-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vartotojai kitąmet galės sužinoti pieno produktuose panaudoto pieno kilmę

Europos Komisija (EK) leido Lietuvai nuo kitų metų pradžios įpareigoti Lietuvos pieno perdirbėjus papildomai nurodyti ant produktų pakuočių, kokios kilmės pienas buvo panaudotas gamyboje. Pieno perdirbėjai į šį įpareigojimą žiūri neigiamai.
Pienas
Pienas / Vida Press nuotr.

Žemės ūkio ministerija pranešė, jog šis leidimas taip pat suteiktas Prancūzijai ir Italijai. Pakuočių pakeitimams skirtas vienas mėnuo.

„Lietuvoje veikiančios pieno perdirbimo įmonės, ženklindamos pieną ir kasdienio vartojimo pieno gaminius – kefyrą ar rūgpienį be priedų, grietinėlę, grietinę, varškės sūrį, varškę be priedų, privalės nurodyti šalį, kurioje pienas yra primelžtas.

Įmonė galės pasirinkti, kaip pateikti pieno kilmės šalies nuorodą – nurodyti pilną šalies pavadinimas ar šalies pavadinimo trumpinį, pavyzdžiui, „Pieno kilmės šalis – Lietuva“ ar „Pieno kilmės šalis – LT“, – rašoma ministerijos pranešime.

Vienos didžiausių pieno perdirbimo įmonių „Rokiškio sūris“ valdybos pirmininkas Dalius Trumpa BNS teigė, jog ši prievolė yra nenaudinga visam Lietuvos pieno perdirbimo sektoriui.

„Tai labai nepalankus sprendimas Lietuvos pieno pramonei. Kada Europos Komisija įveda pakeitimus pakuotėms, tai pereinamasis laikotarpis būna skaičiuojamas ne mėnesiais o metais. Mes pakuočių turime labai daug. Kiekvienas pakeitimas, nors vieną kablelį, kainuoja tūkstančius eurų. Tą turės daryti tik Lietuvos įmones, nes kitų šalių įmonės to daryti neturės“, – kalbėjo D.Trumpa.

Jo žodžiais, pieno perdirbimo įmonės sieks, kad šis reikalavimas būtų panaikintas arba pradėtas taikyti visiems Lietuvoje parduodamiems pieno produktams.

„Aš negalėčiau pasakyti, kodėl taip sugalvota. Gal dėl to, kad anksčiau buvo didelis pieno perteklius, tačiau dabar kartais netgi būna pieno trūkumas ir būtent dėl šitos priežasties mes vežamės pieną iš kitų valstybių. Jeigu pas mus būtų pakankamai pieno, mes nesivežtume iš kitų šalių, nes lietuvišką pieną pigiau atsivežti ir jis yra arčiau“, – tvirtino D.Trumpa.

Praėjusių metų viduryje žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė buvo pasiūliusi pieno rinkos reguliavimo įstatymą, kuriame buvo nuostata, jog turėtų būti papildomai žymima pieno produktų kilmės šalis. Pienininkų asociacijos „Pieno centras“ Egidijus Simonis BNS teigė, kad dėl šio įstatymo 40 Seimo narių kreipėsi į Konstitucinį teismą ir jis yra priėmęs nagrinėti šį klausimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius