Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aštuntoji „Kultūros naktis“ Vilniuje: nemiegoti kvietė ir gatvės menininkai, ir scenos žvaigždės

Yra metuose naktis, kai vilniečiai ir miesto svečiai miegoti neina. Tai – „Kultūros naktis“, kurią miestiečiai švęsti pradėjo nuo pat penktadienio vakaro. Dalyvauti originaliose atrakcijose visus norinčius kvietė ne tik gatvės menininkai, technologijų virtuozai ir skirtingų kultūrų atstovai, bet ir žinomi pramogų pasaulio veidai.
Martynas Levickis
Martynas Levickis / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Kultūros naktis“ Vilniuje surengta jau aštuntus metus iš eilės, pirmąkart nemiegoti naktį miestiečiai buvo pakviesti 2007-aisiais. 

Šįmet „Kultūros naktis“ nemiegančių laukė dar labiau užaugusi – iš viso mieste vyko bene 200 renginių, rasti sau įdomesnį galėjo kiekvienas – ir muzikos, ir šokio, dailės, teatro, technologijų ar mados gerbėjas. Tamsoje duris atvėrė Vilniaus teatrai, muziejai, galerijos, bažnyčios.

Akimirkos iš „Kultūros nakties“ – specialioje Žmonės.lt galerijoje!

Melomanams – muzikos terapija

Praleisti „Kultūros“ naktį drauge vilniečius ir miesto svečius šįmet pakvietė ir gausus būrys pramogų pasaulio atstovų. 

Antai LRT Opus terasoje, esančioje miesto centre, melomanus šokdino populiarūs alternatyvios muzikos atstovai – MC Mesijas, rokeriai „Colours of Bubbles“, elektroninę muziką kuriantys Beissoul ir Einius Jarutis. Netoliese esančioje Šv. Kotrynos bažnyčioje miniai gerbėjų koncertavo akordeono virtuozas Martynas Levickis. 

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./ „Kultūros nakties“ akimirka
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./ „Kultūros nakties“ akimirka

Originalią atrakciją miestiečiams suorganizavo Gedimino prospekte esantis Goethes institutas – pakvietė į „Tyliąją diskoteką“, kurioje elektroninės muzikos garsais bei Balkanų, čigonų ir svingo muzikos elementais į šokių aikštelę kvietė didžėjai – [dunkelbunt] iš Vokietijos ir „Baltic Balcan“ bei „Cotton Swing Club“ iš Lietuvos. Muziką renginio dalyviai girdėjo per belaides ausines, tad kiekvienas galėjo pasirinkti, ko klausytis ir pagal ką šokti.

Šokėjai sukosi ir K.Sirvydo skvere.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./„Kultūros nakties“ akimirka
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./„Kultūros nakties“ akimirka

Visiems gerai pažįstamos ir jau kultinėmis tapusios aktoriaus, dainininko ir režisieriaus Vido Bareikio dainos „Super Mario“, „Sėdau“, „Žmogus, bet Šuo“, „Trys Kanados“ ir kitos naujai suskambo „Menų spaustuvėje“ – čia jis drauge su savo „vienos nakties“ grupe surengė solinį koncertą.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Vidas Bareikis
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Vidas Bareikis

Tradiciškai muzika skambėjo ir Lukiškių aikštėje. Čia koncertavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentų, dėstytojų ir absolventų duetai. Vidurnaktį koncertą tradiciškai vainikavo maestro Petro Geniušo pasirodymas: kartu su saksofonininku Liudu Mockūnu pianistas pristatė M.K.Čiurlionio kūrybos inspiruotą projektą „Jūra miške“.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Petras Geniušas (kairėje)
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Petras Geniušas (kairėje)

Dėmesys teatrui

Išskirtinis dėmesys „Kultūros naktyje“ šįmet skirtas teatrui. Antai prie prekybos centro „Centro Pasažas“ norinčių pavaidinti laukė du žinomi pramogų pasaulio atstovai – aktorius Aistis Mickevičius ir choreografas Šarūnas Kirdeikis. Jiedu drauge su bičiuliais praeivius kvietė išdrįsti persikūnyti į skirtingus personažus, patys dovanojo aštuonis skirtingus ir linksmus teatrinius pasirodymus. 

Ypatinga atrakcija – gatvės spektaklis, prilygęs žygiui po Vilnių. Keliaudami po gatves kartu su jaunuoju Don Quixote`u – aktoriumi Ainiu Storpirščiu – vilniečiai galėjo stebėti jo susitikimus su praeiviais, pamatyti įspūdingas gatvės kovas, užeiti į „Bix“ barą bei prašmatnų vakarėlį. Pagrindinis veikėjas, pasivadinęs Don Quixote`u, kartu su ginklanešiu Sančo Pansa keliavo per Vilnių bandydamas kovoti už teisingumą, tikėjimą žmonių gerumu, žmogiškumą ir garbę. 

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./„Kultūros nakties“ akimirka
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./„Kultūros nakties“ akimirka

„Kultūros naktis“ vilniečius pakvietė užsukti ir į netikėtas erdves. Pasitelkus „reverse graffiti“ ant Geležinio Vilko tunelio sienų buvo užaugintas gatvės sodas, kad sienos nebūtų tokios nykios. Technologiją miestiečiams pristatė britų menininkas Paulas Curtisas.

Daug naktinėtojų sutemus suskubo prie Neries pakrantės, kur du didelės optinės galios žali ir mėlyni lazeriai „Kultūros nakties“ metu sujungė Karaliaus Mindaugo ir Žaliąjį tiltus, sukurdami netikėtas technologijų, miesto erdvių, gamtos bei vandens atspindžių žaismo derinius. 

Tamsią naktį Vilniaus sporto rūmų fasadą nušvietė lazeriai. Neoniniais atspalviais dėmesį traukė grafinė kompozicija, įkvėpta geometrijos, aštraus minimalizmo estetikos, kasdienio kosmoso ir muzikos garsų. 

Sutemose taip pat pristatyta ir Ievos Marijos Dautartaitės meninė šviesos instaliacija „Silikono pieva“. Pasitelkiant LED programavimą, lanksčios silikono žarnos virto interaktyviais šviečiančios pievos žolės stiebeliais, kurių viduje iššviestos įvairios tekstinės, simbolinės ar skaitmeninės reikšmės arba žodžiai. Vizualaus efekto sustiprinimui pasitelktii nakties vabzdžių garsai. 

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./„Kultūros nakties“ akimirka
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./„Kultūros nakties“ akimirka

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius