Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kanados mokslininkai nėščiosioms rekomenduoja po 100 mikrogramų vitamino D kasdien

Vitamino D vartojimas nėštumo laikotarpiu yra ne tik saugus motinai ir vaisiui, bet ir gali sumažinti pirmalaikio gimdymo bei infekcijų tikimybę, teigia Kanados mokslininkai. Savo atsitiktinių imčių kontroliuojamą tyrimą jie pristatė kasmetinėje Pediatrijos mokslinių draugijų konferencijoje Vankuveryje.
Nėštumas
Nėštumas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Kaip teigiama Savigydos pramonės asociacijos (SPA) pranešime, prieš pusę amžiaus buvo manoma, kad vitaminas D gali lemti įgimtas ydas, tačiau dabar žinoma, kad šis vitaminas svarbus motinos ir kūdikio sveikatai (kaulams ir imuninei sistemai). Be to, pastarojo meto tyrimai parodė, kad vitamino D nepakankamumas nėštumo laikotarpiu yra rimta visuomenės sveikatos problema, praneša Sciencedaily.com.

„Su maistu užtektinai vitamino D negauname, taip pat nepakankamai būname ir tiesioginiuose saulės spinduliuose“, – sako viena tyrimo vadovių dr. Carol L.Wagner. Todėl ji ir jos kolegos, tarp jų jau 30 metų vitaminą D tyrinėjantį dr. Bruce W.Hollis, nusprendė nustatyti, koks optimalus vitamino D kiekis reikalingas nėščiosioms.

Tyrime dalyvavo 494 moterys. 12–16 savaičių nėščias moteris mokslininkai atsitiktinai suskirstė į tris grupes ir joms kasdien iki pat gimdymo davė po 10, 50 arba 100 mikrogramų vitamino D. Moterų sveikata buvo vertinama kas mėnesį, kad nebūtų padaryta žalos jų sveikatai.

„Jokio šalutinio vitamino D poveikio nepastebėta nė vienoje tiriamųjų grupėje“, – sako dr. C.L.Wagner.

Mokslininkai taip pat siekė nustatyti bet kokį vitamino D vartojimo ir gimdymo komplikacijų tokių kaip preeklamsija, gestacinis diabetas, infekcijos ir pirmalaikis gimdymas, ryšį.

„Įdomiausias tyrimo rezultatas buvo tas, kad savo organizme daug vitamino D sukaupusios moterys rečiau gimdė pirma laiko ir rečiau sirgo infekcijomis“, – sako dr. C.L.Wagner.

Didžiausias teigiamas poveikis pastebėtas toje moterų grupėje, kurios kasdien gaudavo po 100 mikrogramų vitamino D, todėl mokslininkai tokį kiekį ir rekomenduoja nėščiosioms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius