Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jurga ir Petras Geniušas užbūrė muzikos klausytojus

Šį savaitgalį įvykęs Jurgos ir jos grupės koncertas su pianistu Petru Geniušu vainikavo pirmą kartą Vilniuje surengtą muzikos festivalį „Interest“.
Foto naujienai: Jurga ir Petras Geniušas užbūrė muzikos klausytojus
Tado Stackevičiaus nuotr. / zmones24.lt
Šį savaitgalį įvykęs Jurgos ir jos grupės koncertas su pianistu Petru Geniušu vainikavo pirmąjį kartą Vilniuje surengtą muzikos festivalį „Interest“. Šį pasirodymą stebėjo pilnas šv. Jonų bažnyčios kiemelis, per tūkstantį žiūrovų. Tai buvo pagrindinis ir bene labiausiai lauktas festivalio koncertas.

Kelis mėnesius iki jo publikai ir žurnalistams aistras kaitino klausimas, koks bus šių dviejų žinomų atlikėjų duetas. Beveik dviejų valandų trukmės koncertas atsakė į visus klausimus ir išpildė abiejų atlikėjų svajones - Jurga seniai svajojo išbandyti save klasikiniame kontekste, o Petras Geniušas puoselėjo viltį pagroti su roko grupe.

Jurgos teigimu, šiame koncerte viskas buvo laiku ir vietoj. „Muzikantai, publika, kregždės giedrame danguje ir netikėtai praskridę oro balionai buvo viena didelė komanda, kurios dalimi aš jaučiausi“, - sakė dainininkė.
Pasak Petro Geniušo, įvykęs koncertas jį nuteikė pakiliai - jis jautęs atsakomybę už klasikinę muziką ir norėjęs ją pateikti taip, kad klausytojui patikų. Pianistui buvo ypač malonu koncertuoti Vilniaus universiteto, kurio rektoriumi yra buvęs jo senelis prof. Zigmas Žemaitis, kiemelyje.

Viena ryškiausių Baltijos šalių atlikėjų – Jurga ir plačia koncertine bei kūrybine veikla visame pasaulyje garsėjantis nacionalinės premijos laureatas – Petras Geniušas publikai pateikė specialią programą, kurioje didžiąją dalį sudarė Jurgos dainos, nuskambėjusios kartu su klasikinių bei šiuolaikinių kompozitorių instrumentiniais kūriniais.

Koncertą pradėjo Petro Geniušo atlikta japonų kompozitoriaus Takashi Yoshimatsu kompozicija. Antrąjį kūrinį „Prie žalio vandens“ Jurga ir Petras Geniušas atliko dviese, o kitoms dainoms „Angelai“ bei „Šerlokas Holmsas“ jau prisijungė ir visa Jurgos koncertinė grupė bei kviestiniai atlikėjai – violončelistas ir pritariančios dainininkės.

Koncerte nuskambėjo žinomesnės ir mažiau žinomos Jurgos dainos iš jos albumų ir kompaktinių singlų. Publika turėjo retą galimybę išgirsti ir Jurgos atliktus kompozitoriaus Giedriaus Puskunigio teatrinius kūrinius. Afganistanietišką dainą „Ansuye Darya“, kuri peraugo į „Smėlio žmones“, Jurga paskyrė šioje šalyje neseniai žuvusiam Lietuvos kariui Arūnui Jarmalavičiui.

Petras Geniušas koncerte taip pat atliko kompozitorių Heitoro Villa-Lobos, Astoro Piazzolla‘os, Edvardo Griego kūrinius ir ekspromtu sugrojo Johanno Sebastiano Bacho kompoziciją, kuri, jo nuomone, labiausiai tiko po nuskambėjusios Jurgos dainos „Smėlio žmonės“. Atliekant Heitoro Villa-Lobos kompoziciją pianistui talkino Jurgos grupės muzikantai - būgnininkas Vytis Vainilaitis bei bosistas Paulius Jaskūnas, o Astoro Piazzolla‘os kompozicijai prie jų prisijungė ir violončelistas Povilas Jacunskas.

Sėkmingą klasikinės bei populiariosios muzikos sintezės koncertą užbaigė Petro Geniušo solo sugrota Edvardo Griego preliudija, efektingai peraugusi į Jurgos „Instrukciją“, kurią kartu atliko visi muzikantai. Publikai audringai pageidaujant biso dar nuskambėjo Giedriaus Puskunigio užburianti „Goal of Science“ ir jausminga Jurgos daina „Ryte“.

„Tai - ne pirmas mano koncertas, tačiau labai jaudinausi, nes grojau kitai publikai“, - po pasirodymo sakė Petras Geniušas, kuris savo bendradarbiavimą su Jurga vadino maloniu, harmoningu ir pavykusiu. „Vieni kitus labai palaikėme, todėl jautėmės gerai ir viskas puikiai pasisekė“.

Jurgos nuomone, tą vakarą muzika suvienijo ir pakylėjo, o tai, pasak jos, ir yra muzikos esmė. Po šio koncerto Jurga birželio 7 dieną dar pasirodys Druskininkuose, o toliau didesnį dėmesį skirs naujų dainų kūrimui ir įrašymui. Šiais metais Jurga jau išleido kompaktinį singlą „Sandman‘s Child“ ir knygą „Pasaka apie Slieką ir jo draugą Pašiauštą“, kuri kiek užtrukusi jau pasiekė knygynus. Naujausias Jurgos radijo singlas „Juodos gulbės“ įtrauktas į rinkinį „Saulės smūgis 2008 Vasaros hitai“, o praėjusių metų jos superhitas „5th Season“ pateko į geriausios lietuviškos muzikos albumo „Made in LT“ antrąjį leidimą.

Tuo tarpu Petras Geniušas birželio 6 dieną koncertuos Londone, liepos 3 dieną numatytas jo pasirodymas Liuksemburge su Vladimiru Čekasinu. Artimiausias pianisto pasirodymas Lietuvoje - liepos 16 dieną su Davidu Geringu ir Algirdu Budriu festivalyje „Kristupo klavyrai“ šv. Kotrynos bažnyčioje, Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius