Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Freddie Mercury. Didesnis už gyvenimą

Freddie Mercury pakeitė muzikos istoriją nepakartojamais muzikos šedevrais, sulaukė kritikos dėl netradicinių seksualinių pažiūrų ir per anksti išėjo iš gyvenimo.
Foto naujienai: Freddie Mercury. Didesnis už gyvenimą
Bulls nuotrauka / zmones24.lt

Vardas ir pavardė: Farrokhas Bulsara.

Gimimo-mirimo data, gimimo vieta: 1946 09 05-1991 11 24, Stone'as, Zanzibaro sala (buvusi Didžiosios Britanijos kolonija, dabar Tanzanija).
Šeima, kurioje gimė: gimė persų kilmės indų šeimoje, turėjo jaunesniąją seserį.

Meilės nuotykiai: Mary Austin (57), Jimas Huttonas (59) ir daug homoseksualių vienos nakties nuotykių.

Šeiminė padėtis: nevedęs, vaikų neturėjo.

Karjeros pasiekimai: Gineso rekordų knyga Freddie Mercury dainas „Bohemian Rhapsody“ ir „We Are the Champions“ išrinko visų laikų geriausiomis dainomis.


Freddie Mercury pakeitė muzikos istoriją nepakartojamais muzikos šedevrais, sulaukė kritikos dėl netradicinių seksualinių pažiūrų ir per anksti išėjo iš gyvenimo. Tačiau šio dainininko kūriniai kaskart nuskamba vis kitaip: gražiau, įspūdingiau, didingiau... Klausantis Freddie Mercury nepakartojamo balso, išgaruoja pesimistiškos mintys, neigiamos emocijos, o širdyje vėl įsižiebia meilė gyvenimui.


Pradžia


Farrokhas Bulsara, arba, kaip jį vaikystės vadino draugai anglai, Freddie, visada buvo pakvaišęs dėl muzikos. Pirmąją grupę jis buvo sukūręs dar mokykloje, gimtojoje Indijoje. Jau tada Farrokhas mamai sakė, kad užaugęs bus pasaulinio garso muzikos žvaigždė. Šeimai persikrausčius į Angliją, Londone Freddie pradėjo studijuoti grafiką ir kostiumo dizainą. Dėstytojai žavėjosi gabiu studentu, o kurso draugai kaipmat pastebėjo, kad ekstravagantiškai besirengiantis vaikinas - ne toks, kaip visi. Koledže Freddie susidraugavo su Timu Staffellu (60), dainavusiu grupėje „Smile“. Kai pastarasis paliko grupę, į jo vietą atėjo Tanzanijoje gimęs vaikinas. Štai taip gimė viena iškiliausių roko grupių muzikos istorijoje. Būtent Freddie pasiūlė pervadinti grupę į „Queen“, o pats pasirinko Mercury pseudonimą.


Scenos karalius


Kai nesuskaičiuojamąjį kartą skamba daina „We Are the Champions“, rankos nevalingai pagarsina radijo imtuvą, kūną užvaldo teigiamos emocijos, nežabota energija, pašiurpsta nuo jaudulio oda. Kur slypi „Queen“ muzikos jėga? Be abejonės - tai Freddie Mercury charizma, pritrenkiantis jo balsas ir originalių melodijų derinys. Iki šiol sklando legendos apie dainininko gyvo garso koncertus. „Koncertas - tai ne albumo dainų perdainavimas. Tai spektaklis!“ - kartą pasakė Freddie. Ekstravagantiški kostiumai su ryškiais erotiniais elementais, spalvingas makiažas, juodai lakuoti nagai, užvedanti atlikėjo energija ir virtuoziškas instrumentų valdymas - visa tai tiesiog prikaustydavo tūkstantinę gerbėjų publiką, kuri plodavo, trypdavo, dainuodavo ir aklai paklusdavo kiekvienam valdovo Freddie nurodymui. Štai tokia buvo roko grupės „Queen“ lyderio Freddie sceninė kaukė. „Scenoje aš esu ekstravertas, o gyvenime - visiškai kitas žmogus“, - taip save kadaise apibūdino atlikėjas, retai duodavęs žurnalistams interviu. Kasdieniame gyvenime labai drovus Freddie Mercury visus pavergė savo nuoširdumu, o vidinis jo tyrumas ir gėris prasiskverbdavo pro bet kokias kaukes tiek gyvenime, tiek scenoje.


Vienintelė draugė


Ypač  garsių žvaigždžių asmeninis gyvenimas - visada audringas. Freddie Mercury - ne išimtis. 1970 m. dainininkas susipažino su mėlynake blondine Mary Austin (57). Iki pažinties su būsimąja muzikos legenda, Mary gyveno labai varganai. Ji užaugo neturtingoje darbininkų šeimoje, jos tėvai buvo nebyliai. Mary Austin tėvas dirbo fabrike, o mama tvarkė nedidelės įmonės dokumentus. Būdama 15-os, mergina metė mokslus ir pradėjo dirbti sekretore. Pirmą kartą impozantišką jaunuolį Mary išvydo drabužių parduotuvėje, kurioje tuo metu dirbo. Freddie Mercury Kengsintono turguje prekiavo dėvėtais drabužiais ir savo grafikos darbais. Nors jis atrodė bauginamai, Mary žavėjosi šiuo „beprotiškai atrodančiu muzikantu“. Mary prisimena: „Jis buvo toks pasitikintis savimi, o aš - ne. Mes suaugome kartu, mokėmės vienas iš kito.“ Tačiau po šešerių metų nuoširdžios draugystės Mary pajuto, kad kažkas jų santykiuose yra ne taip. Į naujieną apie Freddie biseksualumą Mary sureagavo gana ramiai. Jai po šio bičiulio prisipažinimo labai palengvėjo: pirma - atlikėjui pakako drąsos pasakyti draugei tiesą, antra - nuoširdumas abiems grąžino nepamainomą draugystę, kuri jiems buvo daug svarbesnė nei intymūs santykiai. Mary išsikraustė iš dainininko namų, tačiau jie iki Freddie mirties buvo patys geriausi bičiuliai. „Visi mano meilužiai klausia, kodėl jie man negali atstoti Mary? Tačiau tai neįmanoma. Vienintelė mano draugė yra tik Mary. Man nereikia kitų. Mūsų ryšys yra kaip santuoka. Mes pasitikime vienas kitu. Man tai svarbiausia.“ Po mirties didelę dalį savo turto bei įžymųjį namą Londone, kurį Freddie pats skoningai bei kruopščiai dekoravo ir kuriuose jis praleido daug nuostabių gyvenimo akimirkų, roko atlikėjas paliko savo geriausiajai draugei. Mary su šeima ligi šiolei gyvena šiame ypatingame name.


Homoseksualumas


Freddie niekada oficialiai neprisipažino, kad jis - gėjus, tačiau savo homoseksualumo neslėpė. „Aš esu plačių seksualinių pažiūrų“, - tik tiek apie savo intymų gyvenimą tėra pasakęs atlikėjas.

Freddie Mercury gyveno itin audringą gyvenimą: nesibaigianti meilužių karuselė, beprotiškos linksmybės, ekstravagantiški poelgiai, dosnios dovanos draugams... Tačiau tai buvo ne persisotinusio ištvirkėlio įgeidžiai, bet pašėlusio gyvenimo troškimo apraiškos, laisvės siekis ir... vienatvės baimė, nenumaldomas ilgesys.

Po išsiskyrimo su Mary Freddie pradėjo lankytis gėjų baruose, kuriuose susirasdavo vienos nakties meilužių. Airių kilmės kirpėjas Jillas Hutonas (59), kurį garsusis dainininkas „kabino“ viename iš Londono barų,  apie pirmąjį jų susitikimą pasakoja: „Prie manęs priėjo vyras ir pasiūlė išgerti. Tada be užuolankų paklausė, kokio dydžio mano penis.“ Tik po sekso tą patį vakarą, kai Jillas nusileido į virtuvę pasidaryti kavos, namuose buvęs virėjas atskleidė, kas yra jo naujasis draugas. „Aš jo nepažinau. Niekada nesidomėjau muzika, bet, aišku, per radiją buvau girdėjęs „Queen“ dainų“, - pasakoja Jillas. Netrukus tarp šių vyrų užsimezgė tvirta draugystė, ir Jillas persikraustė gyventi į Freddie Mercury į namus. Beje, juose vyras gyveno iki pat dainininko mirties - paskutinius šešerius roko muzikanto gyvenimo metus.


Klastinga liga


1984 m. laikraščiuose pasirodė informacija apie „pacientą Nr. 0“, nuo kurio prasidėjo AIDS triumfo žygis per pasaulį. 1987-aisiais  Freddie Mercury viename interviu prisipažino: „Gyvenau dėl sekso. Mane beprotiškai paveikė informacija apie AIDS. Pradėjau kitaip mąstyti. Buvau nerūpestingas, o dabar tapau beveik vienuolis. Kiekvienam ištvirkėliui patarčiau pasitikrinti, ar jis neužsikrėtė ŽIV. Laimei, man viskas gerai.“ Deja... Labai greitai paaiškėjo, kad viskas iš tikrųjų yra ne taip. Sužinojęs daugiau apie šią ligą, Freddie iš esmės pakeitė gyvenimo būdą, jo namuose jau nebeknibždėjo menkai pažįstamų vyrų. Dainininkas, vydamasis prarastą laiką, pasinėrė į kūrybą.


Pažintis su Montserrat Caballe


Vienas iš paskutiniųjų Freddie kūrybos šedevrų gimė susipažinus su garsiąja Montserrat Caballe (75). Pirmą kartą išgirdęs dainuojančią ispanų operos legendą, Freddie, jo asistento Peter Freestone (53) žodžiais tariant, „panarino žandikaulį“. Susižavėjęs jos talentu „Queen“ solistas panoro susitikti su operos primadona. Susitikimas įvyko. Numatytą dieną „Ritz“ viešbutyje, Barselonoje, susijaudinęs Freddie Mercury, laukdamas solistės, bėgiojo laiptais aukštyn žemyn. Montserrat prisimena, kad, sveikindamasi su garsiuoju atlikėju, pajuto jo ledinę ranką ir... nudžiugo. „Aš labai jaudinausi prieš susitikimą. Freddie pasiūlymas dainuoti kartu mane suglumino. Man atrodė, kad aš per sena ir per stora dainuoti su tokia nuostabia roko žvaigžde. Mane krėtė šaltis, tačiau, liesdama Freddie ranką, pajutau, jog jis dar šaltesnis už mane. Aš apsidžiaugiau, nes tai bylojo, kad jis taip pat labai jaudinosi“, - prisimena operos primadona.

Tą vakarą pianino garsai ir vokalas netilo iki paryčių. Tarp artistų gimė gili meilė ir pagarba.

1988 m. spalio 8 d. Freddie pasirodė kartu su operos deive Montserrat Caballe ir dainavo „Barselona“. Tai buvo pasaulį pribloškęs, sužavėjęs duetas... Ir kaip čia pateko roko muzikos atlikėjas? Freddie labai norėjo išbandyti save kitur, mėgautis viskuo, ką tik jam galėjo atverti jo dievinama muzika. Jis troško padaryti daugiau, nei iš jo buvo laukta, mat širdies neapleido jausmas, jog laiko liko labai mažai...

Tai buvo paskutinis jo pasirodymas scenoje.


Šou turi tęstis


Freddie Mercury, iškankintas pneumonijos, mirė 1991 m. lapkričio 24 d. - praėjus vos dienai, kai jo asmeninė asistentė pasauliui pranešė apie dainininko ligą. Jam buvo 45 metai. Po tragiškos mirties, imta daugiau domėtis AIDS problema. Netrukus „Queen“ grupės kolegos įkūrė AIDS fondą, o dainininko mirties metinių proga jie suorganizavo AIDS paramos koncertą, kuriame dalyvavo garsiausi pasaulio muzikantai. Tiesiogiai transliuojamą renginį prie televizoriaus ekrano žiūrėjo maždaug 1 bilijonas žmonių. Taigi gerbėjų skaičius byloja, „Queen“ populiarumas po Freddie Mercury mirties tik didėja.

Žvakė užgeso, uždanga nusileido, bet šou tęsiasi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius