-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

A.Mamontovas mini jubiliejų: 55-ios vasaros, nepamirštamas susitikimas ir šventė miške

Šią rugpjūčio 23-iąją ypatingą sukaktį – 55-ąjį gimtadienį – mini viena ryškiausių Lietuvos muzikos pasaulio asmenybių Andrius Mamontovas. Šalyje turbūt nėra žmogaus, kuris nežino šio vardo ir pavardės – su jo dainomis užaugo ne viena karta. Jubiliejaus proga muzikantas ir aktorius portalui 15min sutiko paatvirauti apie prabėgusius metus, gimimo dienos reikšmę ir gyvenimą pakeitusią dovaną.
Andrius Mamontovas
Andrius Mamontovas / Luko Griciaus, asmeninio albumo nuotr., kadras iš spektaklio „Hamletas“

„Man tai yra 55-ta vasara gyvenime“, – kalbėdamas apie savo gimtadienį teigė Andrius Mamontovas. Būtent taip jis skaičiuoja bėgantį laiką – vasaromis.

Andrius nėra iš tų, kurie į gimimo datą numoja ranka. Rugpjūčio 23-ioji muzikantui – sutartinis atskaitos taškas, kartais priverčiantis susimąstyti, pasidaryti išvadas. O šiemet sau svarbią dieną jis žada praleisti gryname ore, skanaudamas picas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Andrius Mamontovas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Andrius Mamontovas

„Džiaugiuosi buvimu šiame pasaulyje ir galimybe užsiimti tuo, ką mėgstu, kurti muziką ir koncertuoti. Mano gimtadienis dažniausiai švenčiamas šeimos rate, tiesa, keliskart esu grojęs koncertą, tai buvo smagus būdas sutikti šią dieną. O šiemet atvažiuos mama, brolis su šeima, mes užsisakysime kelias picas ir pasėdėsime miške“, – 15min pasakojo A.Mamontovas.

Visgi muzikantas neslepia, kad šventines nuotaikas paveikė pastarieji pasaulio įvykiai.

„Kokie buvo mano 55-ieji metai? Tikriausiai, panašūs kaip ir visiems žmonėms – nuo vasario mėnesio pilni nerimo dėl įvykių Ukrainoje. Čia yra ryškiausias praėjusiųjų metų įspūdis – daug abejonių, ar verta rengti koncertus tokiame kontekste“, – paklaustas apie prabėgusius metus, 15min teigė Andrius Mamontovas.

Tiesa, atlikėjas pridūrė, kad laikui bėgant kiek apsiprato gyventi su tuo, kas šiuo metu vyksta: „Tiesiog žiūriu, ką galiu geriausiai, kuo galiu padėti ir prisidėti – aukoju, skatinu kitus aukoti, rengiu koncertus. Iš to, ką uždirbu, vėl aukoju, seku žinias. Nuotaikos sumaišytos, todėl sunku kaip nors vienareikšmiškai įvardyti. Šiuo metu gan optimistiška įvykių Ukrainoje eiga kare su Rusija – pasiekia viena kita kokia nors geresnė žinia apie taiklius šūvius į svarbius priešo taškus.“

Viktorijos Makovskajos nuor./Andrius Mamontovas
Viktorijos Makovskajos nuor./Andrius Mamontovas

Yra žmonių, kurie nemėgsta savo gimtadienių. O pats Andrius patikino nepriklausantis jokiai kategorijai – nei mėgsta, nei nemėgsta.

„Ši diena yra tiesiog sutartinis laiko atskaitos taškas, kaip ir Naujieji. Gimtadieniais mes pažymime, kiek vasarų arba žiemų pragyvenome. Man tai yra 55-ta vasara gyvenime. Labiau matuoju taip.

Nesureikšminu. Kartais būna, kad iš viso nieko nejaučiu, kartais ką nors apsvarstau, pagalvoju, kad yra nugyventas tam tikras laikas, pasidarau kokias nors išvadas, pamąstau apie planus. Šį kartą pastiprintai apie tai negalvoju“, – 15min tęsė muzikantas.

Kai kalba pasisuko apie dovanas, Andrius neslėpė – jam visada gera gauti ką nors gero. Vis dėlto šiemet teigė neturintis specialaus prašymo: „Būna kokie nors dalykai, kurių tiesiog reikia, bet mano žmona nesikiša į muzikos instrumentų ar prietaisų pasaulį, tad tuos dalykus perku pats. Paprastai dovanos būna kokios nors naudingos gyvenime ar buityje.“

Andrius portalui 15min įvardijo ir įsimintiniausią dovaną, kokią kada nors yra gavęs. Tai – jam būnant 29-erių įvykęs susitikimas su režisieriumi Eimuntu Nekrošiumi.

Meno forto nuotr./Spektaklis „Hamletas"
Meno forto nuotr./Spektaklis „Hamletas"

„E.Nekrošius pats nežinodamas apie mano gimtadienį jo išvakarėse pasiūlė Hamleto vaidmenį. Manau, kad tai yra pati didžiausia ir vertingiausia dovana, kokią kada nors esu gavęs per gimtadienį. Tai atvėrė duris į visiškai kitą gyvenimo etapą, į kitą pasaulį.

Tada Nekrošius, kai mane pakvietė, patylėjo ir tarė – sutik, butą nusipirksi. Viskas išsipildė“, – šypsojosi jubiliatas, prisimindamas dieną prieš 26-erius metus.

Andrius Mamontovas džiaugiasi ir dėl po dvejų pandemijos metų grįžusių renginių, ir dėl koncertų. Nors vasara dar nesibaigė, tačiau muzikantas savo gerbėjus jau paskatino susimąstyti, ką šie veiks per Kalėdas. Neseniai jis pranešė apie perkeltą koncertą – rugsėjo 3 dieną „Avia Solutions Group“ arenoje Vilniuje planuotas šou visgi vyks gruodžio 25-ąją Kauno „Žalgirio“ arenoje.

Vasaros sąskaitoje dar taip pat liko koncertų – Andrius savo programą sugros rugpjūčio 26-ąją, Jono Kalnelyje, Klaipėdoje, kur, kaip teigė, tam tikra prasme pratęs ir savo gimtadienį.

„Muzikantams, aktoriams, visiems, kurie užsiima scenos menais ir renginiais, dažniausiai poilsio dienos yra tada, kai normaliems žmonėms – darbo dienos. Šventes dažnai tenka sutikti scenoje, dovanojant kitiems šventę. Pavyzdžiui, ir Naujuosius sutikau Palangoje, grodamas. Šįkart taip sutiksiu Kalėdas Kaune, su muzikantais ir visais svečiais, kurie ateis. Norisi padaryti šventišką koncertą, pilną gero garso ir įspūdingų vizualinių efektų“, – 15min sakė pašnekovas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./„Midsummer Vilnius 2021“: Andrius Mamontovas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./„Midsummer Vilnius 2021“: Andrius Mamontovas

Ruduo, anot Andriaus, greičiausiai bus skirtas kelioms kelionėms. Jis žada aplankyti diasporą, groti užsienio lietuviams, pas kuriuos seniai svečiavosi: „Planuoju keliones į Vokietiją, JAV, Belgiją, Briuselį, galbūt dar kur nors. Šiuo metu gyvenu daugiau koncertinį gyvenimą.“

Nuo „Foje“ iki Gatvės muzikos dienos

1967-ųjų rugpjūčio 23-ąją Andrius Mamontovas gimė sostinėje. Vilniečiu jis save vadina ir šiandien, kur gyvena su šeima – prieš 25-erius metus žmona tapusia Inga bei dviem vaikais – Viktorija ir Andriumi.

Būdamas vos 16-os metų, 1983-aisiais jis kartu su Arnoldu Lukošiumi ir Dariumi Tarasevičiumi įkūrė grupę „Sunki muzika“. Tai – legendinės grupės „Foje“ gyvavimo pradžia.

Per 14 savo gyvavimo metų kultinis šalies kolektyvas išleido 9 studijinius, 3 koncertinius ir kelis geriausių dainų albumus. „Foje“ laimėjo visus įmanomus to meto muzikinius apdovanojimus. Iki šiol oficialiai yra parduota daugiau kaip 100 000 šios grupės albumų kopijų – tai yra vienas geriausių rezultatų nepriklausomoje Lietuvoje.

8. Foje vinilinė plokštelė
8. Foje vinilinė plokštelė

1989 metais „Fojė“ dalyvavo Lietuvos nepriklausomybę palaikiusiame festivalyje „Roko maršas“. Festivalio dalyviai reikalavo likviduoti sovietines karines bazes ir gamyklas Lietuvoje, paminėjo Molotovo–Ribentropo paktą ir jo tragiškas pasekmes. Tik šiame „Roko marše“ buvo platinamas pirmasis „Fojė“ albumas „Geltoni krantai“.

Grupė „Foje“ iširo 1997 metais. Ta proga surengė didžiausią visų laikų koncertą mūsų šalyje. Su „Foje“ sostinėje atsisveikino 60 tūkst. žmonių. Šio pasiekimo iki šiol nėra pavykę pakartoti nė vienai Lietuvos grupei.

Dar būdamas grupės „Foje“ nariu Andrius Mamontovas pradėjo savo solinę karjerą. Pirmas jo solinis debiutas – 1995 metais išleistas albumas „Pabėgimas“ – iki šiol vadinamas vienu geriausių Lietuvoje. Daugiau kaip 30 metų aktyviai muzikinėje veikloje dalyvaujančio atlikėjo diskografijoje – 13 studijinių solinių plokštelių ir dar 21 muzikinis apdovanojimas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Foje“ išsiskyrimo 20-mečio renginys
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Foje“ išsiskyrimo 20-mečio renginys

Nors Andrius yra studijavęs statybos ekonomiką, vėliau krimtęs žurnalistikos mokslus, tačiau nuo muzikos niekuomet nebuvo nutolęs. „Ir nebenoriu niekur bėgti – tai mano pašaukimas“, – yra sakęs jis.

Save A.Mamontovas ne kartą išbandė ir kaip aktorius. Jis suvaidino 4 pilno metro filmuose: „Kažkas atsitiko“, „Parodų rūmai“, „Nereikalingi žmonės“ bei „Amaya“.

Pasižymėjo ir teatro scenoje – 1997-aisiais, Andrius 29-ojo gimtadienio išvakarės sulaukė Eimunto Nekrošiaus pasiūlymo atlikti pagrindinį „Hamleto“ vaidmenį. Iš viso „Hamletas“ vaidintas 16 metų, su juo būta 72 miestuose, aplankyta per 40 valstybių. 2009 metais Andriui Mamontovui buvo įteiktas „Boriso Dauguviečio auskaras“. Nuo to laiko šis apdovanojimas skiriamas už novatoriškus sprendimus teatro scenoje.

Kaip gi be „Eurovizijos“. Andriaus Mamontovo ir jo bendraminčių dėka Lietuva šiame konkurse pasiekė iki šiol aukščiausią 6 vietą. Būtent jis subūrė garsių vyrų grupę „LT United“, kuriai Atėnuose su daina „We are the winners“ nusišypsojo sėkmė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„LT United“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„LT United“

Nuo 2007-ųjų kasmet gegužės trečią šeštadienį vykstanti Gatvės muzikos diena – taip pat Andriaus Mamontovo nuopelnas.

Pats muzikantas yra sakęs, kad nesitikėjo, jog jo inicijuota GMD pasieks tokį mastą – renginys apima daugiau nei 40 Lietuvos miestų, persikėlė ir į į kitas šalis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Mamontovas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Mamontovas

A.Mamontovas savo dėmesį skiria ir vaikams. Susirūpinęs Lietuvos mažųjų švietimu ir skaitymo įgūdžių ugdymu 1996 metais Andrius įkūrė labdaros fondą „Muzikantai vaikams“, kuris Lietuvos vaikų namams dovanojo knygų ir mokymosi priemonių.

Sprendžiant savižudybių problemą, 2009 m. savo pagalbą jis pasiūlė iniciatyvai „Nebijok kalbėti“.

Muzikanto darbai neliko nepastebėti. Andrius buvo apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu, Santarvės ordinu „Pro augenda concordia“, auksine „Jin-Jue“ taure tarptautiniame Šanchajaus kino festivalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius