-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Emilis Vėlyvis: „Su kiekvienu sukurtu filmu aš sakau, kad tai bus paskutinis mano darbas“

Išgirdus Emilio Vėlyvio pavardę po filmo pavadinimu, kino teatruose nusidriekia eilė. Matyt, lietuviškam mentalitetui juodojo humoro žanras – itin artimas širdžiai. Trečiadienio vakarą „Kino vakare su Izolda“ dalyvavo ir režisierius. Jis ne tik papasakojo, kaip atsidūrė Lietuvos kino industrijoje, bet ir susirinkusiems kino aktoriams nepagailėjo pikantiškų detalių apie naujausią savo darbą, 2014 metais pasirodysiantį filmą „Redirected“.
Emilis Vėlyvis ir Izolda Keidošiūtė
Emilis Vėlyvis ir Izolda Keidošiūtė / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.

Tiesa, filmo postprodukcijos darbai dar vyksta, gegužės mėnesį režisierius vyks į Londoną ir nufilmuos paskutinius filmo kadrus. Kol kas režisierius sutiko savo istorija pasidalinti su žinoma kino kritike Izolda Keidošiūte. O vos prasidėjus pokalbiui ji E.Vėlyviui negailėjo gražių žodžių.

„Tu esi režisierius, kokio Lietuvos kine aš labai ilgai laukiau. Mes žanrinio kino kurti niekuomet nemokėjome. Pavyzdžiui, latviai sovietiniais metais darė gerus detektyvus, o pas mus žanrinių filmų nebuvo visiškai. Be to, tu esi tapytojas ir tuo esi ypatingas, tai tau duoda privalumą prieš tai, kas vyksta žanriniame Lietuvos kine... tai nėra filmai, o chaltūros“, – kino vakare sakė I.Keidošiūtė.

Pats režisierius, baigęs Lietuvos dailės akademiją (dabar Vilniaus dailės akademija – aut.past.) pas tapytoją Ričardą Povilą Vaitiekūną, tikino, kad negalįs atsakyti, kodėl jis pasirinko režisieriaus kelia. O jei dar tiksliau, viskas nutiko visiškai atsitiktinai.

Pauliaus Makausko nuotr./Režisierius Emilis Vėlyvis
Pauliaus Makausko nuotr./Režisierius Emilis Vėlyvis

„Nežinau, kodėl aš pasukau į kiną. Kol kas dar labai nesigailiu, bet konkretizuoti, iš kur aš toks, negaliu. Studijuodamas tapybą, be kadruotės ir kompozicijos suvokimo, aš turėjau klausą dramai. Tiek realiai dramai, tiek ir išgalvotai. Galiausiai, baigus akademiją, mums su draugais teko pabūti emigrantais. Užsienyje užsikalėme pinigų ir žinojome, kad niekur dalies jų neišleisime. Tad aš pasiūliau draugams nufilmuoti trumpas anekdotines situacijas, trumpo metro filmus, kuriuos aš užrašiau dar studijuodamas. Mes juos ir sukūrėme“, – pasakojo E.Vėlyvis.

Lietuvoje kuriamas teatras kine

Jis prasitarė, kad tapybos studijos jam itin daug padėjo kuriant filmus. Nes suteikė jam mąstymą kadruotėmis, kurių taip trūksta visiems Lietuvos režisieriams.

„Aš esu pats geriausias tapytojas iš visų režisierių. Tą tikrai žinau, – rimtu balsu tarstelėjo E.Vėlyvis, priversdamas publiką nusijuokti balsu. – Piešimas man labai daug padėjo. Režisierius vienaip ar kitaip pasakoja istoriją vaizdu. Jis pirmiausiai turi mąstyti vizualiai, o ne verbaliai. Kino režisieriai, nemąstantys kadruotėmis, daro teatrinį kiną. Ir tai jau tampa keiksmažodžiu Lietuvos kino pasaulyje. Mano nuomone, gerbiamas Puipa (režisierius Algimantas Puipa – red. past.) yra iš tų žmonių, kurie nejaučia kino kadruotės ir daro teatrališką kiną.“

Režisierius patvirtino, kad kiekvienas jo sukurtas filmas itin išvargina tiek fiziškai, tiek psichologiškai. „Su kiekvienu filmu aš sakau, kad tai yra paskutinis mano filmas. Nes tai kainuoja daug pastangų, dėmesio, sveikatos... Kita vertus, praeina du trys mėnesiai ir vėl ateina idėja, kuri tau neleidžia užmigti. Vėliau supranti, kad neįmanoma vieną dieną būti kine, kitą – jame nebūti“, – tikino jis.

Izoldai paklausus, ar E.Vėlyvis yra savo filmavimo aikštelės diktatorius, ar vis tik lankstus režisierius, jis atkirto, kad norėtų spręsti tik jis pats. Tačiau ne visuomet taip būna.

„Įvairiai būna, bet norėčiau savo filme viską spręsti pats. Viskas prasideda atsiradus idėjai. Aš nežinau, tačiau nuo jos viskas prasideda. Jei idėja negeneruoja scenarijaus, o scenarijus negeneruoja kitų veiksmų – kažkas blogai. Scenarijus jau iš karto turi kabinti visą komandą.  Tad visko vienas spręsti negali“, – mintis dėstė E.Vėlyvis.

Pauliaus Makausko nuotr./Režisierius Emilis Vėlyvis (su skrybėle), Vinnie Jonesas (antras ia deainės) ir kiti filmo aktoriai
Pauliaus Makausko nuotr./Režisierius Emilis Vėlyvis (su skrybėle), Vinnie Jonesas (antras iš dešinės) ir kiti filmo aktoriai

Gegužės mėnesį filmuos Londone

Tiesa, jis užsiminė, kad kurdamas naujausią filmą, kuris yra finansuojamas tiek iš Didžiosios Britanijos, tiek ir iš Lietuvos kino fondų, jis neturėjo tiek pinigų, kad galėtų nusisamdyti žinomą aktorių Vinnie Jonesą, tačiau pastarasis, susižavėjęs scenarijumi, sutiko vaidinti beveik pusvelčiui. Nors jo agentai ir nenorėjo jam to leisti.

„Kalbant apie Vinnie Jonsesą... Mes turėjome ryškiai per mažai pinigų, nusisamdyti tokio lygio žvaigždei. Tačiau nusprendėme surizikuoti ir nusiųsti scenarijų bei pasižiūrėti, kuo viskas baigsis. Aišku, iš pradžių maivėsi jis, vėliau jo agentai maivėsi, bet perskaitęs filmo scenarijų V.Jonesas iš karto sutiko vaidinti“, – pasakojo režisierius.

Emilis patvirtino, kad pirmajai Lietuvoje ir Didžiojoje Britanijoje filmuotai juostos daliai šiuo metu atliekami postprodukcijos darbai. Tačiau filmavimas dar nėra iki galo baigtas, todėl gegužę jis vyks į Londoną jų pabaigti.

„Šiuo metu vyksta jau nufilmuotos dalies montažo darbai. Vėliau vyksime į Londoną, filmuosime paskutines scenas ir vėl montuosime. Manau, kad jei po visko filmo premjera suksis Anglijos ir Rusijos kino teatrų tinkleliuose, aš save laikysiu geru režisieriumi“, – pabrėžė jis.

Emilis Vėlyvis ir Izolda Keidoaiūtė
Emilis Vėlyvis ir Izolda Keidošiūtė

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius