Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Poilsis Lietuvoje: 2. Pas Čižą – ne tik alaus

Ramūnas Čižas kiekvienais metais organizuoja jau tradiciniu tapusį vežių festivalį
A.Stausko nuotr. / Ramūnas Čižas kiekvienais metais organizuoja jau tradiciniu tapusį vežių festivalį
Šaltinis: 15min
0
Skaitysiu vėliau
A A

Keliaujant autostopu į Dusetas vairuotojui ilgai netenka aiškinti, kur vykstu: „Ai, pas Čižą. Žinau žinau, skanus tas Čižo alus“. Automobilį susistabdžius kažkur Aukštaitijoje, turbūt bet kuris vairuotojas pas Ramūną Čižą galėtų jus nuvežti užsimerkęs. Daugelis šį aludarį žino dėl šimtmečius skaičiuojančio Čižo alaus. Daug mažesnė dalis lietuvių vasarą Čižų sodyboje sustoja ne tik alaus padegustuoti, tačiau ir virtų vėžių panarstyti, paragauti kulinarinio Lietuvos paveldo ar paklausyti nuoširdžių šeimininkų pasakojimų apie maisto ruošimą ar alaus virimą.

Dusetų pakraštyje Sartų ežero pakrantėje įsikūrusioje Čižų sodyboje vasarą renkasi įvairios kompanijos nuo seimo narių iki baikerių, nuo šėliojančio jaunimo iki tradicijų mylėtojų. Visus juos priima ir aptarnauja patys šeimininkai. Ramūnas pilsto savo alų, o žmona Erika patiekia įvairiausių patiekalų paruoštų pagal tikrus senovinius lietuviškus receptus.

„Cepelinai tikrai nėra kulinarinis Lietuvos paveldas“,- tvirtai savo filosofiją pabrėžia aludaris. Laužydami visus nusistovėjusius lietuviško maisto įvaizdžius, šeimininkai patiekia valgius iš stirnienos, elnienos, šernienos, bebro, laukinių paukščių, vengia naudoti ne lietuviškas kruopas, pavyzdžiui, ryžius. „Nuo Viduržemio jūros krantų pas mus atkeliavo tradiciją viską parūgštinti citrina, tačiau juk puikiausiai tokią pačią funkciją atlieka ir lietuviškas rabarbaras“,- tik vieną iš daugybės pavyzdžių pateikė R. Čižas.

O papasakoti šeimininkas tikrai turi ką ir moka tai daryti. Ir apie alaus virimą, tradicijas, istoriją, kultūringą šio gėrimo vartojimą, ir apie žvejybą, medžioklę, bitininkystę, senolių išmintį, Dusetų krašto istoriją – užtenka tik paklausti. Pats savo akimis mačiau, kaip atostogų atvykęs vengras nemokėdamas lietuviškai gana įdėmiai kartu su keliais lietuviais gerą valandą klausės įtaigių R. Čižo pasakojimų.

Dar vienas, jau tradicinis Čižų sodybos akcentas – Vėžių festivalis. Šiemet liepos 21 dieną jis vyks penktąjį kartą. Čia susirinkę žmonės varžosi, kas greičiau ir švariau suvalgys virtus vėžius ir mėgaujasi taip pat primirštu lietuvišku delikatesu, kuris skoniu nenusileidžia daugeliui jūros gėrybių. „Pirmajame festivalyje dalyvavo apie du tūkstančius žmonių, o bėgant metams čia atvyksta tik keli šimtai labai motyvuotų dalyvių, norinčių pasimėgauti vėžiais ir pabendrauti su žmonėmis, todėl festivalis darosi vis jaukesnis“,- vėžių šventę apibūdina jos rengėjas.

Ruošiantis į Dusetas vis dėlto patartina susiskambinti su aludariais ir pasiderinti dėl atvykimo. Vasara Čižai dažnai kviečiami į įvairius festivalius kituose Lietuvos kampeliuose, o ir pačiose Dusetose įsikūrusioje sodyboje nuolat klega daug žmonių. Užsukę į šalia kelio esančią Čižų užeigą visada rasite alaus ir pavalgyti, tačiau išskirtinius patiekalus šeimininkai gamina didesnėms kompanijoms. Tad jei vasarą su gausiu draugų būriu norite pabūt gamtoje, užmesti meškerę Sartų ežere, sužinoti daugiau apie Dusetų kraštą ir jo tradicijas, išdegustuoti alų ir senovinius lietuviškus patiekalus, tokia išvyka galėtų būti vienas iš variantų.

Kontaktus rasite čia:

www.cizoalus.lt

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
KALĖDINIŲ DOVANŲ GIDAS
Parašykite atsiliepimą apie Žmonės.lt