Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gražina Baikštytė: brangiausias mano turtas – šeima

Gražiną Baikštytę dažnai kupinais susižavėjimo žvilgsniais palydi vyrai, tačiau moterys beveik visada nužvelgia įtariai ir kiek pavydžiai.
Foto naujienai: Gražina Baikštytė: brangiausias mano turtas – šeima
Nuotrauka iš redakcijos archyvo / zmones24.lt

Vardas, pavardė: Gražina Baikštytė.

Gimimo data, vieta: 1951 07 20, Vilniuje.

Šeima, kurioje gimė: tėvas Alfonsas Baikštys mirė 1974 metais, dirbo redaktoriumi Žemės ūkio ministerijoje, o motina Liucija Baikštienė mirė 1983 metais, dirbo administratore Kauno viešbutyje „Baltija“.

Šeiminė padėtis: ištekėjusi; vyras - kino operatorius Algimantas Mikutėnas (59), susilaukė dviejų dukrų - Marijos (29) ir Viktorijos (23).

Karjera: kino aktorė filmavosi 36 kino ir televizijos filmuose; reikšmingiausi iš jų: „Paskutinis fortas“, „Mažasis rekviem lūpinei armonikėlei“, „Atradimas“, „Atpildo diena“,  „Ketvirtadienį ir daugiau niekada“, „Auksinių žvėrių eisena“, „Kol šėlsta svajonė!“,  „Ferfakso milijonai“, „Aš - aktorė“, „Broliai Riko“ „Moteris baltais drabužiais“, „Komandiruotė į žvaigždes“, „Mėnulio vaivorykštė“, „Pasaka apie žvaigždžių berniuką“, „Sekmadienį nuo 11 iki 17“, „Būsimajam amžiui“, „Rokenrolas princesėms“, „Rojuje irgi sninga“, „Vilko dantų karoliai“, „Normali pora“; filmavosi rusų seriale „Jermolovai“ bei lietuvių serialuose „Giminės“ ir  „Nekviesta meilė“.

Pomėgiai: kelionės, kinas, baletas, bendravimas su senais ir laiko patikrintais draugais.


Gražiną Baikštytę dažnai kupinais susižavėjimo žvilgsniais palydi vyrai, tačiau moterys beveik visada nužvelgia įtariai ir kiek pavydžiai. Iš tiesų jai galima pavydėti ne tik grožio, vidinės elegancijos, skonio pajautos, bet ir mokėjimo gyventi. Net sunkiausiais gyvenimo laikotarpiais ši žavi moteris randa išeitį ir moka džiaugtis gyvenimu.


Kinu žavėjosi nuo pat mažens


Gražina Baikštytė gimė Vilniuje, tačiau vėliau su mama persikėlė į Kauną. Sunku patikėti, kad žavi, savimi pasitikinti aktorė vaikystėje buvo labai drovi: pasiklydusi mieste, ji ne visada išdrįsdavo praeivių paklausti kelio. Drąsos būsima kino ekrano žvaigždė įgijo ir pirmą kartą pajuto, kas yra scena, šokdama liaudies šokių ansamblyje „Suktinis“. Nuo mažens Gražiną labai žavėjo teatras ir kinas. Dar mokykloje ji lankė Kauno pantomimos teatrą, domėjosi kinu. Kinas tuo metu daugumai žmonių buvo tarsi stebuklas. Gražina Baikštytė stengėsi pamatyti naujausius filmus, spaudos kioskuose pirko visus, kokie tuo metu buvo praduodami, žurnalus apie kiną. Aišku, ne lietuvių, bet rusų, lenkų, vokiečių kalbomis. Juk būsimai aktorei svarbiausia buvo ne perskaityti, kas rašoma, bet pavartyti, pažiūrėti aktorių nuotraukas, pažinti jų stilių. Patikusius filmus Gražina žiūrėdavo daugybę kartų. Ji žavėjosi aktoriais, jų vaidyba, meistriškumu, tačiau apie aktorės karjerą nedrįso net pasvajoti.


Kelią į kiną atvėrė grožis


Kadangi Gražina nuo mažens buvo nepaprastai graži, aukšta ir liekna, ji neliko nepastebėta žymių fotomenininkų, kurie dažnai merginą kalbino fotografuotis meninėse nuotraukose, o Kauno eksperimentinis madų cechas Gražiną kvietė demonstruoti jų siūtus modelius. Baigusi vidurinę, Gražina Baikštytė norėjo studijuoti anglų kalbą, tačiau iš karto neįstojusi, nutarė geriau pasiruošti. Kad metai nenueitų perniek, mergina laikinai manekene įsidarbino Vilniuje, Modelių namuose. Šiam darbui idealiai tiko visi jos duomenys. Tačiau Gražinai Baikštytei manekenės profesija nebuvo prie širdies - talentingai ir darbščiai merginai trūko veiklos ir kūrybos. Beje, darbas modelių namuose Gražinai Baikštytei buvo lemtingas - išskirtinį jos grožį pastebėjo šviesios atminties profesionalus fotografas Liudas Ruika. Meninė nuotrauka, pavadinta „Gražina“, kurioje mergina nufotografuota su vyšnios lapeliu prie lūpų, buvo išspausdinta žurnalo „Nemunas“ viršelyje, o tarptautinėje fotoparodoje ji pelnė bronzos medalį ir buvo spausdinama įvairiuose Sovietų Sąjungos fotokataloguose. Ši nuotrauka pelnė sėkmę ne tik fotografui, bet ir Gražinai Baikštytei. Žurnalo viršelyje išvydęs nežemiško grožio tamsiaplaukę, gilių akių merginą, vienas Moldovos kino režisierius atvažiavo į Lietuvą jos ieškoti. Žinoma, jis Gražinai pasiūlė filmuotis jo kuriamame kino filme. Aktorei tai buvo labai netikėta, tačiau pasiūlymą ji priėmė net nesvarstydama. Išsipildė didžiausia merginos svajonė! Netrukus jos talentą pastebėjo ir kiti kino režisieriai. Jauna aktorė nusifilmavo keliose kino juostose. Merginai tai labai patiko ir suprato, kad aktorystė - jos pašaukimas. Taigi Gražina Baikštytė nusprendė tapti profesionale aktore ir rimtai imtis šios veiklos. Ilgai negalvojusi, Gražina sėkmingai įstojo į visos Sąjungos Valstybinį kinematografijos institutą. Čia prabėgo gražiausi merginos metai. Su užsidegimu ir atsidavimu ji pasinėrė į studijas, lankė visas paskaitas, net ir pačias nuobodžiausias, iš kurių nemažai kurso draugų pabėgdavo.


Institute prabėgo gražiausi jaunystės metai  


Aktorė iki šiol su malonumu prisimena studijų metus. „Tuo metu gyvenau ypatingai. Galėjau žiūrėti tokius filmus, kurie paprastiems mirtingiesiems nebuvo prienami. Bendravau su garsiomis kino asmenybėmis, o ir mokslo draugai, kurie dabar yra įžymūs žmonės, aktoriai, režisieriai, jau tada buvo labai įdomios asmenybės“, - sako Gražina. Lietuva tuo metu išgyveno sunkius laikus, parduotuvėse driekdavosi eilės prie majonezo ar žirnelių, o ką jau kalbėti apie kosmetiką, kvepalus ar kitus moteriškus malonumus. Gražinai pasisekė: studijuodama Maskvoje, ji lengvai nusipirkdavo ne tik tuo metu pas mus, Lietuvoje, deficitinių maisto produktų, bet ir nematytos kosmetikos ar net prancūziškų kvepalų. Pinigų užtekdavo viskam, nes rimta ir stropi studentė visada gaudavo padidintą stipendiją, truputį padėdavo tėveliai. Taigi studijų laikais dėl pinigų aktorei striuka nebuvo. Gražina Baikštytė dažnai artimuosius, gyvenančius Lietuvoje, grįždama nustebindavo maloniomis dovanėlėmis.


Gyvenimo taisyklių nesilaikė


Maskvos kinematografijos institutas aktorei buvo lemtingas. Dar per stojamuosius ji susipažino su būsimu vyru - Algimantu Mikutėnu. Nors žaviai lietuvaitei dėmesio netrūko ir iš kitų tautybių vyrukų, ji mieliau rinkdavosi tuomet VGIK'e studijuojančių lietuvių draugiją. Ypač uoliai nuo kitataučių ją saugojo būsimas kino operatorius Algimantas Mikutėnas. „Mačiau tik Miką, į kitus net nekreipiau dėmesio. Jis buvo labai pavydus, todėl kaip įmanydamas stengėsi mane saugoti nuo įkyruolių gruzinų ir arabų. Saugojo, saugojo, kol kartu apsigyvenome“, - juokėsi aktorė.

Netrukus įsimylėjėliai nusprendė išsinuomoti butą. Tuo metu konservatyvioje Sovietų Sąjungoje tai buvo iššūkis. Daugelis tokius santykius vertino kaip amoralius. Gražina Baikštytė neslepia, kad jiems teko gerokai pavargti, kol Maskvoje rado butą. „Per trejus metus pakeitėme gal dešimt gyvenamųjų vietų. Butų savininkai prašydavo parodyti pasus, kad galėtų pažiūrėti, ar juose yra santuokos „štampai“. Sužinoję, jog esame nesusituokę, prašydavo, kad išsikraustytumėme“, - prisimena garsi Lietuvos aktorė. Gražinos ir Algimanto santykiams be įsipareigojimų nepritarė ne tik aplinkiniai, bet ir Algimanto mama. Po trejų bendro gyvenimo metų vis dėlto artimieji privertė porą susituokti. Gražina vestuvių nesureikšmino: šventę surengė vyro tėvai, šiek tiek prie jos prisidėjo ir aktorės mama, žiedus nupirko Algimantas, Gražinai reikėjo pasirūpinti tik suknele. Po vestuvių jaunavedžiai kurį laiką gyveno pas Algimanto tėvus.


Nelengva aktorės duona


Po instituto baigimo aktorė sulaukė ne vieno pelningo pasiūlymo filmuotis. Tai buvo produktyviausi jos, kaip kino aktorės, metai. Vėliau, Lietuvai atkovojus nepriklausomybę ir atsiradus sienoms, talentingus lietuvių kino aktorius vis rečiau kvietė filmuotis į kitas kino studijas. Ne išimtis ir Gražina Baikštytė.  Staiga niekas nebekvietė vaidinti. Įpratusiai gauti nemažai pasiūlymų filmuotis aktorei nebuvo lengva. Tačiau aktorė nesėdėjo sudėjusi rankų: ėmė ieškoti naujos veiklos, naujų galimybių. „Kai tau beveik penkiasdešimt, nelengva imtis naujos veiklos. Atrodė, daugiau nieko nemoku, tik vaidinti. Tačiau draugė pasiūlė rašyti į straipsnius į moterims skirtus žurnalus. Kiek pagalvojusi, nusprendžiau pabandyti. Ir man patiko! Svarbiausia, kad tuo metu turėjau darbą, jaučiausi reikalinga. Buvo nelengva: trūko patirties, teko įsisavinti žurnalistinio darbo principus, pavargdavau, bet nuovargis būdavo malonus“, - sunkius laikus prisimena aktorė. Vėliau Gražina Baikštytė laidoje „Su Nomeda“ dirbo redaktore - rengė laidas. „Dirbdama šioje laidoje jaučiausi puikiai. Toks darbas man ir dabar labai patiktų“, - įsitikinusi moteris. Gražina Baikštytė iki šiol bendradarbiauja su kai kuriais moterims skirtais žurnalais - rengia jiems straipsnius.


Svarbiausia - šeima


Aktorė neslepia, kad šiandien didžiausias jos turtas - šeima. Santuokoje su vyru aktorė gyvena jau 35 metus. Aišku, kaip ir kiekvienoje šeimoje, buvo visko, tačiau supratingumas, tolerancija ir bendri interesai neleido jiems net sunkiausiu metu pasukti skirtingais keliais. Gražina Baikštytė įsitikinusi, kad tvirčiausios šeimos tos, kurių pomėgiai ir veikla sutampa. „Mus suartino kinas. Anksčiau galėdavau naktimis klausytis jo fantazijų apie kiną. Jis tikrai talentingas, visada kupinas naujų idėjų. Dabar mūsų namuose tokių kalbų mažiau, bet man visada įdomu su juo aptarti vieną ar kitą filmą, pasitarti. Juk jis šios srities profesionalas“, - sako aktorė. Gražina neslepia, kad dviem menininkams sunku po vienu stogu - nėra kas buitimi rūpinasi, bet nenuobodu.

Aktorė įsitikinusi, jog jokia karjera nepadarytų moters tokios laimingos kaip vaikai. „Dukrų gimimas - man pats gražiausias gyvenimo laikotarpis. Tai periodas, kuris man buvo pats įdomiausias ir maloniausias. Žinau aktorių, kuriems visada svarbiausia buvo karjera, tačiau man kur kas svarbiau šeima. Būtų baisu, jei dabar grįžčiau namo ir manęs niekas nelauktų“, - sako moteris. Augančioms dukroms aktorė skirdavo visą savo laiką, norėjo, kad tarp jų būtų stiprus, tvirtas ryšys. Dabar taip ir yra. Gražina su dukromis Viktorija bei Marija puikiai sutaria. Jos kartu keliauja, lankosi vakarėliuose, dalijasi moteriškomis paslaptimis ir patarimais. Gražina dukroms ne tik mama, bet ir geriausia draugė, patarėja.


Grožis paveldėtas


Dažnai moterys Gražiną Baikštytę palydi pavydžiu žvilgsniu. Jos puiki išvaizda, paveldėta elegancija ir puikus skonis pakeri ne vieną. Aktorė teigia, kad apie grožį ji nekalba daug. „Mano grožis paveldėtas, o aš šia tema jau viską išsakiau. Galima net knygą parašyti“, - drąsiai sako moteris. Tačiau ji neneigia, jog savo grožio nepuoselėja ir savimi nesirūpina. Nuo senų laikų Gražina kruopščiai prižiūri veido odą, namuose daro įvairias veido kaukes, mėgaujasi įvairių žolelių voniomis. Aktorė prisipažįsta nelabai mėgstanti lankytis grožio salonuose, mieliau grožio procedūras pati pasidaro namuose. Kosmetikos parduotuvėje įsigijusi masažuoklį, net ir kūno masažą pati sau darosi. Anksčiau Gražina Baikštytė sportuodavo, o dabar dėl sveikatos gali daryti tik lengvus pratimus. Atidžiai renkasi maistą. Brangių drabužių parduotuvėse žavios moters taip pat nesutiksi, mat ji apsiperka išvažiavusi į kelionę, o originalius drabužius mieliau kartais pati pasisiuva. Siūti aktorė išmoko dar jaunystėje - ne vieną medžiagos gabalą sugadino, kol įvaldė siuvimo meną. Žinoma, sudėtingų drabužių, pavyzdžiui, paltų ar švarkų, aktorė nesiimtų siūti, tačiau lengvesnį drabužėlį - mielai. Ir megzti moka.


Jėgas išbandė politikoje


Šią vasarą kino aktorė jėgas nusprendė išbandyti politikoje - prisijungė prie Naujosios sąjungos (socialliberalų) ir tapo šios partijos Vilniaus skyriaus nare, buvo įrašyta į Naujosios sąjungos kandidatų Seimo sąrašą. Prieš Seimo rinkimus aktorė rimtai ir atsakingai dirbo partijos štabe. Jei būtų patekusi į Seimą, moteris tikėjosi padėti menininkams dirbdama kultūros srityje. Gražina Baikštytė darė viską, kas buvo jos rankose, ją labai palaikė ir rinkėjai - daugiamandatėje rinkimų apylinkėje iš keturioliktosios partijos sąrašo vietos pakilo į septintąją. Deja, šie metai socialliberalams nebuvo sėkmingi, todėl į Seimą moteris nepateko. Žinoma, jei moteris būtų pasidavusi Tautos prisikėlimo partijos vilionėms ir perėjusi pas juos - darbo vieta Seime jai būtų garantuota. Tačiau Gražina Baikštytė buvo sąžininga ir lojali. „Aš pasirinkau šią partiją ir norėjau sąžiningai jai atstovauti. Apie perbėgėlius iš vienos partijos į kitą aš turiu savo nuomonę“, - tvirtai sako Gražina Baikštytė.


Serialas - greito maisto patiekalas


Šiemet Gražiną Baikštytę prodiuseris Rolandas Skaisgirys pakvietė filmuotis lietuviškame seriale „Nekviesta meilė“. Profesionali aktorė, kuri ne kartą filmavosi rusiškuose filmuose bei seriale, lietuviškų serialų virtuve buvo ne itin sužavėta. „Pajutau, ką reiškia filmuotis seriale. Čia visai kitokia specifika nei kine. Ir žmonės, filmuodamiesi kine, dirba visai kitaip. Serialas - tai tarsi greitasis maistas: jį reikia greitai  „suvalgyti“ ir kuo skubiau pateikti žiūrovams „virškinti“, o apie kokybę mažai kas galvoja. Aš nesu pratusi taip dirbti. Jei reikia, galiu penkis kartus kartoti tą pačią sceną. Svarbu, kad rezultatas būtų geras. Deja, lietuviškų serialų kūrėjams to nereikia. Mane tai labai nuvylė. Aišku, čia ir pinigai dešimt kartų mažesni nei, tarkime, rusiškame seriale, kuriame filmavausi praėjusiais metais“, - sako aktorė.   
 

Įdomūs faktai:


Pradėjo vaidinti kine neįgijusi aktorės profesijos.


Pasak Algimanto Mikutėno, Gražina VGIK'e buvo vienintelė lietuvė aktorė „nuo Vytauto Didžiojo laikų“; tik neseniai atsirado antroji - Agnė Ditkovskytė.


Studijuodama VGIK'e, Gražina vienintelė lankydavo visas paskaitas, todėl sėkmingai išlaikė menininkams „neįkandamus“ mokslus - politinę ekonomiją bei mokslinį komunizmą.


Su būsimu vyru trejus metus gyveno nesusituokę. Tuo metu tai buvo amoralu.

Gimus pirmai dukrai, filme „Aš - aktorė“ Gražina vaidmenį gavo ir dėl to, kad režisieriui milžinišką įspūdį paliko gerokai padidėjusi tuomet dar kūdikį maitinančios Gražinos krūtinė.


Vilniaus televizijoje vedė laidą „Ne tik smaguriams!“, dirbo redaktore pokalbių laidoje „Su Nomeda“.


Septynerius metus dirba žurnalistinį darbą įvairiuose moterims skirtuose žurnaluose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius