Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Beatos naujos laidos svečiu tapęs Mantas Stonkus: „Kastinys mums, žemaičiams, į kūną neina“

Žurnalistė, kulinarė Beata Nicholson ketvirtadienio rytą bičiulius pakvietė susitikti „Beatos virtuvės“ studijoje, kur pristatė naujausią savo projektą – laidų ciklą „Keliauk ir ragauk. Lietuva“. Drauge su Beata įspūdžiais apie laidą dalijosi ir jos herojai. Pavyzdžiui, humoristas Mantas Stonkus, drauge su kulinare keliavęs į Žemaitiją.
Beata Nicholson  ir Mantas Stonkus
Beata Nicholson ir Mantas Stonkus / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Jaukų pristatymą Beata Nicholson surengė asmeninėje erdvėje – savo kulinarijos studijoje. Susibūrimo dalyviai čia buvo vaišinami skirtingais net penkiems Lietuvos regionams būdingais patiekalais, taip pat – nuotaikingomis istorijomis, nutikusiomis filmuojant laidą.

Įspūdžiais apie laidą dalijosi ir jos herojai. Pavyzdžiui, Mantas Stonkus. Jis drauge su Beata keliavo į Žemaitiją, ir ragavo šiam kraštui būdingus tradicinius patiekalus.

„Kartu su Beata važiavome į netoli mano gimtinės, Plungės, esančią Žemaitės gimtinę. Ten Žemaitė gimė ir augo iki 12 metų. Tam kraštui labai būdingi patiekalai, kuriuos aš pats be galo mėgstu. Pavyzdžiui, kastinys, varškės sūriai – tiek rūkytas, tiek ne. Vienas sūris buvo rūkytas kamine – tokia tradicija. Be to, filmavimo metu patys pabandėme pagaminti kastinį. Buvo labai geras įspūdis – po to tokį šiltą, šviežią valgėme“, – Žmonės.lt pasakojo M.Stonkus.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Beata Nicholson  ir Mantas Stonkus
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Beata Nicholson ir Mantas Stonkus

Humoristas tikino labai mėgstantis pavalgyti riebiau – taigi skaniau. O jo kūno formoms tai neva visai nekenkia.

„Kastinys mums, žemaičiams, į kūną neina, – juokėsi M.Stonkus. – Jo galime valgyti kiek norime, nes žemaičių genetika kitokia. Žinote, italai irgi kone niekad nebūna stori, nors valgo daug makaronų, kitokių angliavandenių. Aišku, jie valgo ir daržoves. Bet mes, žemaičiai, neatsiliekame: galim kiek tik norime bulvių valgyti, dar grietinės, pieno produktų. Mūsų organizmas atsparus.“

Ar namuose Vilniuje jis tuos žemaitiškus patiekalus dažnai valgo? „Kastinio namie turiu visada – juk jo galima įsigyti parduotuvėje. Taip ir darau. Pats gaminti neturiu laiko“, – šypsojosi.

Laidoje – skirtingų regionų tradicijos

Pristatydama naują kulinarinį projektą pati Beata pasakojo, kad kiekvienais metais vis daugiau lietuvių, nepaisant sezonų kaitos, išsiruošia pakeliauti po savo šalį, tad naujasis laidų ciklas pasiūlys idėjų, kaip keliones po Lietuvą paįvairinti netikėtais kulinariniais atradimais.

Kartu su Valstybiniu turizmo departamentu kuriamos dešimt TV laidų – tai dešimt Beatos išbandytų maršrutų į skirtingus Lietuvos regionus – Dzūkiją, Aukštaitiją, Žemaitiją, Suvalkiją ir Mažąją Lietuvą. Kokių patiekalų būtina paragauti kiekviename regione patars naująjį TV projektą kartu su Beata kurianti etnografė, kulinarinio paveldo ekspertė Nijole Marcinkevičienė.

Net pati Beata ne kartą buvo nustebusi, kaip tokioje nedidelėje šalyje kaip Lietuva skirtinguose regionuose skiriasi kulinarinės tradicijos. Beatą kelionėse lydėjo ir laidoje filmavosi žinomi aktoriai, dainininkai, šou verslo atstovai. Pavyzdžiui, susitikime dalyvavę humoristas Mantas Stonkus, režisierius Vytenis Pauliukaitis, operos solistai Merūnas Vitulskis ir Edmundas Seilius.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Laidos „Keliauk ir ragauk. Lietuva
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Laidos „Keliauk ir ragauk. Lietuva

Ko tik nepatyrė laidos kūrybinė grupė, išvykusi į tuos filmavimus... B.Nicholson pasakojo, kad dirbti reikėjo ir dieną, ir naktį.

„Vieną laidą teko filmuoti net keturias dienas, keliavome ir filmavome nuo aušros iki sutemų. Kilome į dangų, leidomės į požemius, plaukėme per marias, žvejojome naktį, klaidžiojome po pelkes ir šokome su vietiniais. Svarbiausia, kad kurdama šias laidas atradau Lietuvą, kokios nebuvau mačiusi ir esu labai laiminga, kad galėsime ją tokią parodyti visiems“, – sakė kulinarė.

„Laidos, pristatančios išskirtinius Lietuvos gamtos bei kultūros paveldo objektus per gastronomiją, dar nėra buvę. Mums šios laidos idėja gimė stebint gastronominio turizmo tendencijas pasaulyje, kurios vis stiprėja, todėl pats laikas paskatinti ir vietinius turistus pasiryžti kulinarinėms patirtims.

Gastronominė kalba yra suprantama ir dideliems, ir mažiems, o netikėtų kulinarinių atradimų mūsų šalyje tikrai gausu. Daugeliui keliautojų jie ne tik papildo kelionę, bet ir tampa jos pagrindiniu tikslu. Ne be reikalo šiemet sveikindami visus su Pasauline turizmo diena, visiems linkėjome keliauti ir ragauti – ne tik liežuviu, bet ir akimis, ausimis, širdimi“, – skanių ir turiningų laidų tikisi projektą inicijavusio Valstybinio turizmo departamento vadovė Jurgita Kazlauskienė.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Beata Nicholson
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Beata Nicholson

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius