Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Universalus produktas – rauginti kopūstai

Rauginti kopūstai — išties puikus produktas. Kiek patiekalų iš jų galima pagaminti! Rauginti kopūstai — ir salotos, ir mišrainė, ir prieskoniai, ir puikus garnyras. O dar tai puikus užkandis ir įdaras pyragams. Žodžiu, iš visų raugintų produktų kopūstai — ko gero, geriausias pasirinkimas.
Rauginti kopūstai
Rauginti kopūstai / Visireceptai.lt
Temos: 2 Kopūstai Sveikata

Pagalba sveikatai

Rauginti kopūstai vertinami ne tik dėl puikaus jų skonio, bet ir dėl neabejotinos naudos organizmui. Mokslininkai įrodė, kad jie pagerina medžiagų apykaitą. Vadinasi, reguliarus raugintų kopūstų vartojimas — puikus būdas atsikratyti antsvorio ir atjauninti organizmą.
 
Tinkamai paruošti, saugomi ir naudojami rauginti kopūstai — puikus vitamino C ir B grupės vitaminų, taip pat kai kurių mineralinių medžiagų, pavyzdžiui, kalio, kalcio, fosforo druskų šaltinis. Juose daug pieno rūgšties, kuri teigiamai veikia virškinimo procesus.
 
100 g raugintų kopūstų yra 30 mg vitamino C — beveik pusė paros normos, kurios reikia žmogaus organizmui. O 100 g raugintų kopūstų sūrymo šio vitamino yra dar daugiau — net 40 mg.
 
Rauginti kopūstai mažina cholesterino kiekį kraujyje, saugo nuo aterosklerozės vystymosi, padeda susirgus inkstų, žarnyno ligomis. Juose daug B, B12 grupės vitaminų, kurie aprūpina ląsteles deguonimi, vadinasi, aktyvina smegenų veiklą ir kelia nuotaiką. Šie vitaminai stiprina kaulų raumenų audinius, kas labai svarbu dirbantiems fizinį darbą žmonėms.
 
Vitaminas B6 padeda organizmui geriau pasisavinti baltymus, todėl rauginti kopūstai kaip garnyras nepakeičiami prie mėsos. Vitaminas B3 suteikia organizmo ląstelėms energijos, didina ištvermę, mažina nuovargį.
 
Kopūstuose labai daug vitamino B5, kuris suteikia blizgesio plaukams ir stiprina nagus. Be to, jis valo dantis nuo apnašų ne blogiau nei užsieninės dantų pastos. Pagaliau raugintuose kopūstuose daug kalio, kuris šalina iš organizmo nereikalingą skysčių perteklių. Rauginti kopūstai riebiai odai, suteikia šviežumo, gydo nedidelius įtrūkimus.
 
Naujausi tyrimų rezultatai parodė, kad rauginti kopūstai mažina tikimybę susirgti krūties vėžiu. Rekomenduojama žalių arba raugintų kopūstų patiekalus valgyti 3-4 kartus per savaitę. Jie naudingi tiek moterims, tiek vyrams, kuriuos apsaugo nuo šlapimo pūslės vėžio. Bent tris kartus valgant kopūstų patiekalus per savaitę net 33-74 proc. sumažėja rizika sirgti plaučių vėžiu.
 
Rauginame pagal taisykles
 
Žinoma, kiekviena šeimininkė raugia kopūstus savaip, tačiau yra tam tikros taisyklės, kurias naudinga žinoti visiems. Tad įsiklausykime į žinovų patarimus.
 
* Jeigu jūs nusprendėte rauginti kopūstus, geriau imti kietas vėlesnių veislių gūžes. Pirmiausia nuo gūžių nuvalykite viršutinius žalius ir purvinus lapus. Paskui supjaustykite rankomis arba pjaustykle. Juostelės turi būti siauros, ne platesnės nei 5 mm. Taip pat gūžes galima pjaustyti smulkiais įvairios formos gabaliukais.
 
* Druskos dėkite ją paskirstydami taip, kad 200 g pakaktų 10 kg kopūstų. Jeigu druskos mažai, kopūstai bus minkšti, netraškūs. Jeigu druskos per daug, tai, pirma, gatavi kopūstai bus per sūrūs, antra, naudingosios pieno bakterijos (kurios iš esmės ir raugina kopūstus) dėl druskos pertekliaus sulėtins savo darbą. Vietoj jų pradės daugintis kiti, nepageidaujami mikroorganizmai, ir kopūstų skonis bus prastas.
 
* Kopūstai bus puikaus skonio, jeigu įdėsite 50 g cukraus 10 kg kopūstų.
 
* Po to, kai kopūstai pasūdyti ir prispausti svarmens, ant apskritimo atsiranda putų, kurias reikia reguliariai nuimti. Kad rūgimas būtų normalus, pirmas dvi tris dienas laikykite kopūstus kambaryje 18-20 laipsnių temperatūroje, paskui perneškite į šaltą vietą, kur temperatūra siekia apie nulį. Tokiomis sąlygomis pieno rūgštis kaupsis po truputį, ir kopūstai bus labai skanūs. Rūgimo procesas baigtas, kai ant paviršiaus neatsiranda putų, o sūrymas yra skaidrus.
 
* Tam, kad kopūstuose nesikauptų nemalonaus kvapo dujų ir kartumo, rauginimo metu juos reikia kelis kartus iki dugno pradurti švariu mediniu arba plastmasiniu pagaliuku. Jeigu atsiranda pelėsių, juos reikia atsargiai nuimti, o medžiagą, dangtelį ir svarmenį perplauti verdančiu vandeniu ir vėl uždėti.
 
* Jeigu jūs norite užraugti sveikas gūžes, būtinai įpjaukite kryžmai jų kotus.
 
* Dvi trys nedidelės raudonųjų kopūstų gūžės, sudėtos tarp pjaustytų baltųjų kopūstų, nudažys sūrymą rausva spalva.
 
* Džiovinti krapai arba obuoliai, supjaustyti griežinėliais, suteiks kopūstams malonų skonį.
 
* Žmonės pastebėjo, kad ilgiau išsilaiko tie kopūstai, kurie buvo raugiami per jaunatį, o greitam vartojimui tinkami ir per pilnatį raugti kopūstai.
 
Ne vien su morkomis
 
Daugelis šeimininkių kopūstams rauginti naudoja tik morkas, taip nuskurdindamos savo stalą. Ruošiami kopūstai su obuoliais ir spanguolėmis, bruknėmis ir kmynais, su lauro lapais, anyžiais, saldžiaisiais pipirais, su burokėliais, pastarnokais ir marinuotais grybais. Prieskonius kopūstams rauginti galima naudoti įvairius, tarpusavyje juos derinant. Morkos ir pastarnokai valomi ir pjaustomi plonais griežinėliais arba šiaudeliais. Obuolius pageidautina naudoti nedidelius, geriausia antaninius. Tačiau tinka ir tvirti rūgščių veislių obuoliai. Uogas ir lauro lapus pakanka perrinkti ir išplauti. Iš saldžiųjų pipirų ankščių išimami sėklalizdžiai, pipirai perplaunami ir supjaustomi juostelėmis. Jeigu kopūstai rauginami su burokėliais, pastaruosius reikia nulupti ir nepjaustytus sudėti ant dugno. Kai prieskoniai paruošti, sumaišykite juos su pjaustytais arba kapotais kopūstais ir druska, sudėkite į medinę statinaitę arba emaliuotą indą, uždenkite mediniu skrituliu ir ant viršaus uždėkite svarmenį. Tai reikalinga tam, kad kopūstai būtų gerai suslėgti, tuomet jie ilgiau išlaiko savo skonį ir maistingąsias medžiagas.
 
Prieskonių kiekis 10 kg kopūstų: morkų — 200 g, obuolių — 800 g, spanguolių arba bruknių — 200 g, kmynų arba anyžių — 5 g, lauro lapų — 3 g, saldžiųjų pipirų — 1 kg, pastarnokų — 300 g, marinuotų grybų — 1 kg, burokėlių — 1 kg.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius