Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiausias moters žudikas – širdies ir kraujagyslių ligos

Lietuvoje įsitvirtinęs įsivaizdavimas, kad širdies ir kraujagyslių ligomis dažniausiai serga vyrai. Tačiau anot statistikos, šios ligos yra pagrindinė moterų, sulaukusių 65 metų, mirties priežastis, teigia Lietuvos širdies asociacijos (LŠA) prezidentė prof. Žaneta Petrulionienė.
Lietuvos širdies asociacijos prezidentė prof. Žaneta Petrulionienė
Lietuvos širdies asociacijos prezidentė prof. Žaneta Petrulionienė / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

„Lietuvoje moterys galėtų gyventi bent penkeriais metais ilgiau – tiek, kiek gyvena Vakarų Europoje. Tačiau po menopauzės mūsų šalies moteris pakerta širdies ir kraujagyslių ligos. Pastarosios sudaro 73 proc. visų vyresnio nei 65 metų moterų mirties priežasčių. Nuo šios ligos moterys Lietuvoje miršta keturis kartus dažniau, nei nuo vėžio“, – spaudos konferencijoje sakė Ž.Petrulionienė.

Profesorė akcentavo, kad širdies ir kraujagyslių ligos yra „ne tik vyrų ligos“. „Vyrai jomis suserga dešimčia metų anksčiau, tačiau vėliau, sulaukusios vyresnio amžiaus, dažniau serga moterys. Be to, moterims širdies ir kraujagyslių ligos sunkiau diagnozuojamos, jos yra sunkiau gydomos, sulaukia didesnių komplikacijų, todėl ir mirtingumas didesnis“, – teigė LŠA vadovė.

Nuo šios ligos moterys Lietuvoje miršta keturis kartus dažniau, nei nuo vėžio.Norėdama atkreipti šalies moterų dėmesį į šias ligas, LŠA prisijungė prie pasaulinės informavimo kampanijos „Raudona suknelė“, skirtos moterų širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai, kovai su šių ligų rizikos veiksniais ir sveikos gyvensenos principų propagavimui.

„Mūsų šūkis: geriau ligos išvengti ir įdėti pastangų į prevenciją, nei vėliau šias ligas gydyti. Todėl akcentuojame sveiką gyvenseną. Norime ne tik prailginti moterų gyveno trukmę, bet ir pagerinti jo kokybę“, – pažymėjo Ž.Petrulionienė.
 

Simbolis – raudona suknelė

Minėtos kampanijos tarptautinis simbolis yra raudona suknelė – universalus moterų sveikatos, gyvybės ir dinamiškumo simbolis. Tačiau taip pat ir pavojaus signalas.

Gegužės 6 d. Lietuvoje vykdomą informacinę kampaniją vainikuos labdaros renginys „Raudona suknelė“, kurio globėja yra Seimo pirmininkė Irena Degutienė. Renginio metu vyks žinomos dizainerės Julijos kolekcijos „Flower Power“ („Gėlių galia“) pristatymas, žinomų Lietuvos daininkų, muzikantų ir šokėjų pasirodymai.

Tarp labdaros renginio „Raudona suknelė“ ambasadorių – europarlamentarė prof. Laima Andrikienė, Vilniaus kolegijos Menų fakulteto lektorė, dainininkė Eglė Juozapaitienė, JAV ambasadorė Lietuvoje Anne Derse ir kt.

Daugiau informacijos apie informavimo kampaniją: www.raudonasuknele.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius