Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip elgtis įvykus žiemos traumai?

Šiuo metu ligoninių traumatologiniai skyriai perpildyti ligoniais su įvairiomis traumomis – sąnarių patempimai ir išnirimais, kaulų lūžiais, sumušimais, smegenų sutrenkimais ir kt. Šaltuoju metu sezonu, dažnai pamirštame atsargumą gatvėse, keliuose. Net negausiai sningant šaligatviai spėja pasidengti ledu ir ilgam išlieka slidūs, ypač esant plikšalai. Jais vaikščioti pasidaro labai pavojinga.
Per praėjusią parą į Vilniaus greitosios pagalbos universitetinę ligoninę kreipėsi apie 150 dėl plikledžio traumas patyrusių pacientų.
Per praėjusią parą į Vilniaus greitosios pagalbos universitetinę ligoninę kreipėsi apie 150 dėl plikledžio traumas patyrusių pacientų. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Sveikatos mokymo skyriaus visuomenės sveikatos administratorė Vida Dubinskienė dar kartą nori priminti, kad prasidėjus šalčiams bei esant slidžiai kelio dangai, reikia avėti batus žema pakulne bei neslidžiu, grublėtu padu. Reikia būti atsargiems ir dėmesingiems. Einant apledėjusiu keliu, jokiu būdu negalima skubėti. Reikia labai atsargiai lipti laiptais, leistis į nuokalnes.  
 
Labai pavojingos tokios traumos, kai žmogus parvirsta aukštielninkas ir susitrenkia galvą. Parkritęs žmogus gali  netgi trumpam prarasti sąmonę. Ant sumuštos vietos reikia uždėti šaltą kompresą ir būtina nedelsiant kreiptis į neurologą, griežtai laikytis jo nurodymų, kad būtų išvengta galimų sveikatos sutrikimų.
 
Svarbu, kad patyrę traumą, žmonės tinkamai suteiktų pirmąją pagalbą. Parkritus ir susimušus, skilus kaului, reikia skaudamą vietą tuoj pat atšaldyti šaltu kompresu, stengtis sąnario nejudinti  ir kuo greičiau vykti į gydymo įstaigą. Ar yra lūžių, gali nustatyti tik specialistas.
 
Nereikėtų bandyt pačiam ar kitiems leisti atstatyti sąnarį į normalią padėtį. Kol bus suteikta profesionali pagalba, sužeistą sritį reikia imobilizuoti, malšinti skausmą, dėti šaltą kompresą.
 
Pirmą, antrą parą šalčio procedūros yra geriausia priemonė, kai patempiami raiščiai ar sausgyslės, kai yra kraujosruvų (mėlynių). Netinka spirito kompresai. Kad sutrikus kraujotakai audiniai netintų bei nesusidarytų mėlynių, pažeistą sritį reikia sutvarstyti. Šildymo procedūros tinka  tik 3–4 parą po traumos.
 
Skausmas – neatsiejama traumos dalis. Patiriamas įvairaus pobūdžio skausmas. Jį būtina malšinti, kad neišsivystytų trauminis šokas.
  
Šaltą, žvarbią, vėjuotą dieną galima patirti ir nušalimų. Nušalimo riziką didina ankšti rūbai bei avalynė. Dažniausiai nušąla galūnės: kojų, rankų pirštai, be to, dažnai nušąla ir ausys, nosis, skruostai bei lyties organai, kurių kraujotaka šaltoje aplinkoje sutrinka gana greitai. Greičiau nušąla pervargę, išsekę, neblaivūs, vyresnio amžiaus žmonės, kuriems yra sutrikusi galūnių kraujotaka.
 
Visuomenės sveikatos edukologė taip pat primena, kaip reikia elgtis nušalusiu asmeniu. Pirmiausia kuo greičiau nugabenkite nukentėjusįjį į šiltą patalpą, jei tokios galimybės nėra, tai raskite nuo vėjo bei šalčio apsaugotą vietą. Duokite žmogui atsigerti karštos arbatos, užvalgyti karštos sriubos, palaipsniui atšildykite nušalusią kūno dalį, nuvilkite drėgnus drabužius. Nepamirškite nuo pažeistos kūno dalies numauti žiedus, apyrankes, išverti auskarus ir pan. Apvyniokite nušalusią galūnę sausu audiniu.
                   
Vida Dubinskienė pataria griežtai vengti trinti sniegu ir masažuoti žmogaus nušalusių kūno vietų, nes smulkūs ledo kristalai pažeidžia odą, patekę mikroorganizmai gali sukelti pūlingas komplikacijas. Negalima per daug ir kaitinti nušalusių kūno vietų, nes taip tik dar labiau sutriks kraujotaka. Nušalusiam žmogui negalima rūkyti, nes nikotinas sukelia kraujagyslių spazmus, todėl galūnė sunkiau atšyla. Negalima šaltyje vartoti alkoholio, nes netenkama daugiau šilumos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius