-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nugarą rakinantys skausmai: priežasčių gali būti daugybė

Retas žmogus nežino, ką reiškia ir kokie kankinantys gali būti nugaros skausmai. Kodėl tai yra vienas iš dažniausiai aplankančių skausmų ir kaip jo išvengti, „15min“ kalbėjosi su gydytoja–neurologe Irina Jeršova.
Pasak gyd. I.Jeršovos, svarbu nesirgti tinginio liga ir nesitikėti, kad išgėrę vaistų ir toliau galėsite nepakildami sėdėti prie kompiuterių.
Pasak gyd. I.Jeršovos, svarbu nesirgti tinginio liga ir nesitikėti, kad išgėrę vaistų ir toliau galėsite nepakildami sėdėti prie kompiuterių. / istockphotos.com nuotr.

– Ar pastebima, kad besiskundžiančių nugaros skausmais padaugėtų būtent šaltuoju metų laiku?

– Taip, tokių atvejų padaugėja rudenį, ypač daug žmonių kreipiasi po bulviakasio, tačiau didesnio šių skausmų sezoniškumo nėra. Šią vasarą teko susidurti su fenomenu: daugybė žmonių kreipėsi dėl nugaros raumenų peršalimo, kurį sukėlė oro kondicionieriai. O dabar artėja tas metų laikas, kai pasikaitinę pirtyse žmonės šoks į eketes – tai taip pat yra rizika, kad kitą dieną jie atsikels „susukti“.

– Ar galima išskirti, kokio amžiaus žmonės dažniausiai susiduria su nugaros skausmais?

– Turbūt daugiau kaip 90 proc. žmonių kada nors gyvenime yra patyrę tokius skausmus, tačiau konkretų amžių nusakyti sunku. Dažniausia dėl ūmių skausmų kreipiasi jauni žmonės po sunkaus fizinio krūvio arba vyresnio amžiaus žmonės, jaučiantys lėtinius nugaros skausmus, kurie paūmėja po fizinio krūvio arba dėl oro permainų.

– Kokios yra dažniausios nugaros skausmų priežastys?

– Dažniausi yra raumeniniai ir sąnariniai (skeletiniai) nugaros skausmai, kuriuos sukelia neteisingas fizinis krūvis. Yra ir projekciniai skausmai, kurie atsiranda dėl vidaus organų ligų. Juosmens skausmai gali slėpti inkstų ligas, širdies skausmas gali plisti į kairę ranką ar mentę. Sunkesni yra neuralginiai ir neuropatiniai nugaros skausmai. Galima išskirti nugaros skausmus, kurie atsiranda dėl juosiančiosios pūslelinės. Tai sunkiai nustatomas virusinis susirgimas, kurio pradžioje pasireiškia aštrūs, deginantys skausmai, o pūslelinis bėrimas atsiranda kur kas vėliau. Iki tol galima įtarti įvairių ligų ir tik atsiradus bėrimui tampa aišku, ką gydyti.

– Ar galima išvengti nugaros skausmų?

– Raumeninių ir sąnarinių skausmų padės išvengti tinkamas kūno paruošimas fiziniam krūviui, t.y. apšilimas prieš sportą ar fizinį darbą. Dauguma skausmų atsiranda dėl neteisingo stuburo apkrovimo, todėl keliant sunkius svorius stuburą reiktų apkrauti vertikalioje ašyje, o ne pasilenkus, ar dar blogiau – pasisukus. Taip pat reiktų išvengti peršalimų.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gydytoja-neurologė Irina Jeršova
Gydytoja-neurologė Irina Jeršova

– Kodėl nugaros skausmais dažnai skundžiasi sėdimą darbą dirbantys žmonės, ką jiems patartumėte?

– Ilgai sėdint stipriai apkraunamas stuburas, todėl nugaros skausmai gali paūmėti. Tokiais atvejais būtina stiprinti nugaros raumenis sportuojant. Darbo metu reiktų dažniau pakeisti padėtį, atsistoti, pajudėti. Taip pat rekomenduojama daryti nesudėtingas mankšteles, kurios padės atpalaiduoti nugaros raumenis ir neleis jiems sustingti.

– Kada ir kaip nugaros skausmus galima gydyti savarankiškai ir kokiais atvejais reikia skubėti pas gydytoją?

– Jei žmogus supranta, nuo ko skausmas atsirado, galima gydytis savarankiškai – raumenis pamasažuoti, skaudamas vietas įtrinti tepalu, kuris turi priešuždegiminį ar šildantį poveikį. Jei po poros dienų skausmas nepraeina, ilgiau laukti neverta – reiktų apsilankyti pas apylinkės gydytoją, kuris po apžiūros nuspręs, ar reikalinga specialisto konsultacija. Kalbant apie savigydą, svarbiausia mokėti atskirti skausmus, tačiau tai nėra lengva. Pavyzdžiui, žmogus, niekada nesusidūręs su inkstų skausmu, gali nesuprasti, kad nugarą skauda dėl vidaus organų.

– Kokie tyrimai dėl šių skausmų gali būti skiriami, kokiam gydymui teikiate pirmenybę?

– Išsamesni tyrimai, tokie kaip rentgenograma, kompiuterinė tomografija ar magnetinis rezonansas daugiau reikalingi gydytojui, kad šis galėtų parinkti gydymo taktiką. Todėl tyrimai skiriami ne kiekvienam, apie jų būtinybę sprendžiama kartu su pacientu, atsižvelgiant į jo nusiskundimus. Nustatęs skausmo priežastį, gydytojas gali skirti vietinį arba medikamentinį gydymą. Pirmasis – tai fizioterapinės procedūros ir įvairūs tepalai, o antruoju atveju reikalingi geriami arba leidžiami vaistai. Tačiau patikimiausiai skausmą padės nugalėti kompleksinis gydymas, t.y. ir vaistai, ir procedūros.

– Ką patartumėte norintiems gyventi be nugaros skausmo?

– Svarbu nesirgti tinginio liga ir nesitikėti, kad išgėrę vaistų ir toliau galėsite nepakildami sėdėti prie kompiuterių. Nuo vaistų skausmas gali sumažėti arba praeiti, tačiau priežastis liks, o ateityje tokius skausmus gydyti bus dar sunkiau. Kraštutiniais atvejais, kai medikamentai ir fizioterapija nepadeda, gali prireikti ir operacijos. Todėl kiekvienam patariu nuolat rūpintis savo sveikata, stiprinti raumenis sportuojant, lankyti baseiną ir primenu, kad nuo nugaros skausmų visų pirma apsaugo sveika gyvensena ir mokėjimas tinkamai naudotis savo kūnu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius