Gąsdina brutali aistra

Sveika Ramune. Esu pasimetusi ir sunerimusi. Įsitraukiau į labai keistą santykį. Iš pradžių mane tas žavėjo: seksas visur ir visada, be ribų, visiškas pasiutimas iki išprotėjimo. Ilgainiui draugui vis reikėdavo kažko intriguojančio ir dar rafinuotesnio. Jis mėgsta nepadoriai kalbėti sekso metu, nori, kad tenkinčiau jo keisčiausius įgeidžius.
Ramunė Pajuodytė.
Ramunė Pajuodytė-Milašienė / G.Kropio nuotr.

Iš pradžių aš pasiduodavau jo aistrai ir beribei fantazijai, bet pastaruoju metu man tai darosi atgrasu, nenatūralu. Norisi švelnumo ir paprastumo. Mane žeidžia, kai jis vadina mane kekše, kandžioja, plėšo rūbus ir pan. Dažniausiai jis nori sekso iškeikęs mane, o man tada visiškai to nebesinori. Jis nebepalieka manęs ramybėj. Bijau jo. Kaip aš turėčiau elgtis? Kristina.

Sveika, Kristina. Tikrai įpuolei į spąstus. Tavo aprašyti santykiai primena aukos ir persekiotojo šokį. Jūsų ryšyje dominuoja galia, prievarta, pažeminimas, o ne meilė. Aistra persmelkta brutalumo, o seksas tapo priemone išlieti pyktį, „išsikrauti“, o ne išreikšti artumą, intymumą. Kai mylimasi iš pykčio, o mylėtis yra tolygu „turėti“, seksas yra veikiau būdas išreikšti agresijai, „užvaldyti“, pajungti partnerį savo valiai. Žinoma, santykyje dažnai atsispindi tam tikra prieštara, abu pradai – tiek eroso, tiek agresijos – žmonės aistros įkarštyje mylisi šiek tiek agresyviai. Tai mylėjimuisi suteikia rafinuotumo, žaismingumo. Visgi tokiame mylėjimesi nė su žiburiu neaptiksime jokio žiaurumo ar prievartos atspalvio, noro sužeisti ar pažeminti kitą.

Tavo aprašyti santykiai primena aukos ir persekiotojo šokį.Taigi, vienas persekioja, kitas paklūsta, vienas kankina, kitas kenčia, vienas žemina, kitas leidžia žeminti. Tas, kuris žemina, tuo pačiu pažemina ir save, tas, kuris žeminasi, pažemina ir kitą. Tai destruktyvus santykis, pavojingas abiejų partnerių orumui ir savigarbai. Už tai, kas vyksta tavo santykiuose, esi atsakinga ir tu pati, Kristina, ne tik tavo draugas. Pagalvok, kada tu pati išprovokuoji draugą, kokiu savo elgesiu palaikai tokį santykių modelį. Toks ryšys visada verčia degraduoti, aukojama savivertė ir net drįsčiau teigti, kenkiama savo tapatumo jausmui. Tokiame santykyje tu jautiesi išnaudojama, niekinama, nesaugi. Auka ir persekiotojas neretai pradeda nekęsti savęs ir jausti, kad ir yra verti tik tokių santykių, niekaip negali išsivaduoti iš ydingo kankinimų rato. Išeiti iš sadomazochistinių santykių dažnai yra labai nelengva, nes tokie santykiai tiesiog užvaldo, pririša žmogų. Tau turbūt teko matyti kokį nors apie tai pasakojantį filmą.

Kas verčia tave, Kristina, įsiteikti draugui ir tenkinti jo savininkiškas užgaidas? Ką tau šis santykis primena, kur dar, kokiuose santykiuose tu panašiai jauteisi: išsigandusi, nesaugi, skaudinama? Kokį scenarijų tu dabar atkartoji? Ar tau jis pažįstamas, o gal tai tavo mamos, močiutės elgesio stilius? Kas tau trukdo pasakyti „ne“, „stop“ tokiam santykiui, bendravimui, kuris tau yra nepriimtinas, tave žemina, smukdo?

Pradėk gerbti save ir saugoti savo ribas, neišduok savęs. Primink sau, kad esi verta pagarba ir meile grįstų santykių, sėkmės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius