Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britų mokslininkai: kūno formas lemia genai

Didžiosios Britanijos mokslininkai nustatė genetines įvairių vyrų ir moterų nutukimo tipų priežastis, praneša BBC naujienų tarnyba. Tyrimo, kuriam vadovavo Cecilia Lindgren iš Oksfordo universiteto, ataskaita skelbiama žurnale „Nature Genetics“.
Grožio kultas.
Kūno formas lemia genai. / Photos.com nuotr.
Temos: 1 Genai

Mokslininkai išanalizavo daugiau nei 77 tūkst. žmonių genomus ir apskaičiavo visų tyrimo dalyvių kūno masės indeksą (svorio ir ūgio santykį) bei liemens ir klubų apimčių santykį. Šis rodiklis nustato riebalų kaupimosi tipą: esant centriniam („vyriškajam“) nutukimui, riebalai kaupiasi pilvo srityje, o esant ginoidiniam („moteriškajam“) nutukimo tipui riebalai kaupiasi ant sėdmenų ir šlaunų.

Išanalizavę gautus duomenis mokslininkai atrado 13 chromosomų dalių – lokusų, kurie lemia nutukimo tipą. Tyrimo autoriai pabrėžia, kad šiuose lokusuose esantys genai reguliuoja diabeto išsivystymui įtakos turinčių cholesterino ir insulino apykaitą.

Mokslininkai nustatė, kad septyniais atvejais iš trylikos ryšys tarp nustatytų chromosomų dalių ir kūno formų priklausė nuo žmogaus lyties.

Nutukimo tipas yra vienas iš įvairių ligų rizikos veiksnių. Esant centriniam nutukimo tipui didesnė tikimybė susirgti cukriniu diabetu ir širdies ligomis. C.Lindgren teigia, kad gauti duomenys leis sukurti efektyvesnių metodų nutukimo ir su juo susijusių ligų gydymui ir profilaktikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius