Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Smagus poilsis gamtoje

Atėjus vasarai visi veržiasi į gamtą, prie upės, ežero ar į sodybas. Štai ir žinomi žmonės laiką mieliau leidžia ne miestuose, o po atviru dangumi.
Foto naujienai: Smagus poilsis gamtoje
B. Barausko, G. Kropio ir redakcijos archyvo nuotr. / zmones24.lt

Atėjus vasarai visi veržiasi į gamtą, prie upės, ežero ar į sodybas. Štai ir žinomi žmonės laiką mieliau leidžia ne miestuose, o po atviru dangumi.


Vytautas Tomkus: „Oras dar neleidžia pasimėgauti gamta"


Legendinis aktorius Vytautas Tomkus nusivylęs šios vasaros orais: „Nuo birželio pirmosios pratūnojau sodyboje beveik negalėdamas iš trobos nosies iškišti. Toks vėjas ir lietus, kad neįmanoma nė prie vandens prisiartinti. Ką jau kalbėti apie žvejybą nuo lieptelio ar iš valties... Tikra nesėkmė."

Kasmet aktorius vos atėjus kalendoriniam pavasariui mėgsta murktelėti į vėsų ežero vandenį. „Šiemet įpusėjus birželiui dar nė karto nebuvau įlindęs į vandenį, netvarka. Net žuvies nepagavau - būčiau bent šašlykų išsikepęs. Bet kai toks oras, kažkaip stinga entuziazmo."

Vis dėlto žinomas aktorius nepraranda vilties. „Tikiu, kad orai netrukus pasitaisys. Juk kad ir kokia bloga būtų vasara, kelias saulėtas dienas tikrai ištaikysiu. Va, tada tai pažvejosiu nuo ryto iki vakaro. Ir būtinai ką nors skanaus išsikepsiu ant grotelių."


Daina Bilevičiūtė: „Mėgstu kuistis darže"


Dainininkė ir vokalo dėstytoja Daina Bilevičiūtė vasaras mėgsta leisti darže. „Auginu įvairiausių daržovių, - pasakoja moteris. - Labai smagu turėti ekologiškų gėrybių, kurias sveika valgyti ir smagu prižiūrėti."

Dainininkė ne tik džiaugiasi šviežiomis daržovėmis, bet kaip tikra šeimininkė jų užsikonservuoja ir šaltajam sezonui. „Kai kurie žmonės tingi ir teisindamiesi laiko stoka ar per didelėmis investicijomis perka jau gatavus konservus, „pagardintus" visokiais E, - nusivylusi kalba. - Aš stengiuosi nepirkti nei žalių daržovių, nei konservuotų, ypač iš didžiųjų prekybos centrų - pati jų pasiruošiu. Galiu drąsiai pasakyti, kad mano konservai ir skoniu, ir nauda organizmui tikrai pranoksta pirktinius."

D. Bilevičiūtė konservuoja ne tik daržoves, vaisius ir uogas - žiemai ji ruošia ir pačios surinktus grybus. „Pasivaikščioti miške ir rinkti grybus - vienas didžiausių vėlyvos vasaros malonumų. O kaip gera, kai per Kūčias ant stalo kvepia mano pačios konservuoti baravykai ar voveraitės..." - šypsosi Daina.


Andrius Kulikauskas: „Jei nesiseka žvejyba, mėgaujuosi vandeniu"


Bardas Andrius Kulikauskas gamtoje stengiasi praleisti kuo daugiau laiko - nesvarbu, žiema ar vasara. „Pagrindinis mano užsiėmimas - žvejyba, - pasakoja muzikantas. - Tiesa, kartais net patiems geriausiems žvejams būna nesėkmingų dienų. Tada padedu meškerę valtyje ir irkluoju apie penkiolika kilometrų Platelių ežeru."

Kartais Andrius Kulikauskas į žūklę traukia pėsčiomis. „Sraunioje upėje gaudau upėtakius. Nė nepastebiu, kaip prieš srovę nueinu kokius dešimt kilometrų. Pasportuoju kaip reikiant", - šypsosi žinomas bardas.

Vasarai baigiantis A. Kulikauskas vandens telkinius sako iškeičiąs į mišką: „Einu pagrybauti, pauogauti. Arba trumpam tampu archeologu - pasiimu metalo detektorių ir pagal jo signalą pakasinėju tai šen, tai ten. Kartais randu įdomių senovinių monetų, įvairių rakandų, keistų nuolaužų."

Paklaustas, kas labiausiai jį traukia į gamtą, Andrius įvardija garsus. „Kad ir ką veikčiau, būdamas gamtoje, nuolat būnu įtempęs ausis. Kiekvienam kartais reikėtų įsiklausyti, ką iš miesto triukšmo pabėgus mums gali papasakoti tyla. Juk iš tiesų gamtoje nuolat pilna pačių įvairiausių garsų, kurie ir ramina, ir stebina", - teigia A. Kulikauskas.


Kristina Brazauskienė: „Norėčiau visą laiką būti užmiesčio sodyboje"


Buvusio šalies vadovo žmona Kristina Brazauskienė į gamtą stengiasi išsiruošti kuo dažniau. Deja, koją neretai pakiša įtemptas darbo grafikas. „Norėčiau visą laiką būti užmiesčio sodyboje, kur negirdėti mašinų burzgimo, kur visi nusiramina ir pamiršta nuolatinę skubą, - svajoja moteris. - Gaila, bet ištrūkti ten pavyksta nedažnai, todėl per tas kelias dienas stengiuosi atsigriebti."

Vos nuvykusi į sodybą, ponia Kristina skuba apžiūrėti meškerių: „Nors kaskart jas tvarkingai padedu, atvažiavusi skubu įsitikinti, kad jos tinkamos žvejybai. Labai mėgstu žvejoti. Kiekvienas laimikis be galo džiugina ir leidžia pajusti mažytės pergalės skonį."

Ilsėdamasi sodyboje ponia Kristina sako nepraleidžianti progos ir pagrybauti. „Tiesa, valandų valandas vaikštinėti nežinomose menkai grybingose vietose man nepatinka, - juokiasi. - Man kur kas smagiau eiti į jau gerai pažįstamas vietas, kur galima ne tik grybauti, bet ir prisigrybauti."


Gytis Paškevičius: „Anksčiau mėgau keliauti su kuprine ant pečių"


Dainininkas Gytis Paškevičius su šypsena prisimena laikus, kai vos prasidėjus vasarai su gerų draugų kompanija ir kuprinėmis ant pečių traukdavo į kelias paras trunkančias iškylas. „Geri buvo laikai, - atsidūsta vyras. - Tiesa, jie jau praėjo. Dabar šurmulingas iškylas aš linkęs išmainyti į žvejybą ar jaukų pasisėdėjimą sodyboje."


Be žvejybos teikiamo azarto, G. Paškevičius mėgsta ramiai pasivaikščioti mišku. „Man nesvarbu, ar rasiu kokių miško gėrybių, ar ne. Miškas - ypatinga vieta, kur pasijunti toks mažas ir tavo didelės problemos pavirsta į nieką. Kai pagalvoji, kad tasai miškas čia buvo kelis šimtus metų prieš tau gimstant ir dar tiek pat stovės, kai tavęs jau nebebus... Įspūdinga."

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius