-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saulės nudeginta oda. Kaip jai padėti?

Lietuvoje vasara trumpa, tad vos sulaukę karštos saulės ir giedresnės dienos skubame mėgautis kaitriais saulės spinduliais. Saulė ir paplūdimiai – neatsiejama atostogų dalis ir geros nuotaikos šaltinis, teikiantis daug malonumo.
Susiruošus mėgautis saulės voniomis, odą pirmiausia reikėtų patepti priemonėmis nuo saulės su apsauginiu faktoriumi (SPF).
Saulės nudeginta oda. Kaip jai padėti? / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.
Temos: 2 Nudegimas Saulė

Saulė skatina vitamino D gamybą, stiprina kraujo apytakos sistemą ir imunitetą, gerina savijautą, grūdina organizmą ir kita. Tačiau saulės spinduliai yra ne tik naudingi perspėja Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Neinfekcinių ligų profilaktikos skyriaus visuomenės sveikatos administratorė Viktorija Andreikėnaitė, bet ir žalingi: sukelia odos senėjimą, skatina melanomos raidą, sukelia odos nudegimus. Todėl nereikėtų prarasti budrumo ir degintis saikingai, teigiama pranešime spaudai.

Per ilgai pabuvus saulėje patiriami odos nudegimai, oda parausta, tampa jautri, patinsta, gali svaigti galva, dingti apetitas, pykinti, krėsti šaltis ar pakilti kūno temperatūra. Jei nudegimas stipresnis, gali susidaryti pūslės, apimti silpnumas, nudegusi oda gali pūliuoti.

Kas jautriausi saulės spinduliams?
Viktorija Andreikėnaitė sako, nustatyta, kad jautriausi saulės spinduliams yra kūdikiai ir maži vaikai, šviesiaplaukiai mėlynakiai žmonės, taip pat strazdanoti ar daug apgamų turintys vaikai ir suaugusieji. Tiesioginių saulės spindulių turėtų vengti asmenys, vartojantys medikamentus, kurie padidina jautrumą ultravioletiniams spinduliams.

Kaip apsisaugoti nuo saulės ir išvengti nudegimų?
Neinfekcinių ligų profilaktikos skyriaus visuomenės sveikatos administratorė pataria, nebūti atviroje saulėje, kai ji pavojingiausia, t. y. nuo 11 iki 15 valandos.Vartoti apsauginius kremus, losjonus. Pasirinkti juos pagal savo odos tipą ir apsaugos nuo saulės faktorių. Žmonės, kurių oda šviesi ir linkusi greitai nudegti turėtų rinktis stipresnę apsaugą nuo saulės turinčius kremus. Apsaugine priemone išsitepti prieš eidami į lauką, o paplūdimyje teptis periodiškai ir po kiekvienų maudynių. Taip pat nešiokite galvos dangalus, dėvėkite šviesius medvilninius drabužius, dengiančius rankas ir kojas. Būtinai nepamiršti akinių nuo saulės, kurių stiklai filtruoja saulės spindulius. Jeigu deginatės saulėje, tai daryti pamažu ilgindami buvimo atokaitoje trukmę. Atminkite, kad vartojant kremą nuo saulės oda gal ir nenudega, tačiau jis neapsaugo nuo saulės sukeliamų ligų.

Ką daryti nudegus?
Nudegusią vietą atvėsinkite vėsiu vandeniu, ant nudegusių kūno plotų dėkite šaltus kompresus. Gerkite daug negazuoto arba mineralinio vandens. Kad oda neišsausėtų, nudegusias vietas tepkite drėkinamuoju kremu. Stipriau pažeistas vietas patepkite medikamentais, skirtais nudegimams gydyti, mažinančiais skausmą ir paraudimą. Negalima teptis skysčiais, kurių sudėtyje yra spirito. Jie sausina odą, stiprina skausmą bei odos šerpetojimą. Nudegimų sukeltą skausmą galima malšinti kefyru, kopūstų sultimis, žalia tarkuota bulve ar morka, krakmolo arba sutrintų petražolių lapų tyre ir kitomis priemonėmis. Jei nudegimas apima didelį plotą, yra sunkus, kreipkitės į gydytoją!

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius