Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neleiskite problemoms jūsų valdyti

Nemalonūs rankų pojūčiai dažniau vargina dailiosios lyties atstoves, nes daugumai iš jų tenka didesnė dalis namų ruošos darbų. Rankų negalavimo priežasčių būna įvairių. Ir kiekvienam atvejui reikia surasti individualų sprendimo būdą.
Dailiosios lyties atstoves dažnai vargina nemalonūs rankų pojūčiai.
Dailiosios lyties atstoves dažnai vargina nemalonūs rankų pojūčiai. / Photos.com

Nutirpusios plaštakos: kaltas kaklas

Ar pažįstama jums tokia būsena, kai rytais rankos — tarsi svetimos? Nutirpusios ir praradusios jautrumą jos sunkiai „grįžta į gyvenimą“. Kodėl taip yra? Kad ir kaip būtų keista, priežasčių reikia ieškoti ne rankose, o aukščiau — kaklo srityje, kurią yra pažeidusi osteochondrozė. Už rankų judesius yra atsakingi slanksteliuose esantys nervai, tad jeigu jie užspausti ar paveikti osteochondrozės, netruks pasireikšti nemalonūs galūnių pojūčiai.

Ką daryti? Prieš miegą užpakalinę kaklo dalį šepetėliu su natūraliais šereliais trinkite tol, kol šioje srityje dėl pagerėjusios kraujo apytakos pradėsite jausti malonią šilumą. Taip pat padeda šiltas dušas, nukreiptas į kaklą, ir nedidelis kompleksas pratimų, kuriuos reikėtų kartoti ryte ir vakare.

1. Lėtai sukite kaklą taip, kad galva „ridentųsi“ nuo vieno peties per krūtinę iki kito peties, tą patį atlikite ir iš nugaros pusės.

2. Dešine ausimi palieskite dešinįjį petį, kaire – kairįjį.

3. Įsivaizduokite, kad jums ant krūtinės guli kamuoliukas, tad energingai stumkite jį pasmakre.

4. Rankas sulenkite per alkūnes, plaštakas priglauskite prie pečių, sukite kelis ratukus į priekį, po to — atgal.

Kad ir kaip būtų keista, priežasčių reikia ieškoti ne rankose, o aukščiau — kaklo srityje, kurią yra pažeidusi osteochondrozė.

Sąnarių skausmai: gal tai artritas

Panašiai kaip ir rankų tirpimas, tačiau dar vargina skausmas ir sukaustymas (kai rytais sunku plaštaką sugniaužti į kumštį), kurie yra pradinės reumatoidinio artrito ir poliartrito stadijos požymiai. Be to, liga dažnai prasideda būtent rankose, kai nykščio, smiliaus ir didžiojo pirštų sąnariai ima tinti ir skaudėti. Kartais reumatoidinį artritą gali paskatinti nėštumas, nes jo metu sutrinka medžiagų apykaita.

Kitais atvejais sąnarių funkcijai gali pakenkti infekcijos, tarp jų — ir plintančios lytiniu keliu. Vyresniame amžiuje podagrą ir kai kurias artrito formas dažniausiai lemia medžiagų apykaitos ir jungiamojo audinio medžiagų pasisavinimo sutrikimai.

Ką daryti? Bet kokiu atveju su šiais negalavimais kovoti patiems ne tik beprasmiška, bet ir pavojinga. Būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją reumatologą arba į vieną iš reumatologijos centrų, kur paskirs šiuolaikinį gydymą. Kartais artritą galima supainioti su bursitu — sąnąrio maišelio uždegimu, kuris atsiranda dėl traumos. Tačiau tokiu atveju skauda vieną sąnarį, ir skausmas gana greitai praeina vartojant nesteroidines priešuždegimines priemones, atliekant šildomąjį masažą ar taikant fizioterapinį gydymą, kuriuos paskirti gali tik gydytojas.

Raiščių patempimas: reikia poilsio!

Dar viena nemalonių pojūčių rankų srityje priežastis gali būti raiščių patempimas arba jų fizinė perkrova, kai ta pačia ranka daug kartų buvo atliekamas tas pats judesys. Plaštakų raiščių patempimas pasireiškia aštriais skausmais plaštakai judant arba esant nepatogioje padėtyje.

Ką daryti? Išeitis viena — liautis darius traumuojančius judesius ir kurį laiką — ne trumpiau nei savaitę — nejudinti rankos. Kai kuriais atvejais gydytojai net rekomenduoja uždėti ribojantį judesius gipso tvarstį. Reiktų vartoti nesteroidines priešuždegimines priemones, taip pat ir nuskausminamuosius.

Plaštakų raiščių patempimas pasireiškia aštriais skausmais plaštakai judant arba esant nepatogioje padėtyje.

Raumenų spazmai: plaštaką laikykite taisyklingai

Žmonės, dirbantys kompiuteriu, susiduria su dar viena rankų skausmo priežastimi. Problemų kyla todėl, kad nuolat būna įtempti tos pačios grupės raumenys. Prasidėjus jų spazmams, sutrinka rankos nervų skaidulų aprūpinimas maitinamosiomis medžiagomis. Kanalas, kuriame išsidėstę nervai, susiaurėja, todėl raumenys bei sausgyslės pradeda vis stipriau spausti nervus, dar labiau pablogindami padėtį.

Ką daryti? Gydyti šią ligą sunkiau, nei iš anksto užkirsti jai kelią. Dirbant kompiuteriu, pirmiausia reikėtų pasirūpinti taisyklinga rankų padėtimi:

1. Stebėkite, kad ranka per alkūnę būtų sulenkta tiesiu kampu;

2. Plaštaka ant stalo turi gulėti kiek galima toliau nuo jo krašto.

3. Riešui naudokite darbui kompiuteriu skirtą padėkliuką (pelės kilimėlį) arba kompiuterinį stalelį.

4. Darbo dienos metu reguliariai reikėtų daryti pratimus plaštakoms.

5. Pakratykite plaštakas, atpalaidavę jas taip, tarsi nuo pirštų norėtumėte nukrėsti vandenį.

6. Kumščius sugniaužkite, po to juos atgniaužkite, plačiai išskėtę pirštus.

7. Sukite kumščius aplink jų ašį pagal laikrodžio rodyklę, paskui — prieš laikrodžio rodyklę.

8. Delnus suglauskite prieš save ir viena ranka spauskite kitos rankos pirštus, riešus išversdami į viršų.

Moterų, kamuojamų alergijos, rankos dažnai būna paraudusios, sausos, peršti, ant jų gali atsirasti net pūslelių ar mažų pūlinukų.

Dermatitas: rūpinkitės žarnyno veikla

Moterų, kamuojamų alergijos, rankos dažnai būna paraudusios, sausos, peršti, ant jų gali atsirasti net pūslelių ar mažų pūlinukų. Tai — kontaktinis dermatitas, kuris dar yra vadinamas šeimininkių dermatitu. Tokiu atveju reikia ne juokais susirūpinti, nes, laikui bėgant, oda vietomis gali pasidengti žievele su skausmingais įtrūkimais, kartais net opomis, kurios vėliau virsta randais.

Ligos pradžioje moterys dažniausiai neįžvelgia pavojaus ir toliau nepaliaudamos skalbia, specialiomis priemonėmis plauna indus, šveitimo milteliais valo plautuves, o po šių darbų pasitepa rankas kremu. Visa tai tik dar labiau apsunkina ligos eigą, nes būtent odos kontaktas su cheminėmis medžiagomis ir tampa dermatito priežastimi. Sudirgusi oda ima reaguoti net į paprasčiausią muilą ir chloruotą vandenį.

Ką daryti? Pirmiausia reikia suprasti, kad kiekviena odos liga turi labai gilias priežastis. Odos ligos dažnai prasideda sutrikus skrandžio ar žarnyno veiklai, taip pat esant tulžies pūslės ar inkstų negalavimams, nusilpus imunitetui. Todėl, prieš gydant rankas, verta apsilankyti pas specialistus.

Be to, reikia bent kurį laiką vengti kontakto su viskuo, kas galėtų sudirginti rankų odą. Naudokite gumines pirštines. Jeigu turite galimybę, pasirūpinti indų švara įpareigokite namiškius. Na, o jei ne — tai bent jau plaukite indus šepetėliu su ilga rankenėle.

Rankas plaukite kuo rečiau, be to, ne paprastu tualetiniu, o skystu muilu su kremu — jis mažiau dirgina odą. Rūpestingai nusišluostykite rankas sausu švariu rankšluosčiu ir patepkite jas hipoalerginiu, specialiai rankoms skirtu kremu. Jeigu ant rankų atsirado opelių, būtina kreiptis į gydytoją alergologą arba dermatologą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius