Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai žengė dar vieną žingsnį vakcinos nuo AIDS link

Virusas po mikroskopu Manoma, kad Filadelfijos Vaikų ligoninės specialistams, vadovaujamiems profesoriaus Philipo Johnsono, pavyko apčiuopti mechanizmą, kuris ateityje gali padėti sukurti vakciną nuo AIDS.
Švirkštas
Švirkštas / „15 minučių“/Juliaus Kalinsko nuotr.
Temos: 2 AIDS ŽIV

JAV mokslininkai žurnale „Nature Medicine“ paskelbė tyrimo rezultatus, įrodančius, kad sintetinės imuninės sistemos vakcina padėjo beždžionėms atsispirti ligai, kuomet jos buvo užkrėstos gyvulių AIDS versija – SIV.

Iki šiol visi bandymai sukurti efektyvią vakciną baigdavosi nesėkmėmis. AIDS ne tik puola imuninės sistemos ląsteles, tačiau ir jomis dauginasi. Tad vienintelis efektyvus kovos būdas su šiuo virusu jo nukenksminimas panaudojant antikūnus. Tačiau žmonių organizmas paprastai negamina viruso antikūnų, kurie prisitvirtindami prie mikroorganizmo paviršiuje esančių svetimų medžiagų (antigenų), padaro įsibrovėlį nekenksmingą.

Tad mokslininkai jau kuris laikas bando dirbtiniu būdu sukurti tokius antikūnus - ir panašu, jog šį sykį jiems tai bus pavykę. Tiesa, JAV mokslininkai sukūrė 3 skirtingas antikūnų versijas, iš kurių pasiteisino tik viena – AAV.

Mokslininkai sukūrė DNR komponentą, kuris leidžia dirbtinai gaminti į baltymus panašius antikūnus – imunoadhezinus. Pakeista DNR buvo įterpta į AAV pavadintą virusą, kuris buvo suleistas bandomosioms beždžionėms. Po to, kai dėl AAV viruso veikimo į kraują buvo išskirti antikūnai, beždžionės buvo užkrėstos SIV virusu.

Paaiškėjo, kad pakako vos vienos AAV injekcijos, kad 6 iš 9 beždžionės galėtų atsispirti SIV virusui. Trys likusios dėl imuninės sistemos sutrikimų užsikrėtė SIV virusu, tačiau nesusirgo AIDS.

Pasak specialistų, toks metodas suteikia vilčių sukurti žmonėms tinkamą vakciną nuo AIDS, tačiau esą būtina patikrinti, kaip ši vakcina veikia beždžionėms užsikrėtus lytiniu būdu, nes kol kas bandymai buvo atliekami naudojant injekcijas.

„Kaip koncepcija, manau, tai yra labai daug žadantis dalykas“, – patvirtino Peggy Johnston, vadovaujanti ŽIV vakcinų tyrimų laboratorijai prie Nacionalinio alergijos ir infekcijos ligų instituto (JAV.).

Tiesa, naujienų agentūra „Reuters“ rašo, kad iki bandymų su žmonėmis dar ilgas kelias, tačiau tyrimas įrodo, kad vakcina prieš nepagydomą virusą apskritai yra įmanoma.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius