Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Glaukomos specialistai ragina visuomenę skirti dėmesį ligos profilaktikai

Pasaulio glaukomos asociacija (World Glaucoma Association) priėmė nutarimą nuo šiol kasmet, visame pasaulyje antrąją kovo savaitę skelbti Glaukomos savaite (World Glaucoma Week).
Moters veidas
Moters veidas / A. Ufarto BFL nuotr.
Temos: 1 Glaukoma

Šiais metais ji vyks kovo 6-13 dienomis. Jau trečius metus prie Pasaulio glaukomos asociacijos iniciatyvos jungiasi Lietuvos glaukomos draugija, vienijanti šios akių ligos gydytojus, ir glaukoma sergančiųjų įkurta Lietuvos nacionaline glaukomos sąjunga. Glaukomos savaitės metu mūsų šalies visuomenė raginama atkreipti dėmesį į klastingą, regėjimą atimančią ligą ir būtiną ankstyvą jos diagnostiką. Lietuvoje, specialistų teigimu, yra 35-40 tūkstančių sergančiųjų glaukoma, teigiama pranešime spaudai.

„Žmonės turi kuo daugiau žinoti apie aklumu gręsiančią glaukomą, – sako Lietuvos glaukomos draugijos prezidentė, Kauno medicinos universiteto Akių ligų klinikos docentė Ingrida Janulevičienė. – Labai svarbi savalaikė akių gydytojo konsultacija, nes kuo ankstyvesnėje ligos stadijoje skiriamas gydymas, tuo didesnė tikimybė išvengti aklumo“.

Doc. I. Janulevičienė atkreipia dėmesį, kad glaukoma – klastinga liga: iš pradžių žmogui net neskauda akių, tačiau akiplotis lėtai siaurėja, kol pradedama matyti lyg pro rūką, vėliau darosi sunku orientuotis aplinkoje, o dar vėliau matymas tampa tarsi „pro vamzdį”. „Glaukomos atveju aklumas yra negrįžtamas, nes žūsta regos nervas, tačiau šių dienų medicina pajėgi diagnozuoti, gydyti ir sustabdyti glaukomos progresavimą“, – teigia Lietuvos glaukomos draugijos prezidentė, pabrėždama, jog nuo 40 m. amžiaus kiekvienam privalu bent kartą per metus kreiptis į specialistus, kad glaukoma būtų diagnozuota laiku ir skirtas veiksmingas gydymas.

Lietuvos nacionalinės glaukomos sąjungos pirmininko doc. dr. Vytautas Gurausko teigimu, apie pusantro milijono mūsų šalies gyventojų turi regos problemų. Prognozuojama, kad šie liūdni skaičiai dar padidės, nes atsiranda naujų akių ligų. „Tai turėdama galvoje, mūsų sąjunga su savo padaliniais miestuose ir rajonuose organizuoja, skatina gyventojų švietimą, profilaktiką, ieško bûdų konkrečiai padėti sergantiesiems šia nepagydoma liga“, – sako sąjungos pirmininkas.

Vienas pagrindinių glaukomos rizikos veiksnių yra padidėjęs akispūdis, todėl gydoma akių lašais, mažinančiais akies skysčių gamybą, arba pagerinančiais skysčių nutekėjimą iš akies. Jei nepavyksta sustabdyti ligos progresavimo vaistais, taikomas chirurginis gydymas. Yra ir gretutiniai glaukomos rizikos veiksniai, tokie kaip paveldimumas, trumparegystė bei kraujotakos sutrikimai. Į paveldimumą ir trumparegystę turime atsižvelgti, o kraujotakos sutrikimus galime stengtis koreguoti – kreiptis į neurologus, terapeutus, kardiologus. Lietuvoje glaukomos gydymas kompensuojamas 80 proc.

Nors glaukoma laikoma vyresnio amžiaus žmonių liga, kūdikiams ir vaikams iki 2 m. ji diagnozuojama kaip įgimta, susijusi su akies anatominiais pakitimais, dėl kurių iš akies nenuteka akies vidaus skysčiai. Šiuo metu žinoma apie 40 glaukomos formų. Pasaulyje nuo glaukomos kenčia 65 milijonai žmonių.

Pasaulio glaukomos asociacija kartu su Pasaulio glaukoma sergančiųjų asociacija pirmą kartą paskelbė Pasaulio Glaukomos dieną 2008 m. kovo 6 d. Pernai Glaukomos diena visame pasaulyje buvo minima kovo 12 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius