-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sveikos akys – įvairaus mitybos raciono priežastis

Lietuvoje yra per 7 tūkst. žmonių, priklausančių Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungai. Jos atstovų teigimu, sergančiųjų akių ligomis šalyje gali būti ir daugiau. Pasaulinės aklųjų asociacijos duomenimis 177 pasaulio šalyse priskaičiuojama apie 160 mln. aklų ir silpnaregių žmonių.
Moters veidas
Moters veidas / A. Ufarto BFL nuotr.

Įtaką daro daugybė veiksnių

Pasak „Camelia“ vaistininkės–ekspertės Vilmos Dukevičienės, pastebima, kad šalies gyventojų sergamumas akių ligomis didėja. „Sutrikimus nulemia daugybė priežasčių: nuolatinis darbas kompiuteriu, besaikis televizijos žiūrėjimas, įpročio reguliariai tikrintis akis nebuvimas, ilgas ir įtemptas vairavimas“,– atkreipė dėmesį V. Dukevičienė.

Trumparegystė yra įgimta refleksijos yda, kurią dažnai paveldi trumparegių tėvų vaikai. Tačiau šis akių sutrikimas neretai išsivysto nuo regos higienos taisyklių nesilaikymo: ilgo buvimo prie kompiuterio ar televizoriaus, netinkamo darbo vietos apšvietimo ir pan. Tiesa, trumparegystę sąlygoja ir daugiau veiksnių: odenos biomechaninės savybės, kraujotaka, bendra organizmo būklė, susilpnėjusi akomodacija ir kt.

Vaistininkė atkreipė dėmesį, kad ši refleksijos yda gali pasireikšti ir vyresniame amžiuje, teigiama pranešime spaudai.

Akys priklausomos nuo mitybos įpročių

„Parodyk, kas tavo pirkinių krepšelyje ir aš pasakysiu, kokiomis ligomis tu sergi“, – šis teiginys nėra klaidingas, nes regos sutrikimai labai priklauso nuo mitybos įpročių. Rekomenduojama rinktis įvairius maisto produktus, kuriuose būtų akims reikalingų vitaminų. Puikiai tinka įvairūs vaisiai bei daržovės, ypač morkos. Dar mūsų senolių rekomenduotos mėlynės yra natūralus vitaminas akims sustiprinti.„Priminsiu, kad akis būtina nuolat pailsinti. Jos ne taip greit pavargs, parars ryškumą ir spindesį jei surasite laiko akių mankštoms atlikti. Dvi tris minutes žiūrėkite pro langą į tolį, pamirksėkite. Pasiūlykite ir kolegoms, nes atlikti pratimus drauge bus žymiai smagiau“, – draugiškai patarė „Camelia“ ekspertė V. Dukevičienė.

Patartina maitintis įvairiai

Norintiems kuo ilgiau išsaugoti sveikas akis, patartina kasdien su maistu gauti reikiamų A, B, C vitaminų bei liuteino. Tad su kokiu maistu įsisavinamos reikalingos medžiagos?

Vitamino A yra visuose geltonuose vaisiuose ir daržovėse, taip pat tamsiai žaliuose daržovių lapuose, svieste, kepenyse, pomidoruose, petražolėse, garstyčiose, jūros gėrybėse, saulėgrąžose.

Vitaminas B2 padeda ląstelėms naudoti deguonį, kurio pagalba krakmolas ir cukrus virsta energija raumenų darbui. Šio vitamino apstu obuoliuose, alaus mielėse, ryžiuose, avižų kruopose.

Esant vitamino B6 trūkumui akys patiria stiprią įtampą. Jo gausu ryžiuose, avižų kruopose, kukurūzuose, kiaušinio trynyje, žuvyje.

Vynuogėse, salotų lapuose, mėlynėse, petražolėse, slyvose, abrikosuose yra vitamino B12, kuris stiprina kraują ir regėjimą.

Vitamino C gausu brokoliuose, kopūstuose, saldžiuosiuose pipiruose, citrusiniuose vaisiuose, uogose, lapinėse daržovėse, svogūnuose, pomidoruose, špinatuose, ananasuose.

Liuteinas yra vienintelė medžiaga, kurios organizmas pats nesigamina, o maiste jo kiekiai – labai maži. Būtent liuteiną patartina įsisavinti kartu su maisto papildais.

Patarimai, norintiems kuo ilgiau išsaugoti sveikas akis:

Būtina bent kartą per metus apsilankyti okulisto kabinete, o turintiems akių sutrikimų – 2 kart per metus
Svarbu paisyti regos higienos taisyklių
Vyresniems nei 50 metų amžiaus žmonėms akispūdį patartina matuoti kartą per metus. Taip pavyks išvengti pavėluotos glaukomos pasekmių
Būtina apsilankyti pas gydytoją net po menkiausio akies pažeidimo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius