-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dizainerių kūriniai prikėlė XX a. pradžios lietuvių erotiką (nuotraukos)

Vilniuje įsikūrusioje dizaino galerijoje ir parduotuvėje „Daiktų viešbutis“ ketvirtadienio vakarą buvo pristatyta dizainerių Jolantos Rimkutės, Ievos Ševiakovaitės ir Edvardo Kavarsko kūrinių paroda „Obsceniška“. Šia paroda dizaineriai užsimojo įrodyti, kad lietuvių tautą drąsiai galima vadinti erotiška.
Dizaineriai J.Rimkutė, I.Šiaviakovaitė ir E.Kavarskas
Dizaineriai J.Rimkutė, I.Šiaviakovaitė ir E.Kavarskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Kolekcijos pristatymo akimirka
Kolekcijos pristatymo akimirka
Kolektyvo „LT-identity“ dizainerės bei prie jų prisidėjęs grafikos dizaineris sukūrė drabužių bei dizaino elementų kolekciją, kurios tematika – XX a. pradžios lietuvių erotika. Pats parodos pavadinimas „Obsceniška“ (lotynų kalba obscenus – nepadoru, nešvanku) byloja apie jos turinį.

Pernai metų rudenį kilusią idėja šįvakar jau įgyvendintą pristatė pats idėjos autorius, grafikos dizaineris. E.Kavarskas.

„Kartą prisiminiau ketureilį „Švelnios rankos glosto varpą, vyrai, kibkime į darbą“, ir tai mane paskatino nuvažiuoti į Lietuvių literatūros ir tautosakos institutą ir paieškoti panašių pavyzdžių. Mus visą laiką kaltina, kad esame neerotiški. Kai į institutą nuvykome su Jolanta, pirmoji jos ištraukta kortelė buvo su žodžiais „Jūs mergaitės, jūs nelygios, vienos brangios, kitos pigios“, – prisiminė E.Kavarskas.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Kolekcijos pristatymo akimirka
Kolekcijos pristatymo akimirka

Dizainerių darbuose XX a. pradžios lietuvių erotika, flirtas buvo perteikiamas šiuolaikiškai – talalinių – satyrinių liaudies dainų – posmai nugulė ant marškinėlių, o su vyriškumu ir moteriškumu siejami augaliniai motyvai papuošė stalą-paveikslą, pagalvėles, medžiaginius maišus.   

Dizainerės J.Rimkutė ir I.Ševiakovaitė lietuvių erotikos idėją ketina plėtoti šiais metais vyksiančioje „Mados infekcijoje“. 

„Lietuviai turi labai įdomų švenčių miksą – tik dvi dienos skiria Valentinos dieną ir Vasario 16-ąją. Vieną dieną švenčiame meilę artimui, po dienos – meilę nepriklausomybei. Abi meilės rūšis ir pamėginome sujungti savo darbuose“, – kalbėjo J.Rimkutė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius