-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bohemiečiai ir „Silence“ komanda parodė naują operos ir elektronikos veidą (nuotraukos)

Ketvirtadienio vakarą Vilniuje menų fabrike „Loftas“ nugriaudėjo elektroninės operos fantazija „XYZ“, kurią drauge sukūrė bohemiečių kūrybinis susivienijimas ir elektroninės muzikos meistrai „Silence“. Šiuo renginiu bohemiečiai pradėjo savo penktąjį sezoną.
Generalinė operos fantazijos „XYZ“ repeticija
Generalinė operos fantazijos „XYZ“ repeticija. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Į „XYZ“ premjerą Vilniuje sugūžėjo pilna salė. Nematytas projektas sudomino choreografą Gytį Ivanauską, atlikėją Jazzu, žurnalistę Aureliją Simutis bei daugybę kitų operai ir elektronikai neabejingų smalsuolių.  Renginio pradžia šiek tiek vėlavo, tačiau publika nurimo scenoje išvydusi pirmuosius vakaro atlikėjus – Edgarą Montvidą ir Mario Basanovą. Solisto atliekamą ariją užpildė elektroninė melodija ir negirdėta fantazija prasidėjo. Scenoje keičiantis solistams jų pasirodymus paįvairino ir už jų nugarų mirgančios vaizdo instaliacijos.

Operos, elektroninės muzikos ir vaizdo projekcijų improvizaciją papildė ir čia pat užkulisiuose kuriami kostiumai. Naudodamas bohemiečių jau rodytų operų  „Užburtoji fleita“, „Verteris“, „Svynis Todas“ ir „Bohema“ kostiumus, juos netradicinėmis detalėmis paįvairino Juozas Statkevičius. Ant suknelių, švarkų, kelnių, tunikų lipo polietilenas, plastikas, ant galvų – pusmetrio aukščio konstrukcijos, oranžinės guminės pirštinės ir net geltonas statybininko šalmas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Generalinė operos fantazijos „XYZ“ repeticija
R.Karpis ir J.Gedmintaitė

Scenoje pasirodę operos dainininkai – Edgaras Montvidas, Dainius Stumbras, Rafailas Karpis, Jeronimas Milius, Asmik Grigorian, Joana Gedmintaitė, Lauryna Bendžiūnaitė bei „Silence” elektroninės muzikos kūrėjai – Vidis, Leonas Somovas, Few Nolder ir Mario Basanovas, atrodė, mėgaujasi naujai gimstančia operos ir elektronikos sinteze.

Nors vizualumu ir netradiciniais kostiumų sprendimais renginys išties nustebino, buvo ir šiokių tokių trūkumų. Daliai klausytojų buvo sunku išsėdėti ant plastikinių kėdžių, kiti nerimavo dėl artėjančios krepšinio kovos Lietuva – Argentina, o kai kurios solistų arijos, nors ir puikiai atliekamos, prailgo dėl veiksmo stygiaus. Keli klausytojai nesulaukę pasirodymų pabaigos išėjo, tačiau šou pasibaigus publika plojo atsistojusi.

Po renginio besiskirstančios minios nuotaikos buvo įvairios. Nors dauguma sutiko, kad buvo įdomu, buvo girdėti ir neigiamų atsiliepimų, neva ėjusieji tikėjosi daugiau. Kita vertus, netrūko ir entuziastų, nuoširdžiai besidžiaugusių sukurtu netradiciniu projektu ir režisierės Dalios Ibelhauptaitės kūrybiniais sprendimais. Bilietai į renginį buvo nepigūs – nuo 50 iki 160 Lt, tad veikiausiai į renginį ėjo tik tie, kas iš tiesų domisi „Silence“ ir bohemiečių kūryba.

Vienareikšmiškai „XYZ“ įvertinti sunku – buvo gražu, skambu, galbūt kažko pritrūko, bet blogai nebuvo. Tegu kiekvienas sprendžia pats.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius