Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Po Rusijos sankcijų siūloma įvesti privalomą maisto rezervą Lietuvos kariuomenei

Antradienį Seimo Kaimo reikalų komitete buvo svarstomas veiksmų planas, kaip padėti Lietuvos ūkininkams ir perdirbėjams po Rusijos paskelbtų sankcijų. Žemės ūkio ministrė teigė, kad daug tikimasi iš Europos Komisijos, tačiau ir Vyriausybei teks ištiesti pagalbos ranką. Tarp siūlymų ir PVM lengvatų grąžinimas maisto produktams, ir beprocentės paskolos, ir privalomo kariuomenės maisto rezervo sukūrimas.
Lietuvos kariai
Lietuvos kariai / T.Pakalniškio nuotr.

Posėdyje įvardinta, kad labiausiai nuo sankcijų kenčia pieno ir mėsos sektoriai. Kiaulių išvežti jau negalima nuo Naujųjų metų, tačiau dabar užsidarė Rusijos rinka galvijų augintojams.

200 mln. litų nuostolis

Siūlome ūkio subjektams suteikti beprocentę paskolą, kol bus sulaukta Europos Komisijos pagalbos, – sakė V.Baltraitienė.

Žemės ūkio ministerijos duomenimis, keturioms Lietuvos pieno bendrovėms gresia apie 200 mln. litų nuostolių. Žuvies augintojų ir eksportuotojų nuostolis gerokai mažesnis – apie 5 mln. litų, jei jos nepavyktų parduoti kitur. Daržovių ir vaisių augintojų nuostoliai gali siekti 28 mln. Lt

„Priėmus veiksmų programą ją būtų galima įgyvendinti nelaukiant rugsėjo 10 d. Pirmoji pagalba įmonėms būtų intervenciniai pirkimai. Tai pieno miltelių ir sūrių supirkimas. Tai panašu į pinigų skolinimąsi iš Europos Komisijos. Taip pat siūlome šaukti neeilinę Žemės ūkio ministrų tarybą, tačiau čia palaikymo didelio nėra. Galbūt kitur situacija ne tokia, kaip pas mus, ir jie į viską žiūri ramiau“, – sakė V.Baltraitienė.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Virginija Baltraitienė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Virginija Baltraitienė

Jos teigimu, pieno gamintojai norėtų, kad būtų padėta pirmus tris mėnesius, kad nemažėtų supirkimas ir pieno kaina. Žiemą pieno kiekiai mažės, o iki pavasario gamintojai turės patys rasti naujų rinkų pieno gaminiams.

„Siūlome ūkio subjektams suteikti beprocentę paskolą, kol bus sulaukta Europos Komisijos pagalbos. Taip pat siekiame atkurti eksporto grąžinamąsias išmokas. Tai aktualu visoms valstybėms“, – sakė ji.

Kondensuotas pienas kariuomenei

Anksčiau krašto apsaugos sistemoje buvo kaupiamas  maisto rezervas. Siūloma jį grąžinti.

Ministrė nurodė, kad mėsos augintojai prašo subsidijuoti mėsos supirkimo kainą. Kol kas nėra tikslių skaičiavimų, kiek reikės kompensuoti. Pasak jos, baisu, kad žmonės nepradėtų naikinti savo bandų.

V.Baltraitienė priminė, kad buvo laikas, kai krašto apsaugos sistemoje buvo kaupiamas maisto rezervas. „Yra siūloma jį grąžinti. Tai būtų pagalba ir mėsos, ir pieno gamintojams, nes gali būti naudojamas ir kondensuotas pienas, ir pieno milteliai, ir sūriai“, – sakė ji.

Vyriausybė ir Seimas turi apsispręsti dėl PVM mažinimo maisto produktams. Taip būtų siekiama pagyvinti vidaus vartojimą. „Žemės ūkio ministerija siekia leisti ritualinį skerdimą. Izraelis pasiruošęs pirkti iš karto“, – sakė V.Baltraitienė.

Evelinos ir Karolio nuotr./Maisto davinys
Evelinos ir Karolio nuotr./Maisto davinys

Ji taip pat kreipėsi į visuomenines organizacijas: „Norime skatinti, kad būtų perkama prekė lietuviška. Esame ES, todėl to įteisinti negalime, bet tai būtų pilietinė akcija.“

Brangūs vertimai

Jei reikia išversti šimtą puslapių į kinų kalbą, tai yra labai brangu, – nurodė ministrė.

Posėdyje buvo įvardyta problema verčiant dokumentus. „Pavyzdžiui, jei reikia išversti šimtą puslapių į kinų kalbą, tai yra labai brangu“, – sakė ministrė.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius sakė, kad šiuo metu užklupo ir kiaulių maras, ir Rusijos sankcijos. „Pieno produktus šiuo metu galima eksportuoti daugiau nei į šimtą valstybių. Vyksta aktyvus darbas su Brazilija“, – nurodė jis.

Seimo Kaimo reikalų komiteto nariai klausė, kaip bus apsaugoti ūkininkai, nes mėsos ir pieno supirkimo kainos krenta jau dabar. V.Baltraitienė žadėjo, kad kompensuojama bus atsižvelgiant į liepos mėnesio supirkimo kainas.

Siūlo atidžiau vertinti tranzitą

Per kur bus vežami produktai į Karaliaučių? Lėktuvais, laivais arba traukiniais per Lenkiją ir Lietuvą. Reikia rimtai pasižiūrėti į kiaulių marą Rusijoje, jie taip pat turi daug problemų dėl augalų, – sakė K.Starkevičius.

Buvęs žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius sakė, kad intervenciniai pirkimai veikia efektyviai ir siūlė kartu su Lenkija ES institucijose siekti, kad jie būtų grąžinti.

Taip pat buvo atkreiptas dėmesys į Karaliaučiaus kraštą, kurį Vladimiro Putino sankcijos paveiks itin stipriai.

„Per kur bus gabenami produktai į Karaliaučių? Lėktuvais, laivais arba traukiniais per Lenkiją ir Lietuvą. Lėktuvais labai brangu, laivais labai ilgai užtrunka. Bus gabenama traukiniais. Reikia rimtai pasižiūrėti į kiaulių marą Rusijoje, jie taip pat turi daug problemų dėl augalų“, – sakė parlamentaras.

Lietuvos geležinkelių nuotr./Konteinerių sąstatas
Lietuvos geležinkelių nuotr./Konteinerių sąstatas

V.Baltraitienė atsakė, kad elgtis reikia apgalvotai tam, kad neprarastume nemažų pinigų iš maisto produktų tranzito per Lietuvą.

Ūkininkai jaučiasi skriaudžiami

Mėsos kainos krito nuo 5,6 litų už kilogramą iki 4 litų. Pieno supirkimo kaina krito iki 40–50 centų už litrą.

Lietuvos žemės ūkio rūmų vadovas Andriejus Stančikas nurodė, kad nors perdirbėjai žada nemažinti pieno ir mėsos supirkimo kainų, realybėje situacija kita. Pasak jo, mėsos kainos krito nuo 5,6 lito už kilogramą iki 4 litų.

Pieno supirkimo kaina krito iki 40-50 centų už litrą, iš kooperatyvų pienas iš viso nesuperkamas, su ūkininkais perrašinėjamos jau anksčiau sudarytos sutartys. Iš atsisakiusių tai daryti, pienas nesuperkamas visai.

V.Baltraitienė teigė, kad reikia atsižvelgti ir į perdirbimo įmonių situaciją bei juose dirbančių žmonių likimą. Jei įmonės ieškos būdų, kaip savo nuostolius kompensuoti ūkininkų sąskaita, joms kompensacijos nepriklausys.

Kiaulių maras nesitraukia

J.Miliaus buvo klausta ir dėl priemonių kovojant su kiaulių maru. Pasak jo, per pastaruosius metus Baltarusijoje sunaikinta daugiau nei pusė milijono kiaulių. „Medžiotojai mato miškuose nugaišusius šernus. Kiaulės naikinamos ne pagal ES reikalavimus. Karaliaučiaus situacijos nežinome, bet pavojus iš ten labai didelis. Šernai plaukia labai aktyviai“, – teigė tarnybos vadovas.

BFL nuotr./Šernas su šerniukais prie automobilio
BFL nuotr./Šernas su šerniukais prie automobilio

Jis teigė, kad tik laiko klausimas, kada kiaulių maras pasieks tokias Europos šalis kaip Vokietija ar Čekija. Dabar ES taiko itin griežtas kovos su kiaulių maru priemones. Nustačius kiaulių maro židinį stabdoma visų aplinkinių ūkių veikla.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius