Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žilvinas Grigaitis: Europos mados šventovės beieškant

Ar mados reikia taip pat kaip ir duonos su sviestu? Ar lietuviai supranta, kas yra gatvės mada? Matyt, galima ilgas valandas diskutuoti, kas yra gatvė, jos mada, ar kiekvienas Lietuvos miestas turi savitą jos sampratą, kaip galima rengtis gatvėje, o kaip ne. Atsakymus į šiuos klausimus radau neseniai praūžusioje gatvės ir urbanistinės mados fiestoje – Berlyno mados savaitėje bei mados mugėje „Bred&Butter“ (B&B).
Žilvinas Grigaitis Berlyno mados savaitėje
Žilvinas Grigaitis Berlyno mados savaitėje / Žilvino Grigaičio nuotr.

Drįstu teigti, kad Berlyne vykusi gatvės mados savaitė – pati geriausia! Dėl šio teiginio galėčiau net susimušti su Lietuvos dizaineriais ar stilistais. Lietuviai tarsi užstrigę laike. Pritaikytos užsienietiškos tendencijos, kurios pastebimos visam pasauliui pasiekiamoje spaudoje, neretai pristatomos kaip lietuviškųjų guru išmintis.

Žilvino Grigaičio nuotr./G-Star RAW kolekcijos pristatymas
„G-Star RAW“ kolekcijos pristatymas

Šiuolaikinė mada niekuo nesiskiria nuo gyvenimo. Garsūs mados namai jau seniai nebėra nepriklausomi, o mados žurnalų puslapiuose tviskantys dizaineriai yra didelis galvos skausmas privačių fondų ar investicinių kompanijų vadovams. Suvaldyti garsius dizainerius – sudėtinga užduotis. Sunku atspėti, ką jie kalbės, ką galvos ir kaip elgsis. O tai, kaip žinome, neretai reikalauja didelių investicijų ir prekės ženklą gali privesti prie bankroto.

„Bred&Butter“ – gatvės mados šventovė

Gatvės ir urbanistinės mados „Bred&Butter“ mugė – unikalus reiškinys, kurį valdo verslininkas Karlas Heinzas Mülleris. Jis atsakingas už šio renginio organizavimą. K.Mülleris nesivaiko paskutinių mados tendencijų, nesirengia madingai, tačiau šiuo metu jis – vienas iš įtakingiausių mados renginių organizatorių pasaulyje. Galima tik pavydėti, kad Vokietija turi tokį pasaulinio garso pilietį, o mes – ne.

Žilvino Grigaičio nuotr./Bread & Butter mados mugė
Žilvino Grigaičio nuotr./„Bread & Butter“ mados mugė

Berlyne stovintis architektūrinis nacistinės Vokietijos paminklas, „Tempelhof“ oro uostas – geriausi pavyzdžiai, kaip nereikalingus pastatus galima pritaikyti ir juos paversti lankomiausiais objektais mieste. Reikėtų pasidžiaugti, kad Berlyno meras Klausas Wowereitis ir ponas K.H.Mülleris sukirto rankomis ir Berlynas tapo Europos gatvės mados sostine. 

Mados mugės, kuri šiais metais vadovaujasi šūkiu „The rock“ (uola – red.past.), organizatoriai dėjo visas pastangų, kad renginio metu būtų pristatytos geriausios idėjos. Visos pademonstruotos gatvės mados tendencijos – seniai užmirštos šeštojo ar septintojo dešimtmečio „naujienos“.

Žilvino Grigaičio nuotr./Akimirka ia mados mugės
Žilvino Grigaičio nuotr./Akimirka iš mados mugės

Tačiau pasaulinė krizė buvo pastebima ir Berlyne. Štai prekės ženklų iš pietines Europos pristatymai šiais metais – atšaukti. Buvo ir tokių, kurie mėgino senus drabužius persiūti ir pateikti kaip naujus, bet kai kuriems net tai nepadėjo. Kita vertus, taip besielgdamas tikrai negali atstovauti aukštajai madai ir diktuoti 2013-ųjų metų gatvės mados tendencijas.

Mane labai nustebino netikėtas „G-Star Raw“ kolekcijos paprastumas, kaimo motyvais spinduliuojantis „Tommy Hilfinger“ ir atsinaujinę „Brooks Brothers New York“. Tačiau net šios kompanijos nepadėjo paslėpti problemų… Mados namai iš Milano, Romos, Madrido ir Barselonos turi daug daugiau rūpesčių, nei mes galime pagalvoti.

Ponai ir ponios, keliu taurę už Berlyną ir už visus jame vykusius renginius. Galima tik pavydėti, pasižiūrėjus į šių renginių organizavimą.  Per šias tris dienas įvyko ne tik ketvirtus metus iš eilės Berlyne rengiama mugė „Bred&Butter“, bet ir „Premium“ mados paroda bei Berlyno mados savaitė.

Šiandien Vokietijos sostinė yra kupina ne tik mados, bet yra ir puiki verslo, rinkodaros ir saviraiškos vieta. O renginių metu pamačiau ne tik madą, bet ir elektrinius automobilius, lėktuvus ir labai daug gražių žmonių.

Siūlome pasižiūrėti Žilvino Grigaičio nufilmuotus vaizdus iš „G-Star Raw“ kolekcijos pristatymų:

 

VIDEO: "Bred and butter" gatvės mados mugė Žilvino Grigaičio akimis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius