Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apie vaikų tuberkuliozę žvaigždės išgirdo iš pirmų lūpų

Trečiadienį beveik 20 Lietuvos šou pasaulio atstovų pravėrė Kauno II klinikinės ligoninės Vaikų pulmonologijos skyrius duris. Tuberkulioze sergantiems vaikams žvaigždės atvežė kalną žaislų ir vylėsi, kad jie praskaidrins ligoninėje mėnesių mėnesius leidžiančių ligonių kasdienybę. Tuo metu akcijos organizatoriai tikisi taip atkreipti visuomenės dėmesį į viešumoje „nematomą“ vaikų tuberkuliozės problemą.
Č.Gabalis, R.Cicinas, Arina ir kiti šou pasaulio atstovai aplankė tuberkulioze sergančius vaikus.
Č.Gabalis, R.Cicinas, Arina ir kiti šou pasaulio atstovai aplankė tuberkulioze sergančius vaikus. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Vaikų pulmonologijos skyriuje.
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Vaikų pulmonologijos skyriuje.

Skirtinguose miestuose gyvenančius šou pasaulio atstovus į Kauną aplankyti tuberkulioze sergančius vaikus ir paauglius pakvietė labdaros ir paramos fondo „Saulės smiltys“ steigėja Marija Dubickienė. Šios ligoninės skyrių verslininkė kartu su bendraminčiais remia daugiau nei trejus metus. Už fondo surinktas lėšas buvo nupirktas spirometras (aparatas plaučių tūriui matuoti) ir bronchoskopas (prietaisas, skirtas iki 3 metų vaikams tirti), kainavęs apie 40 tūkst. Lt.

„Tačiau anksčiau laikai buvo geresni, todėl rėmėjai – verslininkai ir politikai – paramą skirdavo dosniau. Šiuo metu labdarą žmonės dalina retai, o finansavimas ligoninei ne tik kad neišaugo, bet net sumažėjo. Todėl sugalvojome pakviesti į skyrių menininkus: jie jautresni žmonės, be to, yra matomi ir žinomi. Galbūt jų mintys sukels susidomėjimą kitiems žmonėms, kurie nutars paremti Vaikų pulmonologijos skyrių“, - sakė M.Dubickienė.

Per krizę rėmėjų sumažėjo

Akcijos rengėjai nurodė, kad šiuo metu renka lėšas naujų skyriaus palatų kosmetiniam remontui. Padaugėjus ligonių, skyrius išsiplėtė – jam perduotos kelios papildomos palatos. Nors jos nėra apleistos, tačiau atnaujinimo prašosi. Pasak M.Dubickienės, norint kad palatos taptų jaukios ir jose sveikstantiems vaikams laikas bėgtų greičiau, reikėtų perdažyti sienas, atnaujinti grindis, vonios ir tualeto patalpas, taip pat pakeisti langus – per juos rudenį ir žiemą košia vėjas.

„Priimsime bet kokią paramą. Pinigus galima pervesti į fondo sąskaitą: A.S.: LT 7300 0101 0073 5638, Kodas 300692231, AB bankas Hansabankas. Taip pat labai lauktume ir statybos įmonių, galinčių nemokamai arba pigiau atlikti remontą pasiūlymų, statybinėmis medžiagomis prekiaujančių bendrovių labdaros – dažų, teptukų ir kitokių naudingų daiktų. Žodžiu, mums tinka ne tik pinigai, bet ir „barteriai“, - sakė labdaros ir paramos fondo „Saulės smiltys“ atstovė.

Kalbinti akcijos dalyviai – šou pasaulio atstovai – stebėjosi, kad viešai apie tuberkuliozę kalbama labai mažai. Daugelis prisipažino, kad nežino pagrindinių požymių, rodančių, kad vaikas ar suaugęs žmogus serga viena ar kita tuberkuliozės forma.

Vaikai tuberkulioze išvis neturėtų sirgti!

„Man, vaiką auginančiai mamai, tuberkuliozė kelia nerimą, todėl aš visom keturiom už geras iniciatyvas ir akcijas. Tegul žmonės negalvoja, kad mes čia atėjome pasireklamuoti – mums tikrai rūpi, kad šiame skyriuje gulintys vaikai turėtų kuo geresnes sąlygas“, - sakė akcijoje dalyvavusi dainininkė Gintarė Karaliūnaitė.

Liga išgydoma, jei laiku diagnozuojama

Šiuo metu Vaikų pulmonologijos skyrius gydomi 27 vaikai, jauniausiam - 2 mėnesiai, o vyriausiems - 17 metų. Didžioji dalis sveiksta bendrose palatose. Tik trys atvira tuberkuliozės forma sergančios mergaitės gydomos izoliuotose palatose, į kurias, pasirūpinę specialiomis saugos priemonėmis, gali patekti tik medikai ir vaikų artimieji. Pasak Vaikų pulmonologijos skyriaus vedėjos gydytojos Dalios Steponavičienės, pastaraisiais metais diagnozuojama daugiau atvira tuberkuliozės forma sergančių vaikų ir paauglių. „Tačiau galbūt dėl to daugiau atvejų, kad intensyviau tiriame visus įtariamus vaikus“, - pastebėjo medikė. Pasak jos, liūdniausia, kad daugėja sunkiomis tuberkuliozės formomis sergančių vaikų: „Šia liga jie apskritai neturėtų sirgti!“. D.Steponavičienė pabrėžė, kad stereotipas esą tuberkuliozė – socialiai pažeidžiamų žmonių liga, klaidingas. „Pas mus gydėsi mergaitė, kuri tuberkulioze užsikrėtė nuo savo dėdės, kuris, nežinia dėl ko, bet nesigydė šios ligos ir vėliau ji tapo atspari vaistams. Šis vyras – buvęs pedagogas, mokyklos direktorius, negeriantis. Tačiau užkrėtė savo dukterėčią“, - vieną iš daugelio istorijų prisiminė medikė.

Medikai primena, kad užsikrėsti tuberkulioze galima bet kur, tačiau pavojingiausias tiesioginis kontaktas su žmogumi, kuris serga atvira tuberkuliozės forma. Pirmieji ligos simptomai nėra ryškūs – primena įprastą nuovargį, sumažėja apetitas, žmonės – tiek suaugę, tiek vaikai – tampa irzlūs, laikosi neaukšta temperatūra. „Be to, net 30-60 proc. tuberkulioze susirgusių vaikų iš pradžių neturi jokių ligos simptomų. Todėl kilus net mažiausiam įtarimui reikėtų kreiptis į šeimos gydytoją. Laiku diagnozuota tuberkuliozė – visiškai išgydoma. Per vėlai – įgauna sunkias formas“, - sakė D.Steponavičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius