-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žemės ūkio paskirties žemės rinka Lietuvoje apmirusi

Žemės ūkio paskirties žemės rinka Lietuvoje apmirusi, o bent kiek atsigauti ji galėtų tik iš esmės sumažinus 2014 metų gegužę įsigaliojusius apribojimus pirkti didesnius kaip 10 ha žemės plotus ir žemę parduoti kitų šalių piliečiams bei įmonėms, penktadienį rašo „Lietuvos žinios“.
Po arimus paskui artojus keliauja būriai gandrų.
Dirbama žemė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Žemdirbystei patrauklios žemės kaina po prekybos suvaržymų įvedimo ne tik nemažėjo, bet net ir didėjo, o praėjusių metų paskutinį ketvirtį pasiekė rekordą – 1 ha vidutinė kaina buvo 2383 eurai. Tačiau pirmąjį šių metų ketvirtį buvo užfiksuotas pirmas nuo 2010-ųjų pradžios žemės kainų vidurkio sumažėjimas iki 2299 eurų.

Vienos iš didžiausių žemės ūkio paskirties žemės valdytojų įmonės „Agrowill Group“ valdybos narys Vladas Bagavičius pripažįsta, kad prieš įvedant žemės pirkimo apribojimus dirbama žemė buvo brangesnė, tačiau esminių kainos pokyčių jis teigia neįžvelgiąs, juolab kad ir Registrų centro fiksuojamas vidutinės 1 ha kainos sumažėjimas beveik 100 eurų nėra toks didelis, kad rodytų ryškesnių permainų.

Kad vidutinė žemės kaina smunka natūraliai, pritaria ir Lietuvos žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas, pasak kurio, Lietuvoje ūkininkų ūkiai jau suformuoti, derlingiausia žemė išsidalyta, todėl tikėtis, kad vidutinė žemės kaina artimiausiais metais augs, nėra priežasčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius