-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užmaršumas: liga ar natūralus senėjimo procesas?

VšĮ Kauno Dainavos poliklinika kviečia visus vyresnio amžiaus žmones pasitikrinti: ar Jūsų užmaršumas yra liga, ar natūralus senėjimo procesas.
Galva
Galva / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 2 Atmintis Senėjimas

Pasaulinės Alzheimerio ligos dieną – rugsėjo 21 d. nemokamai bus atliekamas atminties testas visiem žmonėms, nepriklausomai nuo to, kuriai gydymo įstaigai jie priklauso. Šis atminties testas padės socialiniams darbuotojams išsiaiškinti: ar atminties praradimas yra natūralus senėjimo procesas, ar galima liga.

Poliklinikai priklausantiems pacientams, esant ryškiems atminties sutrikimams, papildomai bus teikiamos neurologo konsultacijos bei atliekami kompiuterinės tomografijos tyrimai. „Mūsų poliklinikoje užtikrinama pilna diagnostika ir pacientams nereikia keliauti iš vienos įstaigos į kitą. Čia visos reikalingos specialistų konsultacijos ir tyrimai atliekami vienoje vietoje“ – kalbėjo poliklinikos direktorius Giedrius Andziukevičius.

Alzheimerio liga serga daugiau nei pusė žmonių, turinčių atminties sutrikimų. Ligos pradžioje simptomų gali ir nebūti, todėl labai svarbi ankstyva diagnostika. Susirūpinti reikėtų, jeigu vyresnio amžiaus artimieji vis dažniau užmiršta, užduoda tuos pačius klausimus, sunkiai reiškia mintis, praranda laiko ir erdvės pojūtį, turi sunkumų atliekant kasdienes užduotis. Ypač vyresnio amžiaus žmonės dažnai skundžiasi prastėjančia atmintimi, trinkančiais įgūdžiais, kalba, suvokimu. Dažniausiai Alzheimerio liga serga 65–85 metų amžiaus žmonės, tačiau, specialistai teigia – liga gali pasireikšti ir anksčiau.

Labai svarbu, kad artimieji atkreiptų dėmesį į senolių elgesio pakitimus ir kreiptųsi pagalbos. „Ankstyva diagnostika leidžia efektyviau gydyti ligą. Šiuo metu bendradarbiaujame su šeimos gydytojais, jog šie atkreiptų pacientų dėmesį į artimųjų elgsenos sutrikimus ir, jei reikia, atvestų pasitikrinti. Taip siekiame ankstyvos Alzheimerio ligos diagnostikos“ – kalbėjo Dainavos poliklinikos Psichikos centro vadovė Santa Sajauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius