-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sėdėti – jauku ir patogu

Ar kada nors susimąstėte, kiek laiko praleidžiate sėdėdami? Krypsta stuburas, prastėja kraujotaka, atrofuojasi raumenys. Norite to išvengti? Pasirinkite tinkamą kėdę.
Svarbu išsirinkti tinkamą kėdę.
Svarbu išsirinkti tinkamą kėdę. / Photos.com nuotr.
Temos: 2 Stuburas Kėdė

Įsitaisykite patogiai

Kėdžių įvairovė stulbina: skirtingų spalvų, audinių, mechanizmų; skirtos vaikams, paaugliams, tik moterims ar pritaikytos visai šeimai. „Kiekvienas turėtų išsirinkti sau pačią tinkamiausią kėdę, — sako Daiva Žvikienė, UAB „Vildika“ padalinio „Kėdžių centras“ direktorė. — Kėdes reikėtų „matuotis“ kaip batus: atsisėsti, pasėdėti, pajudėti jose. Kartą moteris net mezginį į mūsų prekybos saloną atsinešė: pamezgė, atsisėdusi ant kiekvienos kėdės, šiaip pasėdėjo, palygino pojūčius ir tik tada įsigijo tinkamiausią ir labiausiai patinkančią kėdę.“

Ypač atsakingai reikėtų rinktis tas kėdes, kuriose praleidžiate daug laiko — darbui su kompiuteriu, darbo kambariui, jei dirbate specifinį sėdimą darbą. „Nors odinės darbo kėdės atrodo itin solidžiai, tačiau ilgai tokioje kėdėje išsėdėti išties sunku: vasarą drabužiai lips prie odinio kėdės paviršiaus, o žiemą ant tokios kėdės sėdėti bus vėsu, — tikina D. Žvikienė. — Todėl žmonėms, daug laiko praleidžiantiems prie darbo stalo, patariame rinktis odos pakaitalo (eko odos) arba specialių audinių baldus.“

Jei „pasimatavote“ kelias kėdes, pasirinkote tinkamą spalvą ir medžiagą, metas pardavėjo pasiteirauti ir apie įmontuotus mechanizmus. „Darbo kėdėse dažniausiai montuojami kontaktinis, tiltinis, sinchroninis ir multiblokinis valdymo mechanizmai, — aiškina direktorė. — Kėdė su kontaktiniu mechanizmu yra beveik nereguliuojama. Vienintelė detalė, kurią galima pritaikyti prie savo kūno formų, yra rankenėle koreguojamas atlošo kampas. Tokia kėdė mažiausiai tinka ilgam sėdėjimui.“

Tiltinis mechanizmas turi vieną darbui skirtą padėtį, t.y. kėdės atlošas stabiliai sujungtas su sėdimąja dalimi. Taip pat tokia kėdė turi svyravimo mechanizmą — norint atsipūsti, joje galima šiek tiek pasvyruoti. Šio tipo kėdės taip pat nėra tinkamos ilgai dirbti.

„Tinkamiausios ilgam sėdėjimui yra sinchroninio mechanizmo kėdės, — pataria D. Žvikienė. — Šių kėdžių nugarėlė ir sėdimoji dalis nėra tarpusavyje susijusios, todėl kiekviena į žmogaus judesius reaguoja atskirai. Šioje kėdėje galima fiksuoti ne mažiau kaip keturias padėtis, tad pritaikyti prie savo poreikių tokį baldą itin lengva.“

Multiblokinis mechanizmas dažniausiai montuojamas vadovams skirtose kėdėse, kurias fiksuoti galima ne mažiau kaip keturiose pozicijose. Pats mechanizmas labai panašus į tiltinį, bet vos sudėtingesnis ir, žinoma, brangesnis.

Kėdes reikėtų „matuotis“ kaip batus: atsisėsti, pasėdėti, pajudėti jose. Kartą moteris net mezginį į mūsų prekybos saloną atsinešė: pamezgė, atsisėdusi ant kiekvienos kėdės, šiaip pasėdėjo, palygino pojūčius ir tik tada įsigijo tinkamiausią ir labiausiai patinkančią kėdę. Tikina D.Žvikienė.

Vaikams ir paaugliams

Vaikams ir paaugliams skirtos kėdės dažniausiai išsiskiria tuo, kad gaminamos be parankių. Pastarųjų mažiesiems tiesiog neprireikia, o dažnai net ir trukdo laisvai judėti ar patogiai atsisėsti prie stalo.

„Labai didelė klaida, jei kėdė vaikui renkama išaugimui, — pastebi D. Žvikienė. — Dar blogiau, jei nereguliuojamą kėdę rinksite visiems šeimos nariams. Taip sutaupytų litų vėliau gali prireikti vizitui pas ortopedus. Todėl reikėtų arba įsigyti visiems šeimos nariams po tinkamą kėdę, arba paieškoti „Šeimos kėdės“ su specialiu reguliuojamu mechanizmu. Tokią kėdę nesunkiai pritaikysite ir mažajam šeimos nariui, ir dideliam tėčiui ar išstypusiam paaugliui.“

Kaip vieną iš tokių kėdžių pavyzdžių D. Žvikienė mini Vokietijos gamintojo „Top Star“ gaminamą šeimyninę kėdę. Ji turi specialų nugarėlės reguliavimo mechanizmą, kuris, pagal poreikį, arba pritraukiamas arčiau sėdimosios dalies, arba pastumiamas toliau. „Šias kėdes renkasi ir įmonių vadovai — pasikeitus darbuotojui, nebūtina rinkti naujos patogios darbo kėdės, ją tiesiog galima pritaikyti prie naujo darbuotojo poreikių“, — tikina ekspertė.

Vaikams ypač patinka ortopedinės kėdės be atlošų. Pasak D. Žvikienės, vaikai dažnai sėdi po savimi parietę kojas, o ortopedinėje kėdėje ir yra atkartojamas natūralus vaikų sėdėjimo būdas — taip sėdint stuburas savaime išlieka tiesus.

„Prisimenu atvejį, kai tėvai atvedė paauglę dukrą į saloną įsigyti ortopedinės kėdės, tačiau mergaitė, vos į ją pažiūrėjusi, stipriai papurtė galvą — ją atgrasė neįprasta kėdės išvaizda, — prisimena pašnekovė. — Tačiau kai mergina atsisėdo ant tos kėdės, nulipti jau nebenorėjo. Vėliau net užsiminė tėvams, kad turės kuo išsiskirti iš bendraamžių. Iš tiesų, šios ortopedinės kėdės išvaizda yra labai neįprasta.“

Beje, tokia kėdė tinka ne tik vaikams ar paaugliams, bet ir suaugusiesiems.

Ypač šios kėdės gelbsti stuburo problemų turintiems žmones. Be to, jas nesunku kompaktiškai susidėti, todėl daug keliaujantys žmonės jas vežiojasi su savimi.

Specialiai pritaikyta

Vokietijos darbo ir socialinių reikalų ministerija yra atlikusi tyrimą ir pateikusi duomenų, rodančių, jog stuburo, raumenų, kraujagyslių ligos atneša šalies ekonomikai didelių nuostolių: žmonės neateina į darbą, turi vykti pas gydytojus, atlikinėti gydomąsias procedūras, pirkti brangius vaistus. Tyrimo išvadose teigiama, jog investicija į teisingą sėdėjimą skatinančias kėdes atsiperka per labai trumpą laikotarpį, tad pasirūpinti savimi ir savo darbuotojais reikėtų jau šiandien.

„Specialiai pusiau stovimą darbą dirbantiems žmonėms kuriamos kėdės, kurių sėdimoji dalis primena balną. Tokias kėdes noriai naudoja visažistai, kirpėjai, stomatologai ir kitų specifinių profesijų atstovai“, — pastebi D. Žvikienė. Pasak gydytojų ortopedų, šias balną primenančias kėdes noriai renkasi Suomijos stomatologai. Juk stomatologai turi nuolat būti pasilenkę prie paciento, o šios kėdės pertvarko raumenų apkrovimą taip, kad patogu būtų sėdėti pusiau sėdomis, o šlaunys patogiai remtųsi į specialią kėdės sėdimąją dalį.

„Tokios kėdės yra labai aukštos, todėl taip pat tiktų priimamajame dirbantiems žmonėms, kurių stalai yra aukštesni nei įprasta“, — sako specialistė.

Nepriklausomai nuo darbo specifikos atskirai savimi pasirūpinti turėtų moterys. Pirma, jų dubuo platesnis nei vyrų, tad šioje vietoje kėdė turėtų turėti geresnę atramą. Antra, moterims skirtas baldas galėtų turėti specialiai suformuotą atlošą, apgaubiantį ir paremiantį apatinę nugaros dalį.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius