Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gydytojai: trečdalis mamų mano, kad jų vaikas pernelyg mažai valgo

Trečdalis Lietuvos mamų mano susiduriančios su problema, kad jų vaikas mažai valgo. Tiek pat yra pastebinčių, kad vaikas išrankus maistui. Tokius rezultatus atskleidžia Lietuvos vaikų gastroenterologų ir mitybos draugijos iniciatyva spalio mėnesį atlikto tyrimo rezultatai.
Verkiantis vaikas
Verkiantis vaikas / „Photos.com“ nuotr.
Temos: 3 Mama Pienas Vaikai

Anot tyrimą inicijavusios draugijos pirmininko vaikų gastroenterologo doc. dr. Vaidoto Urbono, tai, kad mažamečiai vaikai mažai valgo, dažniausiai yra tik mamų iliuzija: „Lietuvoje nėra tiek vaikų, kuriems būtų nustatyta mažo svorio problema, – akcentuoja gydytojas. – Išrankumas maistui taip pat nėra liga. Tai normalus vaikų elgesys, kurį šiandien įvardijame kaip neofobiją – naujo maisto baimę.“

Priimdamos sprendimą dėl vaikelio maitinimo, mamos labiausiai pasikliauja intuicija ir gydytojų konsultacijomis. Šiuos kriterijus labai svarbiais arba svarbiais laiko atitinkamai 85 ir 77 proc. respondenčių. Šeimos tradicijomis – mamos ar močiutės patarimais – kliaujasi 30 proc. mamų.

Atliktas tyrimas parodė, kad kas penkta mama anksti nutraukia maitinimą krūtimi. Visų tyrime dalyvavusių respondenčių nuomone, tokiu atveju geriausia alternatyva yra mišinėliai karvių pieno pagrindu.

Karvių pienas, kaip pagrindinis pieno gėrimas, buvo vertintas kaip gana menkavertis maisto produktas: 70 proc. apklaustųjų mano, kad karvių pienas yra netinkamas arba tikrai netinkamas vaikams iki metų amžiaus.

„Visų pieno mišinėlių gamintojų etalonas – mišinys, kuris užtikrintų tokį patį kūdikio ir vaiko augimą kaip mamos pienas“, – pranešime spaudai cituojama gydytoja dietologė Daiva Čižauskaitė. Anot medikės, maitinamiems karvių pienu kūdikiams, ypač vaikams iki 6 mėnesių, gali net atsirasti mikrokraujavimas iš virškinamojo trakto, nes jų skrandžio pH yra šarmingesnė, virškinamojo trakto gleivinė yra pralaidesnė maisto antigenams.

Mamų apklausa atskleidė, kad 44 proc. respondenčių jogurto arba kefyro produktų duoda arba planuoja duoti savo vaikams nuo pusės metų iki metų. Vaikų gastroenterologas doc. dr. Vaidotas Urbonas pabrėžia, kad ir tokie produktai kaip kefyras ar jogurtas neturėtų būti duodami jaunesniems nei metų vaikams, nes tai yra tos pačios kilmės pieno produktai.

Tyrime dalyvavo 315 mamų, auginančių vaikus iki 3 metų. Duomenys surinkti 2010 m. spalio mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius