Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Australijos televizijos sprendimas atšaukti satyrinę laidą apie Britanijos karališkąsias vestuves išprovokavo protestus

Žiniasklaidos laisvės gynėjai šeštadienį pasmerkė sprendimą atšaukti vieną satyrinę Australijos televizijos laidą, kurioje planuota pasišaipyti iš Didžiosios Britanijos karališkųjų vestuvių.
Kate Middleton ir Princas Williamas karietoje
Kate Middleton ir Princas Williamas karietoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip pranešama, televizija atsisakė transliuoti šią laidą, paklusdama karališkosios šeimos pareigūnų reikalavimui, o kritikai šį faktą vadino nerimą keliančiu pavyzdžiu.

Paryžiuje įsikūrusi žiniasklaidos teisių organizacija „Žurnalistai be sienų“ (RSF) pareiškė smerkianti britų nacionalinio transliuotojo BBC ir televizijos naujienų agentūros „Associated Press Television News“ (APTN) sprendimą „cenzūruoti satyrinius reportažus“ apie karališkąsias vestuves, kuriuos sukūrė Australijos komikų grupė „The Chaser“.

Šis komikų kolektyvas pagarsėjo, kai vienam jo nariui pavyko apeiti Azijos ir Ramiojo vandenyno ekonominio bendradarbiavimo organizacijos (APEC) viršūnių susitikimo saugumo priemones ir įsiveržti vilkint tarptautinio teroristų tinklo vadovą Osamą bin Ladeną vaizduojantį kostiumą.

„The Chaser“ taip pat planavo laidyti nepagarbius komentarus per princo Williamo ir Kate Middleton vestuvių tiesioginę transliaciją per BBC, tačiau komikai buvo priversti atsisakyti šių planų – kaip pranešama, įsikišus karališkosios šeimos atstovams.

Daugelis šaltinių nurodė, kad Klarenso rūmai, kurie yra princo Williamo tėvo princo Charleso oficialus biuras, paskutinę minutę pakeitė transliacijos sąlygas, uždrausdami ją naudoti bet kokiai komedijai ar satyrai.

BBC pagrasino Australijos visuomeninei televizijai ABC, rodančiai „The Chaser“ laidas, nebeleisti transliuoti vestuvių, jeigu nebus laikomasi naujųjų sąlygų.

„Satyra yra svarbus kalbos laisvės elementas demokratinėje šalyje, – sakoma RSF pranešime. – Šis kišimasis į Australijos transliuotojų darbą siunčia netinkamą žinią daugeliui šalių, kuriuose teisė parodijuoti nuolat draudžiama.“

„BBC ir karališkajai šeimai derėjo parodyti didesnį pakantumą ir galbūt didesnį humoro jausmą“, – pridūrė „Žurnalistai be sienų“.

RSF pasveikino „The Chaser“ už tinkamą reakciją į šią padėtį. Komikai pasiuntė šmaikštų laišką Britanijos karalienei Elizabeth II, prašydami „atidėti laidos egzekuciją“, nes šiai transliacijai buvo ruoštasi tris mėnesius.

VIDEO: The Chaser - The Prince's Speech (King's Speech Parody)

Australijos užsienio reikalų ministras Kevinas Ruddas praeitą savaitę taip pat paragino BBC „pralinksmėti“ ir įvertinti „australų humoro jausmą“.

„The Chaser“ šeštadienį vaizdo įrašų portale „YouTube“ paskelbė kai kurias ištraukas iš savo „reportažų“, planuotų rodyti per karališkųjų vestuvių transliaciją. Rodant laidos titrus, fone matėsi suvenyrinė vestuvių lėkštė, į kurią buvo kraunamos troškintos pupelės ir skrebučiai.

Viename reportaže į ištraukas iš vestuvių ceremonijos buvo įterpti interviu su Libijos sukilėliais, rodomos klykiančios afganės ir nukentėjusieji nuo Japoniją nuniokojusio cunamio.

Kalbant vienai japonei nukentėjusiųjų evakuacijos centre, titrai anglų kalba skelbė „Nebegaliu miegoti. Mano mintys sukasi vien apie Kate suknelę.“

Tuo tarpu internautų komentarai apie šiuos siužetus buvo gana šalti.

„Klarenso rūmai teisingai nusprendė. Peržengta riba“, – komentatorius Jasonas Franklinas parašė socialiniame tinkle „Twitter“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius