Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norvegijos sostinę jau krečia „Eurovizijos“ finalo karštinė

Paprastai ramus Oslas šeštadienio vakarą taps triukšmingos euforijos arena, prasidėjus Eurovizijos dainų konkurso finalui.
Feminnem (Kroatija)
Feminnem (Kroatija) / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Neabejojama, kad vienoje iš labiausiai žiūrimų pasaulyje laidų tradiciškai susipins kičas ir ekstravagancija.

Kaip ir ankstesniais metais, 55–ame Eurovizijos konkurse bus apstu seksualios išvaizdos gražuolių, gražiai įdegusių vaikinų, kuriuos lydės pritariančios dainininkės ir tatuiruoti šokėjai.
Niekas tvirtai nesiryžta spėti, kuris iš 25 atlikėjų ir grupių, pasirodysiančių Oslo pakraštyje esančioje arenoje „Telenor“ susirinkusių maždaug 16 tūkst. žmonių akivaizdoje, užkariaus milijonų Europos televizijos žiūrovų širdis.

Santūrioje protestantiškoje Norvegijoje, kurioje į viešas linksmybes dažniausia žiūrima šnairomis, daugybė išsipusčiusių atlikėjų, dėvinčių blizgančius apdarus ir perukus, tikrai neliko nepastebėti.

„Turi būti leidžiama atsipalaiduoti bent kartą per metus. Mes to nusipelnėme“, – sakė 17–metė studentė Rebecca Haugen, atvykusi su savo drauge Karoline Mantor Eurovizijos kaimelyje, įsikūrusiame tarp sostinės rotušės ir Oslo fiordo.

Nacionalinių transliuotojų rodomo šou, kurį kasmet stebi apie 124 mln. europiečių, biudžetas šiais metais sumažėjo ketvirtadaliu, o keturios šalys jame net atsisakė dalyvauti dėl lėšų stygiaus.

Pernai Eurovizijoje pergalę nuskynusios Norvegijos nacionalinis transliuotojas NRK pardavė pasaulio futbolo čempionato transliavimo teises kitai televizijai, kad galėtų finansuoti šį popmuzikos konkursą, taip pat pareiškė, kad nebeturėtų lėšų finansuoti kitam šou, jeigu vėl laimėtų norvegų atstovai.

„Be abejo, ekonomikos krizė mus veikia: šiemet dalyvauja mažiau šalių, o visos pasitraukė dėl tos pačios priežasties – biudžeto apkarpymo“, – sakė Eurovizijos konkurso generalinis direktorius Svante Stockselius.

Čekija, Juodkalnija ir Andora šįkart iš Eurovizijos visiškai pasitraukė, o Vengrija nusprendė nesiųsti savo atstovų, tačiau transliuoti šou.

NRK nurodė, kad per kelerius metus gerokai išaugęs konkursas jai atsieis 211 mln. Norvegijos

EBU nuotr./Azerbaidžano atstovė Safura
EBU nuotr./Azerbaidžano atstovė Safura

kronų (91,6 mln. litų). Pagal dabartinį Eurovizijos formatą vyksta du pusfinaliai, o šeštadienį bus transliuojamas finalas.

Pernai Maskva šiam prabangiam šou išleido rekordinę 43 mln. JAV dolerių sumą, o jo scenai buvo panaudota 30 proc. pasaulyje per metus pagaminamų skystųjų kristalų ekranų. Pranešama, kad tąsyk apie 30 mln. dolerių Eurovizijai atseikėjo Rusijos vyriausybė.

„Tai per daug kainuoja, – sakė norvegas ekspertas Inge Solmo, parašęs apie šį konkursą knygą „Absolute Grand Prix“. – 1986 metais Norvegija organizavo Euroviziją ir išleido 11–12 mln. kronų“.

„Užjaučiu Moldovą arba Azerbaidžaną, jeigu jie laimės. Iš kur jie gautų pinigų surenti šį konkursą kitais metais?“ – pridūrė jis.Užjaučiu Moldovą arba Azerbaidžaną, jeigu jie laimės. Iš kur jie gautų pinigų surenti šį konkursą kitais metais?

S.Stockselius sakė, kad šiemet Eurovizija vargu ar atneš pelno. Paskutinė šalis, uždirbusi iš šio šou organizavimo, buvo Graikija, kuri 2006 metais pasinaudojo „mažiau griežtomis“ taisyklėmis dėl reklamos transliavimo per koncertą.

Antradienį pirmąjį tarptautinio dainų konkurso etapą įveikė Albanijos, Baltarusijos, Belgijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Graikijos, Islandijos, Moldovos, Portugalijos, Rusijos ir Serbijos atlikėjai.

Po antrojo pusfinalio, kuris vyko ketvirtadienį, teisę koncertuoti šeštadienį iškovojo Airijos, Armėnijos, Azerbaidžano, Danijos, Gruzijos, Izraelio, Kipro, Rumunijos, Turkijos ir Ukrainos atstovai.

Be minėtų šalių „Eurovizijos“ finale dėl geriausios Europos metų dainos titulo dar varžysis Jungtinės Karalystės, Ispanijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Norvegijos atstovai. Pagal konkurso taisykles pirmosios keturios šalys ir praėjusių metų Eurovizijos laimėtoja į finalą patenka be atrankos.

Iš viso šių metų Eurovizijos dainų konkurse dalyvauja 39 valstybių atstovai.
I.Solmo prognozavo, jog šiemet pirmoji vieta veikiausiai atiteks Vokietijai, Ispanijai, Švedijai arba Azerbaidžanui.

„Jungtinė Karalystė šiemet siaubinga. O jie dar skelbiasi esantys popmuzikos šalis“, – šaipėsi ekspertas.

Ne ką geresnis jam pasirodė Prancūzijai atstovaujantis dainininkas Jessy Matadoras, atliekantis dainą „Allez Ola Ole“.

Tai veikiau kažkokia futbolo sirgalių daina, ironizavo I.Solmo. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius