Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

ES agentūra patvirtino kalcio ir vitamino D sveikatinimo teiginius

Europos maisto saugos tarnyba (EMST) patvirtino sveikatinimo teiginius, kuriais kalcio ir vitamino D vartojimas siejamas su vyresnio amžiaus moterų kaulų sveikata.
Kaulai
Kaulai. / Photos.com

Pranešime spaudai teigiama, kad EMST iki 2010 metų sausio pabaigos turi parengti didelį aktyviųjų maistinių medžiagų poveikio sveikatai teiginių sąrašą, kurį vėliau turės patvirtinti Europos Komisija ir kuriuo bus vadovaujamasi visose Europos Sąjungos valstybėse. 

EMST nusprendė, kad jai pateikti moksliniai duomenys pagrindžia teiginius, jog kalcio arba kalcio ir vitamino D papildų vartojimas sumažina menopauzę išgyvenančių moterų kaulų mineralinio tankio mažėjimą ir taip sumažina kaulų lūžių riziką.

Sveikatinimo teiginiams pagrįsti nebuvo naudojami tyrimai, kurie nagrinėjo su maistu gaunamo kalcio ir vitamino D poveikį kaulų sveikatai.

EMST išnagrinėjo 53 mokslinius straipsnius apie atsitiktinių imčių placebu kontroliuojamus tyrimus, kuriais buvo siekiama nustatyti, kaip kalcis, vitaminas D arba kalcis kartu su vitaminu D apsaugo nuo kaulų lūžių ir osteoporozės. Šitą dosjė Europos maisto saugos tarnybai buvo pateikusi  Vokietijos maisto papildų bendrovė „Abtei Pharma Vertriebs“.

Sveikatinimo teiginiams pagrįsti nebuvo naudojami tyrimai, kurie nagrinėjo su maistu gaunamo kalcio ir vitamino D poveikį kaulų būklei.

Išnagrinėjusi visą informaciją, EMST patvirtino tokius sveikatinimo teiginius: „Menopauzę išgyvenančioms moterims kalcis gali sumažinti kaulų mineralų netekimą. Mažas kaulų mineralų tankis yra rizikos faktorius osteoporoziniams kaulų lūžiams atsirasti" ir „Kalcis ir vitaminas D menopauzę išgyvenančioms moterims gali sumažinti kaulų mineralų netekimą. Mažas kaulų mineralų tankis yra rizikos faktorius osteoporoziniams kaulų lūžiams atsirasti.“

Dosjė pateikusi bendrovė siūlė nustatyti, kad kalcio reikia vartoti 1000 miligramų, o vitamino D3 – 800 tarptautinių vienetų per parą, tačiau EMST paskelbė, kad pateiktos informacijos nepakanka padaryti išvadai, kokie konkretūs kiekiai šių aktyviųjų maistinių medžiagų rekomenduotini.

Nustatant rekomenduojamas paros normas (RPN), Lietuvoje vadovaujamasi Europos Sąjungos Tarybos direktyva, ir kalcio RPN nustatyta 800 miligramų, o vitamino D – 5 mikrogramai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius