-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Penkios klaidos, kurias darome prausdamiesi po dušu

Nusiprausti po dušu juk atrodo labai paprasta, tiesa? Pasileidi vandenį, įlipi į dušo kabiną, muilu ar dušo želė nusiprausi kūną, nusišluostai rankšluosčiu ir baigta. Tačiau tiesa ta, kad daugelis iš mūsų prausdamiesi po dušu darome keletą neapgalvotų klaidų, kurios kenkia mūsų odai.
Mergina duše
Mergina duše / 123RF nuotr.

Žiemą odos problemos ypač išryškėja, taigi „Huffington Post“ pakalbino gydytojas Heather Woolery-Lloyd ir Heidi Waldorf, jos išvardijo penkias dažniausiai pasitaikančias klaidas, kurias darome prausdamiesi po dušu.

1. Ilgai prausiamės po karštu vandeniu

Be abejo, karštas dušas yra labai patogus būdas greitai sušilti, kai lauke stingdo minusinė temperatūra. Tačiau ilgai praustis po karštu vandeniu nėra naudinga mūsų odai.

Rekomenduojama po dušu praustis trumpai ir tik po šiltu ar drungnu vandeniu.

Anot gydytojos Heather Woolery-Lloyd, ilgai prausiantis po karštu vandeniu yra nuplaunamas natūralus riebalinis sluoksnis, dengiantis mūsų odą, taigi ypač padidėja egzemos (odos užkrėtimo) rizika. Taip pat gali pradėti niežėti odą, net jeigu neprasidėjo alergija. Gydytoja rekomenduoja po dušu praustis trumpai ir tik po šiltu ar drungnu vandeniu.

2. Naudojame smarkiai putojančias prausimosi priemones

Kuo daugiau prausiklis putoja, tuo labiau jis nuplauna natūralų riebalinį sluoksnį, dengiantį mūsų odą. Nuolat prausiantis su smarkiai putojančiais prausikliais oda išsausėja ir tampa šiurkšti. „Kai pas mane ateina pacientai, besiskundžiantys sausa ir niežtinčia oda, pirmiausia paklausiu, kokį prausiklį jie naudoja. Dažnai vien prausiklio pakeitimas išsprendžia problemą“, – sakė gydytoja Heather Woolery-Lloyd.

Jos kolegė Heidi Waldorf priduria, kad reikėtų vengti antibakterinių muilų ir prausiklių. Tokius reikėtų naudoti tik tada, kai tai rekomenduoja odos gydytojas, o neturint jokių odos problemų tokių priemonių geriau nenaudoti ir be reikalo neerzinti odos.

123RF nuotr./Pora duše
123RF nuotr./Pora duše

3. Iki galo nenuplauname prausiklių nuo kūno

Išlipate iš dušo ir matote veidrodyje, kaip per kaklą varva užsilikusios muilo putos? Ką tada darote? Lipate į dušą iš naujo ir dar kartą nusiplaunate visus muilo likučius, ar tiesiog nusišluostose rankšluosčiu? Greičiausiai dėl laiko trūkumo pasirenkate antrąjį variantą... Tačiau abi kalbintos gydytojos įspėja, kad dėl to, jog iki galo nenusiplauname visų muilo likučių, gali išsausėti oda ir ji ims niežėti.

Tokių problemų neišvengsime, jeigu naudojame prausiklius, kurių sudėtyje yra stipraus poveikio cheminių medžiagų bei ypač intensyvių aromatų. Gydytojos atkreipia dėmesį, kad jeigu pasirinktume švelnesnio poveikio prausiklius, nieko baisaus nenutiktų, jeigu kartais šiek tiek muilo ir liktų ant kūno. Taip pat rinkoje yra ir tokių prausiklių, kurie ir neturi būti visiškai nuplaunami nuo odos, nes jų sudėtyje yra daugiau drėkinamųjų medžiagų, kurios kaip tik lepina odą po prausimosi.

Nusausinti odą visada reikia tik švelniais judesiais. Geriausia ne trinant, o kone tapšnojant odą rankšluosčiu.

4. Greitai ir smarkiai nusitriname odą rankšluosčiu

Dažnai nusiprausę po dušu odą sausiname greitais ir stipriais judesiais, kartais kone šveisdami odą. Žinoma, visi greitai norime įšokti į drabužius, tačiau tai, kaip nusišluostome kūną, yra taip pat svarbu kaip ir tai, kaip jį nuplauname. Nusausinti odą visada reikia tik švelniais judesiais. Geriausia ne trinant, o kone tapšnojant odą rankšluosčiu. Gydytoja Heidi Waldorf rekomenduoja po maudynių, ypač šaltuoju metų laiku, drėkinamaisiais losjonais ar kremais drėkinti odą arba tas vietas, kurios labiau linkusios į sausėjimą.

5. Tepamės veido kaukę jau nusiprausę po dušu

Dauguma žmonių pirma nusiprausia po dušu, o po to palepina odą veido kauke. Tačiau Heather Woolery-Lloyd pabrėžia, kad tai yra klaida – veido kaukę reikia teptis prieš dušą, o ne po jo. Prausti veido odą prieš tepantis, o paskau dar ir nusivalius kaukę nėra gerai, nes taip oda yra smarkiau sudirginama. Viskas, ką tepate ant kūno po prausimosi, į jį įsigeria greičiau ir labiau, todėl tai turėtų būti tik drėkinamosios priemonės, kurios padės odai grįžti į normalią būklę.

123RF nuotr./Mergina duše
123RF nuotr./Mergina duše

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius