Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rožinio kaspino mėnuo

Kad rožinis kaspinas yra kovos su krūties vėžiu simbolis, tikriausiai žino kiekviena moteris. Primename, kad spalis - šio kaspino mėnuo, taigi pats metas pasitikrinti krūtis.
Foto naujienai: Rožinio kaspino mėnuo
Nuotrauka iš redakcijos archyvo / zmones24.lt

Kad rožinis kaspinas yra kovos su krūties vėžiu simbolis, tikriausiai žino kiekviena moteris. Primename, kad spalis - šio kaspino mėnuo, taigi pats metas pasitikrinti krūtis.

Krūties vėžys, kaip ir kiti piktybiniai navikai, istorijos šaltiniuose minimas nuo seniausių laikų. 2000 m. prieš Kr. Senovės Egipto gydytojas Imhotepas papiruse aprašo šaltą, kietą, grublėtą darinį krūtyje ir teigia, kad tokie augliai nepagydomi. Apie šią ligą užsiminė ir Hipokratas. Jis teigė, kad išplitusio krūties auglio geriau visai negydyti, nes jis neišgydomas. To meto supratimu, mirtinomis buvo laikomos tos ligos, kurios nepasiduodavo gydomos peiliu ir ugnimi. Po kelių šimtų metų graikų gydytojas Klaudijus Galenas, aprašydamas krūties auglį, pirmą kartą pavartojo žodį „vėžys". Jis teigė, kad krūties vėžio priežastis - melancholija. Iki pat XX a. dažniausia moterų mirties priežastis buvo būtent krūties vėžys, nes visais atvejais diagnozė būdavo pavėluota ir net pašalinus krūtį vėžys atsinaujindavo ir išplisdavo.

Šiandien krūties vėžys - vis dar dažniausiai pasitaikanti moterų vėžio rūšis beveik visose pasaulio šalyse, taip pat ir Lietuvoje. Laimė, anksti diagnozuotas krūties vėžys dažniausiai yra išgydomas. Todėl moterys privalėtų reguliariai tikrintis, o po 40 metų atlikti apžvalginę mamografiją ir pačios atidžiai stebėti save. Nustebsite, bet net apie 70 proc. visų krūties vėžio atvejų pirmiausia randa pačios moterys arba jų partneriai.

Norint paskatinti moteris reguliariai tikrintis krūtis, visame pasaulyje steigiami tarptautiniai labdaros fondai, akcijos, įvairūs informaciniai projektai, kuriuos remia pramogų pasaulio žvaigždės, pasakojančios savo ligos istorijas ir siekiančios padėti krūties vėžiu sergančioms moterims bei jų artimiesiems. Ne išimtis ir Lietuva.


Agnė Zuokienė: „Krūties vėžio prognozės optimistinės"


Projekto, siekiančio skatinti ankstyvą krūties vėžio diagnostiką, sumanytoja Agnė Zuokienė atskleidžia krūties vėžio statistiką. „Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Europoje suserga viena iš 9 moterų. Lietuvoje skaičius šiek tiek mažesnis, bet tai nereiškia, jog turime laimingą bilietą, - pasakoja A. Zuokienė. - Kiekvieną savaitę nuo krūties vėžio Lietuvoje miršta 11 moterų. Pastaruoju metu mirtingumo kreivė sustojo ir pamažu pradeda leistis. Tai yra ženklas, jog vis daugiau moterų apie ligą sužino laiku. Išgijimo prognozės tokios: jei moteriai nustatoma pirmoji stadija (t. y. navikas mažesnis nei 5 cm ir nėra jokių metastazių), išgijimo tikimybė yra 95 proc., jei antroji stadija - 80 procentų. Trečioji stadija nustatoma, kai vėžys jau yra pažeidęs ir kitus organus, tada tikimybė išgyventi penkerius ar daugiau metų yra 50 proc. Esant ketvirtajai stadijai, moteris gali pasveikti nebent per stebuklą. Kiek ji gyvens, neaišku - gal kelis mėnesius, o gal kelerius metus... Džiugu, kad pastaraisiais metais vis daugiau moterų drąsiai kalba apie šią ligą, tikrinasi, todėl vis dažniau liga nustatoma pirmosios ar net nulinės stadijos."

Paklausta, kiek moterų Lietuvoje jau nugalėjo krūties vėžį, Agnė Zuokienė sako, kad skaičius perkopė per 10 tūkstančių. „Kad šis skaičius būtų dar įspūdingesnis, kiekviena moteris nuo 20 metų kas dvejus metus turi konsultuotis su specialistu. Krūtis turėtų apžiūrėti bendrosios praktikos gydytojas ir radęs pakitimų siųsti konsultuotis su ultragarso (echoskopo) specialistu ar krūtų onkologu (mamologu). Pačios taip pat turėtume stebėti savo krūtis ir, radusios bent menkiausių pakitimų, kreiptis į specialistus."

Projektas „Nedelsk" Lietuvoje jau septyneri metai, per kuriuos „Rožinio kaspino" autobusėlis apkeliavo visą Lietuvą. „Šiandien baigėme 7-ąją „Rožinio kaspino" autobusėlio kelionę. Per tą laiką nemokamai patikrinome daugiau nei 60 tūkstančių moterų, 550 iš jų radome krūties vėžio ženklų, - pasakoja Agnė Zuokienė. - Ačiū Dievui, kad surengus daugybę susitikimų bibliotekose, parodų, solidarumo maratonų, konkursų pavyko pasiekti to, kad šiandien nėra tabu kalbėti apie krūties vėžį, vis daugiau moterų skuba pasitikrinti. Jaučiu didžiulį džiaugsmą, kad mūsų projektas „Nedelsk" tapo toks populiarus ir, tikiuosi, padėjau išgyventi pusei tūkstančio moterų."


Aleksandras Pogrebnojus: „Sergančias moteris labai svarbu palaikyti"


Londono Oxo Tower galerijoje eksponuojama pasaulyje pripažinto britų fotografo Rankino fotografijų paroda „Krūties bičiuliai" (angl. k. „Breast Friends"). Nuotraukose užfiksuoti žinomi 25 pasaulio šalių aktoriai, dainininkai, medikai, kuriuos pačius ar jų artimuosius palietė krūties vėžys. Šioje parodoje dalyvavo ir lietuvių dizaineris Aleksandras Pogrebnojus. Jis ne tik klausėsi jaudinančių žvaigždžių pasakojimų bei patarimų, bet ir dalijosi patirtimi.

„Kampanijos „Krūties bičiulis" skleidžiama žinia - nebūk vieniša, susirask krūties bičiulį - sveikintina ir priimtina, - sako vyras. - Juk moteriai, išgyvenančiai šoką dėl ligos, reikia kažkaip suvaldyti skausmą, suvokti sudėtingą jai pateikiamą medicininę informaciją ir priimti teisingus sprendimus, todėl gerai, kai kartu yra artimas žmogus."

Paklaustas, kokios „krūties bičiulio" pareigos, A. Pogrebnojus įvardija nuolatinį palaikymą. „Bičiulis turi lydėti pas gydytojus, priminti kai kurias pokalbio detales, surasti reikiamos informacijos apie ligą ir padėti apsispręsti dėl gydymo būdų, - pasakoja dizaineris. - Klausyti gydytojų prognozių ir patarimų emociškai palaužtai moteriai nelengva. Kaip nelengva ir apsispręsti, kaip gydytis. Būtent tai puikiai gali atlikti sergančios moters vyras, brolis, sūnus, vaikaitis ar bet kuris kitas artimas žmogus."                                                                                                                             

Aleksandras kaip ir kiti garsūs kampanijos „Krūties bičiulis" dalyviai yra susidūręs su krūties vėžiu. „Žinau, ką reiškia išgirsti, kad artimas žmogus serga krūties vėžiu ir koks svarbus tada tampa tarpusavio ryšys, - atviravo mados kūrėjas. - Mano močiutė įveikė šią siaubingą ligą ir gyveno dar 25-erius metus. Pamenu, koks sunkus buvo tas periodas, todėl visų prašau: nepalikite krūties vėžio diagnozę išgirdusios moters vienos kovoti su šia siaubinga liga. Būkite šalia ir ją palaikykite. O visas sveikas jums brangias moteris įkalbėkite pasitikrinti."


Rūta Mikelkevičiūtė: „Kiekviena save ir artimuosius mylinti moteris privalo tikrintis"


Žurnalistė ir laidų bei renginių vedėja Rūta Mikelkevičiūtė krūtis tikrinasi reguliariai. „Kas 3-4 mėnesius lankausi Onkologijos ligoninėje, - atvirauja moteris. - Aš myliu save, myliu savo vaiką, savo tėvus ir visus šalia esančius man brangius žmones. Negaliu elgtis savanaudiškai ir nepagalvoti, kiek skausmo ir problemų sukelčiau jiems susirgusi ar net, neduok Dieve, numirusi."

Paklausta, kas ją paskatino tikrintis krūtis, Rūta sako dirbant žurnalistės darbą ir prisidedant prie tokių akcijų kaip „Gerumo diena" nepavyksta likti šaltai ir abejingai. „Teko susidurti ne tik su suaugusiais ir vaikais, sergančiais onkologinėmis ligomis, bet ir baisias kančias dėl jų išgyvenančiais artimaisiais, - pasakoja moteris. - Pasiryžau niekada nesukelti tokių skaudžių išgyvenimų brangiems žmonėms ir reguliariai tikrinuosi sveikatą."

Ką Rūta pasakytų moterims, kurios niekaip neprisiruošia pasitikrinti krūtų? „Ką aš joms pasakyčiau ne taip svarbu, - kalba žurnalistė. - Daug svarbiau, ką jos iš dangaus pasakytų prie jų karsto stovintiems vaikams, klausiantiems, kodėl mama juos paliko... Skamba žiauriai, bet nesuprantu, kaip taip kvailai galima rizikuoti savo gyvybe..."


Violeta Tarasovienė: „Prisipažinsiu, neprisiruošiu nueiti pas mamologą"


Dainininkė Violeta Tarasovienė sako niekaip nerandanti laiko ir progos pasitikrinti krūtis. „Gal ir nelabai rimtai skamba, bet vis pritrūksta laiko, - prisipažįsta. - Auginu du vaikus, iš kurių vienas mažametis. Jie ir mano repeticijos, įrašai bei koncertai suryja visą laiką. Turėdama laisvą minutę, tikrai nenoriu jos praleisti slegiančioje Onkologijos ligoninės aplinkoje, matyti sergančius, gal net mirštančius žmones."

Paklausta, ar nebijo susirgti krūties vėžiu ir laiku jo nepastebėti, Violeta sako apie tai nemąstanti. „Žinau ir liūdną statistiką ir tai, kokios baisios yra onkologinės ligos, bet kažkodėl nemanau, kad man gali taip nutikti, - dėsto dainininkė. - Pasikliauju tuo, kad pažįstu savo kūną ir užčiuopusi kokį nors gumbelį nedelsdama kreipčiausi į specialistus."


Nijolė Pareigytė: „Manau, tikrintis krūtis yra būtina"


Grupės „69 danguje" narė Nijolė Pareigytė yra tikrinusis krūtis. „Taip, žinau, kad mano krūtys yra visiškai sveikos, - šypsosi mergina. - Prieš man darant krūtų tobulinimo operaciją, buvo atlikti visi reikalingi tyrimai. Tada gydytojui ir sau pažadėjau kasmet jas pasitikrinti, nes buvau informuota, kokia siaubinga liga yra krūtų vėžys ir kaip svarbu jį diagnozuoti. Juk moteriai nieko negali būti baisiau už amputuotą krūtį..."



Žvaigždės, įveikusios krūties vėžį:


Cynthia Nixon


Serialo „Seksas ir miestas" žvaigždė Cynthia Nixon papasakojo, kad prieš dvejus metus jai buvo diagnozuotas krūties vėžys. 42-ejų C. Nixon sakė, kad liga jai buvo nustatyta 2006 m. po planinio tyrimo rentgenu. Dabar aktorė sveika. Dviejų vaikų mamai buvo atlikta operacija, taikyta spindulių terapija. C. Nixon prisipažino, kad pirmą akimirką labai išsigando, bet dabar džiaugiasi: „Laimė, liga aptikta ankstyvos stadijos ir gydymas buvo veiksmingas."


Anastacia


2003 m. garsiai atlikėjai diagnozavo krūties vėžį. „Ačiū Dievui, mane išgydė", - atsidūsta Anastacia. Norėdama atkreipti jaunų moterų dėmesį į šią ligą, dainininkė pamelavo, kad sirgdama tebuvo 26-erių... „Man labai norėjosi parodyti jaunoms merginoms, kad ši klastinga liga gali užklupti ir jauname amžiuje. Manau, daugelis jaunų moterų rimtai susimąstė išgirdusios apie mano ligą ir puolė tikrintis sveikatos."


Kylie Minogue


Krūties vėžys dainininkei Kylie Minogue galėjo baigtis mirtimi. Ją apžiūrėjęs medikas nesugebėjo nustatyti tinkamos diagnozės ir nuraminęs žvaigždę išleido į namus. Netrukus dainininkė, dar kartą pati apsižiūrėjusi krūtis, sunerimo ir kreipėsi į kitą specialistą. Šis nustatė piktybinį naviką ir iškart pradėjo gydyti. „Noriu visas moteris paskatinti, kad nesivadovautų viena nuomone ir apsilankytų pas keletą specialistų. Tik greita ir veiksminga gydymo pradžia yra raktas į gyvenimą", - laimingai pasibaigusią istoriją pasakojo K. Minogue.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius