Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baiba Skurstenė: „Pigus populiarumas ne man“

„Žvaigždžių duetuose“ sužibusi džiazo dainininkė, vokalo mokytoja Baiba Skurstenė niekada nė neįsivaizdavo, kad galėtų ilgesniam laikui įsikurti Lietuvoje.
Baiba Skurstenė
Baiba Skurstenė

Prieš šešerius metus atvykusi aplankyti Vilniuje gyvenančių bičiulių ir susižavėjusi laisvai skambančiu džiazu, mergina šį miestą pamilo ir pasiliko.

Leidosi paskui džiazą

„Į Vilnių mane atviliojo nepaprasta aplinka ir džiazas. Jūsų šalis pasižymi daug įspūdingesne džiazo istorija nei manoji“, – pokalbio pradžioje sakė latvių aktoriaus ir režisierės dukra Baiba Skurstenė. Dar gimtojoje šalyje pašnekovė neakivaizdžiai studijavo džiazo dainavimo pedagogiką, bet įgyvendinti savo svajonę – dainuoti ir to mokyti kitus – ji pasiryžo Lietuvoje. Jau studijuodama Vilniuje Baiba ėmė dėstyti J. Tallat–Kelpšos konservatorijoje bei Vilniaus kolegijoje.

Prieš kelerius metus sudalyvavusi televizijos realybės šou „Muzikos akademija“, šiemet laimę išmėgino ir LNK „Žvaigždžių duetuose“. Drauge su ekscentriškai pagarsėjusiu scenos partneriu verslininku Mariumi Gelažniku kurį laiką TV projekte dalyvavusi atlikėja pajuto, kad ne visada ir ne viskas priklauso nuo gerų norų. „Žvaigždžių duetuose“ išmokau nesigilinti į nuo manęs nepriklausančius dalykus“, – daugiau šypsena nei ištartais žodžiais sakė B. Skurstenė. Televizijos projekte ji susirado bendraminčių, užmezgė naujų pažinčių ir tapo žinomesnė Lietuvoje (daugelis Baibą dar, matyt, prisimena kaip pritariančiąją dainininko Sashos Song vokalistę pernykščiame „Eurovizijos“ dainų konkurse). Vis labiau populiarėjanti ir sėkmingai karjeros Lietuvoje siekianti atlikėja tiki, kad kiekvienas projektas suteikia tam tikros patirties, o jos gyvenimas krypsta reikiama muzikine linkme.

Pavyduolių pykčiui nepasiduoda

Užklupusio populiarumo B. Skurstenė nesivaiko ir neslepia, kad kalbėti apie žvaigždes tokioje mažoje šalyje kaip Lietuva jai keista. Labiausiai atlikėją skaudina komentarai virtualioje erdvėje. „Nesuprantu, kaip galima vertinti žmogų, kurio nė nepažįsti?“ – daugelio piktumu stebėjosi Baiba, užsiminusi, kad lietuviai nelabai pakantūs užsieniečiams.

„Daugeliui žmonių užkliūva mano išvaizda. Rašoma, kad esu negraži, bet juk pati turiu veidrodį ir žinau, kaip atrodau. Kita vertus, ne grožio konkurse dalyvauju, – susikaupusią nuoskaudą liejo pašnekovė. – Musulmoniškuose kraštuose žmonės daugiau dėmesio skiria vidiniam grožiui, o Lietuvoje kur kas svarbesnė išorė“, – tikino ne kartą pagiežingus atsiliepimus apie save perskaičiusi dainininkė. – Negaliu suprasti, kodėl ant manęs pykstama? Juk duonos kąsnio iš nieko lyg ir neatėmiau“, – svarstė dainininkė, Vilniuje sutikusi širdžiai artimą sielą.

Su žinomu muzikantu, dviem metais už ją vyresniu būgnininku Dariumi Rudžiu 26–erių metų šviesiaplaukė susipažino studijuodama. „Kurį laiką jis buvo mano dėstytojas, mokė groti būgnais“, – valiūkiškai šypsojosi mylimojo pamokas perpratusi latvė. Jau kurį laiką drauge gyvenanti pora bendruose, netoli senamiesčio esančiuose namuose susitinka retai: muzikantų grafikai dažnai prasilenkia, todėl pasimatymų detales tenka derinti telefonu. „Būna, kad jis grįžta vėliau už mane, o rytą išeinu ir palieku dar miegantį“, – kasdienybės akimirkomis dalijosi B. Skurstenė. Kelionių ir jūros nuolat besiilginčiai Baibai nepaprastai svarbu kartkartėmis atitrūkti nuo įprastos aplinkos, todėl jau savaitę ji bando suderinti savo ir mylimojo kelionės planus. „Laukiu dienos, kada galėsiu sėsti į gimtadienio proga draugo padovanotą miesto automobilį (2000–ųjų „Toyota Yaris“) ir aplankysiu Rygoje likusius artimuosius“, – ilgesingai sako atlikėja, mintyse jau girdinti bangų mūšą ir reginti baltą smėlį. Vairuotojo teises lietuvių kalba išlaikusiai Baibai tai bus pirma tolima kelionė. 

Laisvai keliomis kalbomis bendraujanti Baiba dar šią vasarą norėtų patobulinti turkų kalbos įgūdžius. „Kas žino, kur ateityje nublokš likimas?

Ilgisi dienų su tėčiu

B. Skurstenę ir jos šeimą su Rygoje likusiais namiškiais skiria keli šimtai kilometrų, užtat telefonu jie pabendrauja dažnai. Artimus ryšius branginanti pašnekovė neslepia su mama telefonu kasdien prašnekanti po kelias valandas. „Ji – mano patarėja, draugė ir kritikė“, – sako Liepojoje spalvingą vaikystę praleidusi atlikėja.

Ir dabar užmerkusi akis Baiba regi tarsi vakar matytus, iš atminties iškylančius vaizdus, kaip ji su tėčiu vyksta į žvejybą, užmeta tinklus ir irkluoja... „Namuose jis dažnai ruošdavo žuvų patiekalus, matyt, jais mane vaikystėje ir permaitino, nes iki šiol nevalgau žuvies, – iš prisiminimų sugrįžo Baiba, kiek pritilusi ir liūdna. – Tėtis jau kuris laikas kaip ne šiame pasaulyje, netekau jo būdama septyniolikos“, – staigia nuotaikų kaita dalijosi pašnekovė.

Nuo vaikystės apie profesionalią dainininkės karjerą svajojusi B. Skurstenė netikėtai prisiminė Lietuvoje viešėjusio pasaulinio garso atlikėjo Arturo Sandovalio koncertą. „Išvydusi jį pasijutau taip, lyg vėl matyčiau tėtį. Negalėjau susivaldyti, visą koncertą verkiau. Jie man tokie neįtikėtinai panašūs pasirodė... Pribėgusi paprašiau drauge nusifotografuoti, jis mane apsikabino ir pabučiavo“, – jautriai apie patirtus išgyvenimus ir sentimentalias akimirkas kalbėjo atlikėja. 

Santuokai rinktųsi bažnyčią

Kelintus metus gražia draugyste su antrąja puse besidžiaugianti B. Skurstenė neslėpė šiuo metu išgyvenanti nepaprastą laikotarpį. „Mudviem su draugu viskas klostosi taip gerai, kad nesinori nieko keisti. Iš savo giminės esu vienintelė netekėjusi ir neturinti vaikų, bet kol kas pakanka pasidžiaugti ir draugių atžalomis. Tačiau, jei Dievas duos ir ateis laikas, nesakau „ne“... Mūsų misija – palikti šiame pasaulyje po savęs dar kažką“, – sakė ateityje save mama kuo puikiausiai įsivaizduojanti B. Skurstenė.

Prisiminusi darnų savo tėvų bendravimą, dainininkė atviravo, kad santuoka ir jai nesvetima, tačiau ištekėti neskuba. „Būtų gražu, jei tai įvyktų bažnyčioje, bet dabar apie vestuves dar negalvoju, o jei nuspręstume tuoktis, galėtume susitarti dėl kito interviu“, – juokavo Baiba.

Muzikantų pora puikiai supranta ir gerbia vienas kito veiklą. „Dėl nesutampančių bendrų vakarų namuose mums problemų nekyla, svarbu, kad bendraujant netrūktų harmonijos ir tarpusavio supratimo“, – tikino pašnekovė, neįsivaizduojanti savęs šalia ramaus ir lėto temperamento žmogaus. Atkakliai savo tikslo siekiančiai ir vaikystės svajones įgyvendinti nebijančiai Baibai reikia stipraus ir į ją pačią panašaus žmogaus. „Mano draugas toks ir yra“, – laime spinduliavo merginos akys. 

Pasvajoja apie gyvenimą islamiškame krašte

Kalbai pasisukus apie koncertines gastroles, Baiba dalijasi vienu įspūdingiausių savo pasirodymu, neseniai vykusiu Kuveite. „Jį suorganizavo minėtoje šalyje gyvenanti bičiulė“, – apie nepamirštamą viešnagę, surengtą šeicho dukters Nabilan šešioliktojo gimtadienio proga, pasakojo Baiba. Vien moteriškai auditorijai dainavusi atlikėja dar prieš koncertą buvo paprašyta vilkėti trumpą juodą suknelę. „Šį pageidavimą supratau tik tada, kai išvydau vietines moteris, įsisupusias į juodus apsiaustus, slėpusius jas nuo galvos iki kojų. Tiesa, vos tik užsivėrus salės durims, apsiaustai nukrito, o vakarėlio viešnios sužibėjo prabangiais garsių dizainerių drabužiais, bateliais bei deimantiniais papuošalais“, – pasakojo neįprastai auditorijai koncertą surengusi B. Skurstenė. „Susižavėjau vietiniais žmonėmis. Jie draugiški, nejaučiantys pavydo, gal todėl pasijutau ten lyg antruose namuose“, – tikino anksčiau ne kartą musulmoniškuose kraštuose buvusi pašnekovė. Laisvai keliomis kalbomis bendraujanti Baiba dar šią vasarą norėtų patobulinti turkų kalbos įgūdžius. „Kas žino, kur ateityje nublokš likimas? Įdomu, ką apie gyvenimą Turkijoje pasakytų mano draugas?“ – svarstė serbų kraujo turinti pašnekovė. Netrukus pridūrė, kad iš tiesų gyventi islamiškoje šalyje būtų nelengva.

Savo vardą garsina pati

Į klausimą, ar nebūtų paprasčiau siekti karjeros aukštumų gimtojoje šalyje? „Nenorėjau pasirinkti lengviausio kelio, juolab kad mano pavardė Latvijoje puikiai žinoma“, – neslėpė Baiba. Jos mama – žinoma Latvijos režisierė, o šviesaus atminimo tėtis ir seneliai – aktoriai.

B. Skurstenė pasakoja, kad jos močiutė vaidino geriausiuose Latvijos meniniuose filmuose, sesuo baigė Muzikos akademiją. Pašnekovė leidžia suprasti, kad būti kito šešėlyje ar leisti aplinkiniams kalbėti, esą ji išgarsėjo tik artimųjų dėka, ne jos būdui: „Šeima ir draugai mane myli už įdėtą darbą ir talentą, o ne už pigius sceninius triukus.“

Nuo vaikystės apie muzikės karjerą svajojusi Baiba sako esanti laiminga, nes, anot jos, tik tie žmonės, kurie lieka ištikimi savo prigimčiai, gali džiaugtis mėgstama veikla. Pernelyg toli savo gyvenimo neplanuojanti atlikėja mieliau džiaugiasi esama akimirka ir nepaliauja tikėti, kad gyvenimas tam ir skirtas, kad įgyvendintum svajones.

Didžiulę silpnybę moteriškiems malonumams jaučianti dainininkė išduoda, kad jos aistra – bateliai, kurių namuose toli gražu ne viena pora. „Kartais visų ir panešioti nespėju“, –  kaltai šypteli Baiba, neįsivaizduojanti savo gyvenimo be filmų, maisto ruošos ir, žinoma, scenos. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius