-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eitynėse „Už lygybę“ žygiavo ir dizainerė Julija Janulaitytė su vyru režisieriumi Sauliumi Baltakiu

Šeštadienio popietę Vilniaus Gedimino prospektas buvo kaip niekad muzikalus ir spalvotas. Mat jame po ilgos kovos leidimą surengti eitynes „Už lygybę“ arba „Baltic Pride“ gavo Lietuvos gėjų lyga ir visi žmogaus teisių aktyvistai. Savo poziciją ir palaikymą jose eidami išsakė ir keli žinomi žmonės.
Eitynių „Už lygybę“ akimirka
Saulius Baltakis ir Julija Janulaitytė / Mariaus Žičiaus/Žmonės.lt nuotr.

Pirmoje eilėje šalia Lietuvos gėjų lygos vadovo Vladimiro Simonko ėjo ir trys JAV grupės „Betty“ narės – vokalistė Elizabeth Ziff, bosistė Alyson Palmer ir violončelininkė Amy Ziff. Ši grupė į Lietuvą atvyko būtent dėl parado ir dar vakar surengė koncertą naktiniame klube „Soho“. Vaivorykštės spalvos drabužiais apsirengusios moterys ne tik noriai pozavo fotografams, bet ir pačios save fotografavo mobiliaisiais telefonais.

Eiti ir savo toleranciją seksualinėms mažumoms išreikšti nusprendė ir dizainerė Julija Janulaitytė su vyru, režisieriumi Sauliumi Baltakiu. Pora visiems šalikelėse sustojusiems ir priešiškai nusiteikusiems žmonėms šypsojosi bei energingai mosikavo vaivorykštine vėliava.

Eitynių kolonoje, kuri buvo kruopščiai saugoma ratuotų, ginkluotų ir net žirgus pasikinkiusių policijos pareigūnų – niekas į ją ar iš jos negalėjo nei įeiti, nei išeiti – važiavo net keli spalvingais balionais bei vėliavomis pasipuošę autobusai.

Eitynių „Už lygybę“ akimirka
Eitynių „Už lygybę“ akimirka

Nors gatvės vidurys ir buvo kimšte prikimštas draugiškai bei taikiai nusiteikusių eisenos dalyvių, šaligatviuose išsirikiavę žiūrovai buvo nusiteikę gerokai pikčiau. Vieni skandavo „gėda“, kiti šaukė necenzūrinius žodžius. Dar kiti savo veidus buvo pridengę politiko Petro Gražulio, kuris dar iki prasidedant eitynėms buvo sulaikytas, kaukėmis.

Eisenos dalyviai be didesnių incidentų pasiekė Lukiškių aikštę, kurioje vyko koncertas. Tačiau P.Gražulio šalininkai taip pat pasiekė aikštę ir gausiai susirinkę toliau šūkaliojo įžeidžiančius žodžius. Policijos pareigūnai priešiškai nusiteikusią minią nuo eitynių ir koncerto dalyvių atitvėrė gyvąja užkarda. Smulkiau apie pačias eitynes skaitykite spustelėję čia.

Kiti palaikė socialiniuose tinkluose

Kaip portalas Žmonės.lt rašė anksčiau, vienas karščiausių LGBT teisių gynėjų, režisierius Romas Zabarauskas eitynėse dalyvauti negalės. Mat jis buvo pakviestas į kino festivalį Ukrainoje, Lvovo mieste, kur  pristatė savo filmą „We will riot“ (liet. „Streikas“). Tačiau savo Facebook.com socialinio tinklo profilyje jis palaikė eisenoje dalyvaujančius žmogaus teisių aktyvistus.

„Sėkmės eitynėse! Aš tuoj pradėsiu rodyt filmus, linkėjimai iš Ukrainos“, – rašė R.Zabarauskas.

Stilistė, dizainerė ir kostiumų dailininkė Agnė Jagelavičiūtė dar vakar pranešė, kad negalės dalyvauti eitynėse. Ji tikino, kad jei būtų Vilniuje, su mielu noru eitu už pamatines žmogaus laisves ir teises.

„Deja, ryt nebūsiu Vilniuje, bet norėčiau eiti kartu, už lygybę, už gėjus, už žydus, už storus, už neįgalius, už liūdnus ir už keistai linksmus. Už visus. UŽ ŽMONES. Tik ne už tamsuolius“, – savo socialinio tinklo paskyroje rašė ji.

VIDEO: „Baltic pride“ seksualinių mažumų eitynė eitynės Vilniuje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius