksuota jau 10 AKM židinių.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistams patvirtinus AKM diagnozę nugaišusioms kiaulėms, abiejuose ūkiuose atlikta dezinfekcija, visos 25 kiaulės sunaikintos. Aplink ligos židinį 3 km ir 10 km spinduliu nustatytos apsaugos ir priežiūros zonos.

Šios kiaulių laikymo vietos jau ankščiau buvo patekusios į apsaugos ir priežiūros zonas, kadangi minimi ūkiai yra netoli pirmojo Trakų rajone nustatyto AKM židinio.

Į šias zonas patenkančios kiaulių laikymo vietos yra nuolat tikrinamos veterinarijos gydytojų, imami gyvulių kraujo mėginiai, atliekami klinikiniai tyrimai.

Gyvenantiems apsaugos ir priežiūros zonų teritorijoje draudžiama išvežti kiaules ir kiaulieną. Norintys savo reikmėms paskersti kiaules, privalo apie tai informuoti Trakų valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą ir suderinti mėginių paėmimą. Skerdieną vartoti galima tik gavus neigiamus AKM tyrimų rezultatus.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad draudžiama kiaules šerti termiškai neapdorotais pašarais, be to, privalu laikytis kitų biologinės saugos reikalavimų (termiškai apdoroti pašarus, riboti pašalinių asmenų apsilankymus ūkiuose ir kt.).

Nustačius AKM židinį, gyvulių augintojams draudžiama lankytis kitose kiaulių laikymo vietose ne mažiau kaip 48 h.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius