Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donatas Montvydas ir Deivis: grupei „Queen“ ir Freddie Mercury lygių nėra

Šį pirmadienį legendiniam grupės „Queen“ vokalistui Freddie Mercury būtų suėję 65 metai. 1991-aisiais nuo AIDS mirusio atlikėjo dainos ir šiais laikais įkvepia ne vieną dainininką. Lietuvos atlikėjai Donatas Montvydas ir Deivis tikina, kad grupei „Queen“ iki šiol neatsirado lygaus konkurento.
Freddis Mercuris koncerto metu
Freddie Mercury / „Scanpix“ nuotr.

F.Mercury muzika lydi nuo vaikystės

Donatas Montvydas-Donny Montell tikina, kad F.Mercury muzika įkvėpė ir įkvėps tūkstančius žmonių – pradedant Donato tėvais, baigiant dabartine ir būsima kartomis. Pasak vaikino, F.Mercury įėjo ne tik į muzikos, bet ir mados istoriją bei tapo sektinu pavyzdžiu kitiems atlikėjams.

„Žodis „didžiulis“ neatspindėtų jo indėlio į muzikos istoriją. Jo indėlis pakeitė visą istoriją, jis yra begalinis. Turėti galimybę keisti žmonių požiūrį, muzikos formą – tai kažkas įspūdingo. Labai sunku žodžiais pasakyti, ką jis paliko mums. Jis buvo genialus žmogus, – teigė D.Montvydas. – Man be galo patiko, kad jis turėjo savo braižą – kampuotą judėjimą scenoje. Freddie scenoje diktavo laisvę, jis darė tai, ką norėjo, tą akimirką jis dalijosi savo džiaugsmu, savo laime. Tas jo judesys, darbas su mikrofono stovu buvo viena iš jo padiktuotų madų.“

Pasak D.Montvydo, F.Mercury scenoje buvo be galo emociškai paveikus – nors klausant įrašus galima rasti klaidelių, bet visos jos dėl didžiulės atlikėjo charizmos atsiduria „penktame plane“.

„Aš bandau mokytis ir suprasti, kad svarbiausia yra ne tai, ką sugebi, o tai, kokia forma viską pateiki. Dainą „My love of my life“ jis pateikdavo iš širdies. Tai neišpasakojama žodžiais. Jo baladžių atlikimas įstabus, įstringantis atmintyje. Kartos keičiasi, jo nebėra, o jo muzikos vis vien klausomasi“, – tvirtino vaikinas.

D.Montvydas įsitikinęs, kad pasaulyje nėra tokių dainininkų, kurie galėtų prilygti legendiniam „Queen“ vokalistui.

Gyva muzika nuotr./Donny Montell
Donatas Montvydas

„Kvaila ir beviltiška norėti jam prilygti. Tiek Fredie, tiek Michaelas Jacksonas ar Madonna yra nenuginčijami savo srities profesionalai. Jie tokie stiprūs, kad įeis į muzikos istoriją. Antrų „Queen'ų“ niekada nebus“, – kalbėjo jis.

Buvęs dainų konkurso „Eurovizija“ dalyvis pasakojo klausantis daug įvairių muzikos atlikėjų muzikos ir neprisirišantis prie vieno atlikėjo, tačiau F.Mercury kūryba Donatą lydi nuo vaikystės iki šių dienų.

„Savo koncertuose dažnai pasakoju, kad kadaise gavau kasetę, kurioje buvo sudėti rinkiniai dainų, kurias atliko tokios grupės kaip „Led Zeppelin“, „Deep Purple“, AC/DC, „Def Leppard“. Ten taip pat buvo F.Mercury. Aš tą vietą vis sukdavau, sukdavau ir klausydavau. Aš iki šiol turiu tą kasetę. Nors ji nebegroja, bet juostelė vis dar yra. F.Mercury yra tas žmogus, kuris man padarė įtaką“, – prisipažino vaikinas.

D.Montvydas prisimena, kaip jam scenoje teko įkūnyti F.Mercury. Atlikėjo tikinimu, tai buvo didžiulis iššūkis, nes „Queen“ dainos yra labai išradingai sukurtos, sudėtingos tiek vokaline, tiek ir muzikine prasme.

„Viena yra užsivilkti drabužius – tai materialus dalykas, o visai kas kita yra turėti panašius duomenis kaip Freddie. Tai – retenybė. Jį įkūnyti labai sudėtinga. Mano karta mokosi iš tokių kaip Freddie. Manau, ateityje jam būsiu dėkingas už daug ką“, – patikino D.Montvydas.

V. Ovadnevo nuotr./Deividas Norvilas-Deivis
Deividas Norvilas-Deivis

Freddie – absoliutus ekscentrikas

Ne kartą pats „Qeen“ dainas atlikęs Deividas Norvilas-Deivis teigė, kad ši grupė neabejotinai patenka į jo mėgstamiausių grupių penketuką. Vyras tikino, kad grupei „Queen“ negali prilygti jokie kiti muzikos atlikėjai.

„Šiai grupei iki šiol nėra jokių analogų. Jie savo laiku buvo didžiuliai inovatoriai, o jų dainose skambantys operiniai intarpai ir dabar man yra didelė mįslė. Vokalinės partijos diapazonas yra labai platus, todėl ir šiandieniniams dainininkams yra ką veikti“, – tikino Deivis.

Šokių projekte „Šok su manimi“ dalyvaujantis muzikantas prisipažino, kad „Queen“ yra vienintelė grupė, kurios kūrinio vyras dar ilgai nedrįs atlikti. Šia daina Deivis įvardijo kūrinį „Show must go on“.

zmones24.lt/Foto naujienai: Mantas Jankavičius  lietuviakasis Freddie
Freddie Mercury buvo įkūnijęs ir Mantas Jankavičius.

„To kūrinio, mano supratimu, negali atlikti niekas kitas. Yra neįmanoma padainuoti geriau, nei tą padarė Freddie, ypač žinant, kokios būsenos būdamas jis jį atliko. Man nėra nieko kvailiau, nei girdėti „Show must go on“ atliekant visokiems eltonams džonams ar kam nors iš lietuvių. Kad ir kaip tai būtų atliekama įspūdingai, tačiau aš jaučiu, kad dainoje yra kažkoks kodas, kurio niekas negali įminti“, – įsitikinęs Deivis.

D.Norvilo teigimu, Freddie buvo „absoliutus ekscentrikas“, nebijantis išsiskirti iš visų to meto atlikėjų.

„Bet aš galvoju, kad jis žaidė žaidimą, o gyvenime jis buvo kitoks. Žinoma, aš jo nepažinojau, bet esu susidaręs tokį įspūdį“, – sakė Deivis.

Scanpix nuotr./Grupės Queen nariai: gitaristas Brianas May, būgnininkas Rogeris Tayloras, gitaristas Johnas Deaconas (bosinė gitara), vokalistas Freddie Mercury
 „Queen“ nariai: Brianas May, Rogeris Tayloras, Johnas Deaconas, Freddie Mercury

Paminėdami F.Mercury 65-ąjį gimtadienį, jo buvusios grupės muzikantai rengia aukcioną ir siūlo įsigyti retų suvenyrų. Pirmadienį Londono viešbutyje „Savoy“ bus siūloma įsigyti F.Mercury sportinį automobilį „Lotus Evora“, deimantais puoštą „Raymond Weil“ laikrodį su išgraviruotu Freddie parašu, 1992-aisiais dainininko atminimo koncerte naudotą gitarą su Davido Bowie, George'o Michaelo ir kitų garsenybių autografais bei grupės nario Briano May gitarą su Afrikos politinio veikėjo Nelsono Mandelos autografu.

Šią dieną visi F.Mercury gerbėjai kviečiami dėvėti kostiumus, panašius į tuos, su kuriais F.Mercury pasirodydavo scenoje, prisiklijuoti juodus ūsus bei paaukoti su ŽIV kovojantiems fondams.

Siūlome pasiklausyti auksiniais hitais tapusių grupės „Queen“ ir Freddie Mercury atliekamų dainų.

VIDEO: Queen - We Will Rock You and We Are The Champion (Live)

VIDEO: Queen - Bohemian Rhapsody (Official Video)

VIDEO: Queen - Don't Stop Me Now (Official Video)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius