Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ant JAV reperių albumo viršelio savo nuotrauką aptikusi Rūta Jankauskaitė dėl vagystės kreipėsi į advokatą

Fotografė Rūta Jankauskaitė, gerbėjams prisistatanti slapyvardžiu Marla Singer, neteko žado pamačiusi, kad jos daryta fotografija atsidūrė ant naujojo reperio Willie The Kid ir prodiuserio Bronze Nazareth albumo „The Living Daylights“ viršelio. Muzikantai iš Jungtinių Amerikos Valstijų nė neprašė fotografės leidimo panaudoti nuotrauką, apvogta pasijautusi menininkė jau kreipėsi į advokatą ir žada apginti savo teises.
Rūtos Jankauskaitės nuotrauka atsirado amerikiečių reperių albumo viršelio
Rūtos Jankauskaitės nuotrauka atsirado ant amerikiečių reperių albumo viršelio

Apie tai, kad jos daryta nuotrauka be pačios žinios papuošė amerikiečių muzikantų albumo viršelį, išskirtinių kadrų autorė R.Jankauskaitė sužinojo atsitiktinai. „Viskas prasidėjo pirmadienį, kai radome vakarėlį reklamuojantį plakatą, ant kurio be mano žinios atspausdinta mano daryta fotografija. Tada pradėjome ieškoti daugiau „skolininkų“ ir radome grupę, mano nuotrauką panaudojusią ant savo albumo viršelio“, – Žmonės.lt pasakojo menininkė.

Asmeninio albumo nuotr./Rūta Jankauskaitė
Asmeninio albumo nuotr./Rūta Jankauskaitė

Su minėto vakarėlio organizatoriais ji jau spėjo išsiaiškinti – sulaukė jų atsiprašymo. Tačiau kova su Willie The Kid ir Bronze Nazareth tik prasideda ir, panašu, bus sudėtinga.

Albumą, kurio viršelį puošia jos daryta nuotrauka, R.Jankauskaitė aptiko internete vartydama muzikinį žurnalą „Vice“. Čia albumas nufotografuotas visu gražumu. Įpykusi menininkė nedelsė imtis veiksmų ginant savo kaip autorės teises.

„Kreipėmės į patį atlikėją, tačiau bent kol kas jo atsako nesulaukiau. Tada kreipiausi į savo draugą Marką Splinterį (muzikantą, renginių organizatorių, – aut.past.). Jis dėl autorinių teisių pažeidimų jau yra kovojęs nemažai. Markas parašė advokatui, taip pat žurnalui „Vice“, kuris pats pirmasis atspausdino albumo nuotrauką. Vėliau pamatėme, kad tas pats albumo viršelis naudojamas ir interneto parduotuvėse. Žiūrėsime, kas bus toliau – realiai, muzikantus reiktų paduoti į teismą“, – svarsto fotografė.

Rūtos Jankauskaitės nuotrauka ant albumo viršelio
Rūtos Jankauskaitės nuotrauka ant albumo viršelio

R.Jankauskaitė mėgina išsiaiškinti, ar šis internete platinamas albumas išleistas ir kompaktiniame diske.  „Kaip suprantu, jie naudoja tik šį mano viršelį. Ant jo yra uždėti visi ženkliukai, įspėjantys apie keiksmažodžius, kiti ženklai. Neįsivaizduoju, iš kur jie galėjo gauti didelės rezoliucijos nuotrauką, reikalingą spausdintam viršeliui. Rodos, internete naudoja mažos rezoliucijos fotografiją, taigi gal išleisto CD nėra?“ – dvejoja menininkė.

Paklausta, ko sieks susisiekusi su muzikantais, R.Jankauskaitė tikina esanti pasiruošusi deryboms: „Bandysime tartis. Nesu godi, tačiau manau, kad kiekvieną kūrėją reikia gerbti. Jei manęs šios nuotraukos būtų paprašę, tikrai nebūčiau atsakiusi, kad ji kainuoja milijoną. Tačiau kai nuotrauka taip pasisavinama, man nepatinka. Gal jie galvoja, kad esu kažkokia mėgėja iš Rytų Europos, kuri kartais pafotografuoja? Su advokatu aiškinsimės, ką dabar galiu pasiekti. Manau, jis siūlys reikalauti kompensacijos. Aš esu už tai. Jei jie nesutiktų... Galvoju apie teismus, nors jų visai nenoriu.“

R.Jankauskaitė įsitikinusi, kad kas jau kas, tačiau muzikantai turėtų puikiai žinoti, kas yra autorinės teisės ir kūrinių kainos. „Man sunku suvokti, kodėl taip įvyko – juk jie patys yra muzikantai... Už muzikos kūrinius visada reikalaujama mokėti pinigus. Net „Youtube“ išima vaizdo įrašus, kuriuose skamba nelegali, nenupirkta muzika. Šiuos dalykus muzikantai supranta, būtent dėl to į įvykius žadu žiūrėti labai rimtai ir nuolaidų nedarysiu. Tai, kas įvyko, yra nepagarba man“, – sako R.Jankauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius