Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Budos vėjas vėdina žemaičio sąmonę

Keliautojas, fotografas Paulius Normantas, rengdamasis į dar vieną Rytų odisėją, savo tėvynainių dėmesiui palieka naują, vienuoliktąjį fotografijų albumą „Auksinis Budos vėjas“. Trečiadienį jis pristatytas Vilniaus rotušėje.
Paulius Normantas
Paulius Normantas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Į pirmąją kelionę po Himalajus P.Normantas išsirengė prieš dvidešimt metų, 1989–aisiais, o fiksuoti laiko bėgsmą fotoaparatu pradėjo beveik prieš trisdešimtį. Iš pastarosios kelionės menininkas grįžo praėjusį balandį. Pusmetį skyręs naujausiam albumui, gruodį P.Normantas vėl traukia į Aziją.

Fotoakimirkos

Artėjant pirmosios kelionės į Himalajus dvidešimtajai sukakčiai, fotografas sumanė ją įprasminti nauja knyga. Jam talkino knygų dailininkas Albertas Broga. Į albumą, kuris Lietuvoje leidžiamas tūkstančio egzempliorių tiražu, bičiuliai atrinko 115 fotoakimirkų iš keturių Indokinijos šalių: Kambodžos, Tailando, Laoso ir Mianmaro (Birmos). Fotografas jose lankėsi 2001–2005 metais. Dabar kartu su juo skaitytojai gali pasidairyti po Kambodžos šventyklų miestus Angkorą, Luang Prabangą, Baganą, senąsias Tailando sostines Ajuthają, Sukhotai, Čiang Mai.

Bankoke P.Normantas fotografavo Vat Pho, Karaliaus rūmus, Mianmare – Mandalajų, svarbiausias Rangūno šventyklas Švedagoną ir Sule Pajos. Keliautojas vėl pabuvojo garsiojoje Angkor Vat šventykloje, kurios pamatyti į Kambodžą kasmet atvyksta pora milijonų turistų. Ji ypač išpopuliarėjo po holivudinio filmo „Lara Kroft kapų plėšikė“. Beveik atsisakęs vietinių gyventojų vaizdavimo, šįkart knygos autorius kreipia žvilgsnį į šalių architektūros ir meno šedevrus, kalnus, gamtą. Klausiamas, kodėl skaitytoją vedžioja turistiniais maršrutais, P.Normantas atsakė jokiu būdu nekuriantis komercinio albumo.

„Mano vardas ir amžius įpareigoja dirbti kur kas konkrečiau, be saldumynų. Žmonės laukia tų portretų, tačiau norisi parodyti, kad sugebu kurti ne tik juos“, – sakė jis. Kita vertus, pasak keliautojo, Pietų Azijoje jau nebeliko vietų, kurių nepasiektų milžiniški vakariečių srautai – jų gausu ir nuolat daugėja net tokiose uždarose šalyse kaip Butanas.

Į namučius

Anksčiau, be kitų būtiniausių daiktų, fotografas į kelionę pasiimdavo 250 fotojuostų, du akumuliatorių rinkinius ir tris fotoaparatus. „Dabar juostų imu mažiau. Vis dėlto įkopus į septintą dešimtį su 50–60 kilogramų sveriančia manta judėti nėra taip lengva. Tačiau kokius 35 kilogramus dar užsiverčiu ant pečių“, – pasakojo entuziazmo nestokojantis keliautojas. Didelės „amunicijos“ ir neprireikia. Keliose Azijos šalyse pas bičiulius P.Normantas yra palikęs savo daiktų, drabužių, kurie praverčia tolesnei kelionei arba yra būtini kopiant į aukštikalnes.

Kitų metų sausį Delyje fotomenininkas atidarys savo darbų parodą, ketvirtą per palyginti trumpą laiką. Jis rodys fotografijas, kurios sugulė į pernai išleistą knygą „Butanas. Drakono ir maldų karalystė“. Delyje ši knyga, vykdant sutarties sąlygas, bus išversta į prancūzų ir anglų kalbas, išleista garsiojoje leidykloje „Timeless“. Tada menininkas, po pažastimi laikydamas naująjį albumą, leisis per jame pavaizduotas šalis ir mėgins sudominti knygos turiniu vietos gyventojus. „O pavasarį man prasidės atostogos – kopsiu į Himalajus, į namučius“, – taip švelniai vadina fotomenininkas. Čia, pasak fotografo, jis išsivėdina nuo Europos kvailysčių. Netruks ateiti laikas, kai P.Normantas į kelionę leisis ne vienas: jis ketina pasiimti savo dukrą Andrėją, baigiančią studijas Budapešte. „Pradėsime valkatauti dviese, nes reikia talkininko“, – juokėsi menininkas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius