-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ar vyras visada turi pro duris praleisti moterį: garsių žmonių nuomonės ir ką manote jūs?

Dėl tam tikrų etiketo taisyklių visi sutaria vienbalsiai. Tačiau yra ir tokių, dėl kurių kyla daugybė diskusijų. Pavyzdžiui, Monika Šedžiuvienė buvo įsivėlusi į diskusiją, ar dera vyrui nešti moters rankinę. O šį kartą Žmonės.lt pasiteiravo garsių žmonių, ar vyras visada turėtų pro duris pirmiau praleisti moterį.
Inga Budrienė, Giedrius Drukteinis, Beata Nicholson ir Vytenis Pauliukaitis
Inga Budrienė, Giedrius Drukteinis, Beata Nicholson ir Vytenis Pauliukaitis / Žmonės.lt nuotr.

Režisierius Vytenis Pauliukaitis įsitikinęs, kad vyrai turėtų praleisti moteris pro duris, tačiau šiuolaikinės damos, pasak V.Pauliukaičio, yra savarankiškos, tad atsidaryti duris gali pačios ir joms nesvarbu, kas pirmas pro jas žengs.

„Mano jaunystėje turėdavo praleisti ir dabar turėtų praleisti, bet dabar moterys įsižeidžia. Aš pats esu gavęs pastabų dėl to, kad praleidžiu. Sako, kad pati gali duris atsidaryti… Čia priklauso nuo moters emancipacijos (kabutėse) lygio. Visur, kur yra sudėtingiau, vyras turėtų padėti moteriai, bet kuriuo atveju“, – Žmonės.lt sakė V.Pauliukaitis.

TAIP PAT SKAITYKITE: Monika Šedžiuvienė įsivėlė į ginčą feisbuke: ar dera vyrui nešti moters rankinę?

V.Pauliukaitis įsitikinęs, kad yra tam tikrų išimčių, kuomet vyras turėtų pro duris žengti pirmas.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Vytenis Pauliukaitis
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Vytenis Pauliukaitis

„Kuomet teatre ieškoma vieta, vyras eina pirmas. Kuomet įeina į restoraną ir ieško, kur atsisėsti, tuomet irgi pirmasis žengia vyriškis, dar laiptais lipant vyras turi moterį prilaikyti, paduoti jai ranką. Taip pat, lipant į troleibusą reiktų jai padėti. Viskas priklauso nuo situacijos“, – pasakojo V.Pauliukaitis.

O štai Kauno verslininkė Inga Budrienė kur kas griežtesnės nuomonės. Moteris kategoriškai teigia, kad jokių išimčių būti negali, o vyrai visuomet turi praleisti moteris.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Inga ir Darius Budriai
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Inga ir Darius Budriai

„Žinoma, ne tik turėtų praleisti, bet ir privalo praleisti moterį pro duris. Čia net klausimų negali kilti. Tokių vyrų, kurie manęs nepraleistų pro duris, dar gyvenime neteko sutikti. Vyras damai duris turi atidaryti ir pro jas praleisti pirmą visuomet ir tam nėra jokių išimčių, man taip atrodo“, – Žmonės.lt pasakojo I.Budrienė.

TV laidų vedėja, kulinarinių knygų autorė Beata Nicholson norėtų, kad vyras ją praleistų pirmą, tačiau niekuomet garsi moteris to nesureikšmino.

„Manau, kad turėtų vyras praleisti moterį. Bet jeigu moteris neša sunkų nešulį, jis turėtų praeiti pirmas, atidaryti ir palaikyti duris. Bet kokiu atveju, niekada nekreipiu dėmesio į tokius dalykus, tokių nutikimų nesureikšminu. Vis dėlto man visuomet malonu, kai vyrai atidaro duris, praleidžia moterį, nuvelka jai paltą“, – sakė Beata.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Beata Nicholson
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Beata Nicholson

Etiketo žinovas Giedrius Drukteinis Žmonės.lt papasakojo, kaip yra iš tiesų. Pasak jo, daugybė situacijų turi išimčių, o tik tikras džentelmenas tų išimčių paiso.

Vis dėlto etiketo žinovas teigia, kad verta atsigręžti į žmonijos praeitį, kad tam tikros etiketo taisyklės būtų suprantamos. Moterų praleidimas pro duris – ne išimtis.

„Žiūrint, ką laikysi durimis. Ar tokias, kurias reikia stumti, ar tas, kurios yra traukiamos. Taip pat, egzistuoja toks paradoksas, kalbant apie liftą. Pagal visas etiketo taisykles, jeigu liftas yra aukštai, pirmasis į jį turi eiti vyras. O jeigu liftas yra apačioje, tuomet visada turi eiti moteris. Išeinant iš lifto visada pirmas išeina tas, kuris yra arčiausiai durų.

Tikras džentelmenas yra ne tas, kuris duris visuomet atidaro. Juo vadiname tokį vyrą, kuris atsižvelgia į tuo metu esančią situaciją.

Į tokį klausimą lengviausia atsakyti iš istorinės perspektyvos. Turbūt kyla klausimas, kaip vyrai apskritai pradėjo praleidinėti moteris pro duris. Kai žmonės gyveno klajoklinį gyvenimą, moterys ir vaikai visada eidavo pirmi. Taip buvo todėl, kad jeigu priekyje egzistuoja kokie nors pavojai, pavyzdžiui, pereinant kokias kalnų perėjas arba tankias girias, tai vaikai ir moterys galėjo būti užpulti, kad iš paskos einantys vyrai išliktų gyvi. Nes jie buvo pagrindiniai maitintojai ir jie buvo tausojami. Suradus kokią nors olą, moterys užeidavo pirmos, nes galbūt ten tūno koks nors lokys, tigras ar drakonas.

Viduramžių, renesanso laikais moterys fiziškai nebuvo tokios stiprios kaip vyrai. Todėl, gyvenant pily, durys buvo labai storos ir sunkios, tad moterys negalėdavo jų atidaryti. Dėl to vyro paskirtis buvo tas duris atidaryti vien dėl fizinės jėgos.

Tikras džentelmenas yra ne tas, kuris duris visuomet atidaro. Juo vadiname tokį vyrą, kuris atsižvelgia į tuo metu esančią situaciją. Kartais moterys nori tas duris atsidaryti pačios, kartais nori pačios užsivilkti paltą arba kailinius ir tai yra normalu. Tokiu atveju nereikia lįsti įkyriai. Viskas priklauso nuo aplinkybių.

Egzistuoja viena vieta, kur bet kokiu atveju visuomet pirmasis turi eiti vyras. Nors praktikoje tai būna labai retai, bet vyras visuomet pirmas turi eiti į restoraną. Dėl vienos paprastos priežasties: vyras, užėjęs pirmas, pasisveikina su metrdoteliu (žmogumi, restorane pasitinkančiu svečius, aut.past.), įkiša jam banknotą į ranką, kad gautų geresnę vietą. Bet tai galioja tik tose viešojo maitinimo įstaigose, kur tave pasitinka“, – teigė G.Drukteinis.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Giedrius Drukteinis
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Giedrius Drukteinis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius