Publikuota: 2008 spalio 5d. 11:19
„Savaitė“

Riešutai – pikantiškas maistas ir geras vaistas

Jau senovėje pastebėta, kad riešutai yra ne tik visų mėgstamas maistas, bet ir geras vaistas. Garsusis gydytojas Hipokratas teigė, kad riešutai padeda išgydyti skrandžio, kepenų ir inkstų ligas. Žmonės, nuolatos valgantys riešutų, yra sveikesni, rečiau serga širdies ligomis.

Riešutų savybės

Visų rūšių riešutuose yra unikalus vitaminų ir mikroelementų balansas, juose gausu baltymų, reikalingų organizmo ląstelėms. Skirtingai negu gyvulinės kilmės produktai, kuriuose yra daug sočiųjų riebiųjų rūgščių, didinančių cholesterolio kiekį kraujyje, riešutuose yra daug nesočiųjų riebiųjų rūgščių, kurios mažina cholesterolio kiekį kraujuje. Be to, riešutai nuo visų riebių gyvulinės kilmės produktų skiriasi ir tuo, kad juose yra daug skaidulų, kurios taip pat mažina cholesterolio kiekį kraujyje.

Riešutų patariama valgyti po nedaug, nes jie gana sunkiai virškinami. Riešutus patariama valgyti lėtai ir labai gerai sukramtyti. Per dieną patariama suvalgyti ne daugiau kaip po 10-15 graikinių riešutų branduolių (pakanka ir trijų), lazdyno ir žemės riešutų — po 30-50, smulkiųjų riešutų (kedro) — apie 100 branduolių. Riešutų maistinės ir gydomosios savybės išlieka ilgiau nei metus.

Graikiniai riešutai

Antikos laikais daugelyje Europos tautų graikiniai riešutai buvo vadinami karžygių maistu, nes po didelių fizinių krūvių sustiprina bei atpalaiduoja raumenis. Senieji liaudies medicinos žinovai patardavo atmintį stiprinti graikiniais riešutais, suvalgant nors po 2 riešutus kasdien. Jau po mėnesio atmintis pagerėdavo. Graikiniai riešutai padeda suvirškinti sunkų maistą, stiprina galvos smegenis, širdį ir kepenis, gydo tulžies pūslės ligas. Graikinių riešutų, datulių ir razinų patariama valgyti vyresnio amžiaus žmonėms, nes jie žvalina ir tonizuoja organizmą, neutralizuoja žalinguosius medžiagų apykaitos produktus, atjaunina viso organizmo ląsteles.

Graikiniuose riešutuose ypač daug yra vitamino C. Jei per dieną suvalgysite 5 graikinius riešutus, organizmas gaus visą vitamino C paros normą. Graikinių riešutų branduoliuose yra daug fosforo ir kalcio, todėl jų patariama valgyti nėščioms moterims ir vaikams. Graikinių riešutų branduoliuose yra daug magnio, kuris plečia kraujagysles ir skatina šlapimo išsiskyrimą. Šiuose riešutuose gausu ir kalio, kuris padeda sumažinti kraujo spaudimą.

Puikūs akių lašai blogėjant regėjimui — graikinių riešutų aliejus: į miltelius sutrinkite graikinių riešutų branduolius, suberkite šiuos miltelius į tankią medžiagą, kurią spausdami išspausite ir šiek tiek graikinių riešutų aliejaus.

* Sergantiems skydliaukės ligomis, patariama kiekvieną rytą prieš pusryčius suvalgyti po 3 graikinius riešutus, susmulkintus ir sumaišytus su 1 šaukšteliu medaus.

* Širdies raumuo sustiprės, jei valgysite susmulkintų graikinių riešutų, sumaišytų su razinomis.

* Jei sergate anemija, susmulkinkite 100 g riešutų ir sumaišykite su 40 g medaus. Vartokite 4 kartus per dieną po 40 g.

* Jei padidėjęs skrandžio rūgštingumas, 3 kartus per dieną suvalgykite po 5 graikinių riešutų branduolius.

* Puikūs akių lašai blogėjant regėjimui — graikinių riešutų aliejus: į miltelius sutrinkite graikinių riešutų branduolius, suberkite šiuos miltelius į tankią medžiagą, kurią spausdami išspausite ir šiek tiek graikinių riešutų aliejaus. Be to, graikinių riešutų aliejus gydo nudegimus ir ilgai negyjančias odos žaizdas, stabdo gangrenos plitimą, gydo rožę.

Lazdynų riešutai

* Lazdynų riešutuose yra unikalus baltymų ir vitamino E derinys, kuris stiprina raumenis, todėl juos patariama valgyti žmonėms, dirbantiems sunkų fizinį darbą.

Migdolų riešutuose yra medžiagų, minkštinančių kraujagysles ir gerinančių širdies darbą. Jei norite išvengti širdies ligų, kasdien suvalgykite bent po vieną migdolo riešutą.

* Sergantiems anemija, nusilpusiems žmonėms patariama valgyti lazdynų riešutų su medumi.

* Lazdynų riešutų patariama valgyti sergantiems šlapimo pūslės akmenlige.

* Kūdikius maitinančioms motinoms lazdynų riešutai padidina pieno kiekį.

* Bronchitą ir nervų ligas gydo lazdynų riešutų pienelis: 50 skaldytų lazdynų riešutų branduolių užpilkite 1 stikline šilto vandens ir palikite per naktį nusistovėti. Ryte riešutus sutrinkite, užvirkite, nukoškite ir įdėkite 5 šaukštus grietinėlės ir 2 šaukštelis medaus. Gerkite po 1 šaukštą 2 kartus per dieną prieš valgį.

Migdolų riešutai

* Migdolų riešutuose yra medžiagų, minkštinančių kraujagysles ir gerinančių širdies darbą. Jei norite išvengti širdies ligų, kasdien suvalgykite bent po vieną migdolo riešutą.

* Migdolų riešutai išvalo vidaus organus, sustiprina galvos smegenis, atmintį ir regėjimą.

* Migdolų riešutų su cukrumi patariama valgyti sergantiems astma, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige.

* Segantiems skrandžio ir žarnyno ligomis patariama valgyti migdolų, užgeriant karštu pienu.

Dėmesio: migdolų nepatariama valgyti esant silpnai peristaltikai.

Kedro riešutai

Kedro riešutai yra patys švelniausi, nes juose nėra ląstelienos, jie lengvai virškinami. Kedro riešutuose yra baltymų, kuriuos lengvai ir greitai įsisavina žmogaus organizmas.

* Ataugų gydymas: išlukštenkite 300 g kedro riešutų, jų branduolius užpilkite puse litro degtinės ir palikite nusistovėti 40 dienų. Iš pradžių šio antpilo gerkite po 5 lašus per dieną, po to kasdien 5 lašais daugiau. Kai per dieną išgersite 25 lašus, vaistus pradėkite gerti ne lašais, o gramais: po 5, 10, 15, 20 ir 25 g per dieną. Taip ataugas tirpdinkite mėnesį laiko.

* Kedro riešutų antpilas gydo vidaus organų uždegimines ligas: pusę stiklinės kedro riešutų užpilkite nedideliu kiekiu vandens, palikite 2 valandas nusistovėti, dar įpilkite 2 stiklines vandens ir viską suplakite mikseriu, po to antpilą nukoškite. Gerkite šio antpilo kelis kartus per dieną prieš valgį.

* Jei sutriko organizmo medžiagų apykaitos procesai, pasigaminkite tokio kedro riešutų kevalų antpilo: kedro riešutų kevalus suberkite į butelį, užpilkite degtine taip, kad degtinė apsemtų kedro riešutų kevalus ir palikite nusistovėti 10 dienų, po to nukoškite. Gerkite po šaukštelį su vandeniu 3 kartus per dieną pusę valandos prieš valgį. Antpilą gerkite 3-4 savaites, padarykite 4 savaičių pertrauką, po to gydymą vėl 2-3 kartus pakartokite. Šio antpilo taip pat patariama gerti sergantiems hemorojumi, kraujo ligomis, osteochondroze ir artritu.

Pistacijos

Pistacijos stiprina bei gydo galvos smegenis ir širdį. Jų patariama valgyti, jei padažnėjo širdies plakimas, jei sergate kepenų ligomis ar vemiate. Eteriniai aliejai, esantys šiuose riešutuose, žvalina organizmą, gerina nuotaiką. Per dieną patariama suvalgyti ne daugiau kaip penkiolika pistacijos riešutų branduolių.

Parengė Remigija Zinkevičienė

Skaityti visus komentarus 6
Komentuoti straipsnį
PRISIMINTI
ATSTATYTI
Pranešti klaidą
Pažymėkite klaidą tekste, pele paspaudę kairijį pelės klavišą
Užpildykite klaidos formą ir išsiųskite
Komentuoti
* - privalomi laukai

Komentaras įrašytas

Naujausi komentrai

Komentarų nėra
Į viršų
Rodyti senesnius straipsnius
Kategorijos pabaiga