-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaip kovoti su celiulitu? Naudingi patarimai, natūralūs receptai ir pratimai

Celiulitas – toli gražu ne šiuolaikinė problema, ji įamžinta net kelis šimtus metų skaičiuojančiuose meno kūriniuose. Net Toulouse-Lautreco, Rembranto, Ticiano ar Rubenso nutapytų damų – to laikmečio grožio etalonų kūnuose – plika akimi galime įžvelgti „apelsino žievelę“.
Merginos paplūdimyje
Merginos paplūdimyje / 123RF nuotr.

Pirmą kartą terminas „celiulitas“ buvo pasiūlytas dar 1920 metais, tačiau publikuotas pasirodė  tik 1973 metais žurnale „Vogue“, straipsnyje, skirtame aptarti kosmetologines problemas.

Kuriais metais celiulitas pavirto pelninga „melžiama“ karvute kosmetikos pramonei, tikslių duomenų nėra, tačiau galime pasidomėti, kaip mes pačios galime suderinti sveiką odos priežiūrą ir judėjimą bei sumažinti celiulitą.

Celiulitas – tai kosmetologiniai viršutinio odos sluoksnio defektai, atsirandantys dėl pasikeitusios viršutinio ir gilaus odos sluoksnių bei poodinio ląstelyno struktūros, kurie savo ruožtu pasikeitė dėl nelygaus riebalų pasiskirstymo, vietinės kraujotakos ir limfotakos sutrikimų bei susilpnėjusio odos tonuso.

Iš esmės, celiulitas tiesiog rodo, kad toksinai blogai šalinami iš organizmo ir tai būtent dėl vangiai cirkuliuojančios ar necirkuliuojančios limfos. Limfinė sistema – tai organizmo valymo įrengimai. Ji išsidėsčiusi greta kraujotakos sistemos. Kraują varinėja širdis, o limfą – judėjimas, fizinis aktyvumas. Per mažai judant, nemankštinant raumenų limfa užsistovi, prasčiau atlieka šalinimo funkcijas, o jei dar nesveikai maitinamės (apie žalingus įpročius, manau, užsiminti nė nereikia) – ji išvis nedirba!

Vasara – idealus laikas judėti

Pasak jogos mokytojos Brigitos Paulauskienės, vasarą dominuoja simpatinė nervų sistemos dalis, tai reiškia, kad esame aktyvesni, nusiteikę fizinei veiklai. Patvirtinimo šiam teiginiui nereikia toli ieškoti – vaikai būtent per vasarą labiausiai paauga ir sustiprėja.

Intensyvesnė raumenų, atliekančių judesius, kraujotaka. Šį ypatumą galima veiksmingai išnaudoti stiprinat ir lavinant raumenis. Nes tinkamai išjudinus kūną, gerėja raumenų veikla, mažėja riebalinių nuosėdų, spartėja audinių kraujotaka, limfotaka bei medžiagų apykaita. Žodį „sportuoti“ nereikėtų suprasti kaip alinantį 2-3 valandų fizinį krūvį. Kasdien užtektų bent 15-30 min. pasivaikščiojimo greitu tempu.

Vasarą aktyvi širdies ir kraujagyslių sistema. Kinų medicina sako, kad būtent tokiu metu palanku stiprinti, valyti organizmą (bet ne badauti). Specialią programą šiuo atveju pasiūlys jogos užsiėmimų programa, kurioje tam tikra seka išdėstyti pratimai (asanos) palankiai veikia širdį, kraujagysles, venas (saugo nuo išsiplėtimo).

Masažas su aliejais

Natūralios „Marmozel“ kosmetikos kūrėja Vilma Žmakova sako, kad efektyvus būdas kovoje prieš celiulitą – masažas su aliejais. Primename, kad aliejai gali būti baziniai (pernešantys) ir eteriniai (aktyviosios veikliosios medžiagos). Tai visiškai skirtingos paskirties substancijos, svarbu, kad jos būtų kokybiškos, pageidautina ekologiškos.

Dauguma bazinių aliejų išgaunami spaudimo būdu iš augalų sėklų, riešutų, vaisių minkštimo. Augalinis aliejus yra pati paprasčiausia ir tinkamiausia priemonė odai prižiūrėti, gražinti, nes savo sudėtimi artimas žmogaus odos riebalui sebumui. Aliejai maitina, saugo odą nuo išorinių veiksnių: karščio, šalčio, bakterijų, virusų, dulkių, teršalų. Oda tampa švelni, gyvybinga, dingsta sausumas, bėrimai, niežėjimas ir kiti nemalonūs pojūčiai. Žinoma, svarbu tinkamai parinkti aliejų pagal odos tipą, ypač turint probleminių vietų.

Asmeninio albumo nuotr./Natūralios „Marmozel“ kosmetikos kūrėja Vilma Žmakova
Asmeninio albumo nuotr./Natūralios „Marmozel“ kosmetikos kūrėja Vilma Žmakova

Didžioji dalis eterinių aliejų išgaunama distiliacijos būdu. Specialiai pritaikytame prietaise per augalų žiedus, lapus ar šaknis leidžiami garai, kurie ištraukia iš augalo lakiąsias daleles – eterinius aliejus. Garai su ištraukomis kondensuojasi, virsta vandeniu, kurio paviršiuje susitelkia eteriniai aliejai. Tai koncentruotos aktyviosios medžiagos, kurios priklausomai nuo augalo mažina uždegiminius procesus, šildo, tonizuoja, atpalaiduoja, gerina kraujo ir limfos cirkuliaciją, skysčių šalinimą iš organizmo, skatina audinių gijimą, odos atsinaujinimą.

Masažas gerina kraujotaką ir limfos tekėjimą (atsargiai, jei matyti venos, sutrūkinėję kapiliarai – šias vietas lieskite labai švelniai), eteriniai aliejai masažo poveikį sustiprina, rezultatą pagreitina ir „įtvirtina“. Svarbu masažą daryti sistemingai, derinant su mityba, treniruotėmis. Pirmą mėnesį rekomenduojama masažuoti kas antrą - trečią dieną, vėliau - kelis kartus per mėnesį. Masažas turi būti giluminis, trukti 15–20 min.

Masažuojant su tikslu išjudinti, pravarinėti limfą, masažuojama nuo galūnių į viršų, t. y. nuo pėdų kylama kojomis aukštyn kirkšnių link, nuo delnų pažastų link. Masažuojamas ir pilvas, nes čia gausu limfmazgių.

Savęs paplekšnojimas, po maudynių duše, upėje tiesiog būtinas.

Anticeliulitiniai mišiniai

Į 20 ml bazinio aliejaus (pvz., sezamų, migdolų, kokosų, abrikosų kauliukų ar jų mišinių) reikia įlašinti 12 lašų eterinių aliejų, pavyzdžiui: 5 greipfrutų, 5 pankolių, 2 morkų sėklų arba 4 kadagio uogų, 4 rozmarinų, 4 citrinų arba 5 šlamučių, 4 juodųjų pipirų, 3 morkų sėklų. Atkreipkite dėmesį, kad naudojant citrusų eterinius aliejus, 2–8 val. po procedūros nepatartina degintis ir kitaip draugauti su tiesiogine saule!

Asmeninio albumo nuotr./Anticeliulitiniai mišiniai
Asmeninio albumo nuotr./Anticeliulitiniai mišiniai

ŠVEITIKLIAI

Iš kavos tirščių, druskos, cukraus, maltų apelsino žievelių sumaišius su baziniais ir eteriniais aliejais galite pasiruošti masažinį šveitiklį. Masažiniais judesiais, nuo galūnių į viršų, įtrinti ir po 5–10 min. nuskalauti vandeniu. Šveitiklius patartina naudoti ne dažniau nei 1-2 k./mėn. (kad bereikalingai nenugremžti apsauginio paviršinio odos sluoksnio), išskyrus anticeliulitines programas, kai vieną ar du mėnesius iš eilės šveitiklio ir masažo dėka aktyviname limfotaką.

PRIEŠPIRTINIAI DERINIAI

Prieš einant į pirtį rekomenduojama naudoti skysčių perteklių šalinančius, organizmą detoksikuojančius eterinius aliejus ir jų mišinius: morkų sėklų, kiparisų, greipfrutų, citrinų, pelargonijų, kadagio uogų, pankolių. Pavyzdžiui, į 20 ml sezamų aliejaus, 5 lašus greipfrutų, 5 lašus pankolių, 2 lašus morkų sėklų, sumaišyti ir įmasažuoti į odą bei palikti 15 minučių.

Aliejų mišinius derinti su mankšta

Aliejų mišinius puikiai galima derinti ir su mankšta. Jie šildo ir tonizuoja raumenų audinius, gerina jų plastiškumą, tamprumą, jungiamųjų audinių elastingumą (gerai ruošiantis tempimo pratimams). Paruošia fiziniam aktyvumui ir standina audinius po jo. Reikia naudoti prieš pat ir/arba po pat sporto. Tinka čiobrelių, rozmarinų, levandų, pelargonijų, mandarinų, citrinų eteriniai aliejai.

Į 20 ml bazinio aliejaus (pvz., sezamo, migdolų, kokosų, abrikosų kauliukų ar jų mišiniai) įlašinti 12 lašų eterinių aliejų:

  • 4 rozmarinų, 4 levandų, 4 mairūnų
  • arba
  • 5 čiobrelių, 4 citrinų, 3 juodo pipiro
  • arba
  • 5 šalavijų, 4 juodųjų pipirų, 3 citrinžolių.

Išsimaudžius vonioje ar po dušu puikus būdas pamaitinti, sudrėkinti odą ir pagerinti kraujotaką yra lengvai įtrinti odą baziniu aliejumi su keliais lašais eterinių aliejų. Geriausia tepti drėgną odą – nepadauginsite aliejaus ir lengvai padengsite visą kūną, gerai, greitai susigers.

„Moters sveikatos studijos“ sumanytoja ir įkūrėja bei pirmosios Lietuvoje kalanetikos knygos autorė Eglė Afanasjeva rekomenduoja keletą pratimų celiulitui mažinti. Jei naudosite kėdę, pratimai bus dar veiksmingesni. Kėdė turėtų būti stabili ir sunki, galite ją atremti į sieną, kad neslystų pratimo metu.

Tomo Rumino nuotr./Eglė Afanasjeva
Tomo Rumino nuotr./Eglė Afanasjeva

Atminkite, kad visą laiką kvėpuoti yra būtina. Jei pratimai yra per sunkūs, juos atlikite arba trumpesnį laiką, arba nenaudokite kėdės. Jei pratimai pasirodys per lengvi, ilginkite pasikėlimų skaičių bei išlaikymo trukmę. Tarpuose tarp pratimų, kojas pritraukite prie pilvo, apsikabinkite ir palinguokite į šonus.

1 pratimas

Atsigulkite ant kilimėlio ant nugaros, rankas nuleiskite prie kojų, atsiremkite rankomis į grindis. Pėdas padėkite ant kėdės. Iškvepiant dubenį kelkite į viršų į patį aukščiausią tašką, įkvepiant dubenį nuleiskite ant žemės. Pakartokite pratimą 30 kartų.

2 pratimas

Pradinė padėtis kaip ir pirmajame pratime. Iškvepiant dubenį pakelkite aukštyn ir paspyruokliuokite juo aukštyn-žemyn iki vienos minutės laiko. Stenkitės išsilaikyti kuo aukščiau.

3 pratimas

Pradinė padėtis kaip ir ankstesniuose pratimuose. Vieną koją iškelkite aukštyn, iškvepiant pakelkite dubenį laikantis tik viena koją. Paspyruokliuokite ar bent jau palaikykite tokią padėtį iki pusės minutės laiko. Tą patį pakartokite su kita koja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius